robertsobol1983 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Witam. Trochę czytałem na forum i myślałem że mój przypadek jest typowy i szybko rozwiążę swój problem poprzez wymianę czujnika pod pedałem sprzęgła który to odpowiada właśnie za odpowiednie wysterowanie obrotami silnika podczas używania sprzęgła itp. Niestety w moim przypadku nic a nic to nie pomogło. Objawy mam typowe czyli gdy zmieniam bieg to obroty nie spadają po wciśnięciu sprzęgła od razu w dół tylko najpierw podbijają się ciut do góry lub zawieszają na chwilę w jednej pozycji (im szybciej zmieniam bieg i przy wyższych obrotach to tym bardziej się podbijają obroty). Drugim objawem jest to że nie jest łatwo czasami ruszyć z miejsca moim samochodem bo można go łatwo zadusić - trzeba najpierw dodać gazu i to nie tak mało a dopiero powoli puścić sprzęgło by ruszyć i nie zadusić auta jakby właśnie było coś nie tak z wysterowaniem dawki paliwa czy obrotów względem pedału sprzęgła. Myślę a nawet jestem pewny na 100% że oba te objawy mają wspólną przyczynę. Wymiana na nowy czujnik oryginalny z serwisu nic nie pomogła.(wymieniałem według opisu z forum czyli bez dotykania pedału sprzęgła - na bezwładnym pedale przekręcając w prawo by go zabezpieczyć) W Vagu w silniku w grupie 66, druga kolumna (Bin Bits) gdzie sprawdza się ten czujnik i zarówno na starym i na nowym czujniku wygląda to tak samo czyli wskazania są na sprawne. Nie wiem dlaczego nie ma tam samych zer bo wygląda to tak: 00001000 , na piątym miejscu zawsze jest 1 i nie wiem czy tu nie jest pies pogrzebany i ta jedynka nie wskazuje na właśnie jakieś uszkodzenie ale jakie i czego. Na szóstej pozycji gdy wcisnę pedał sprzęgła to pojawia się 1 i na siódmej i ósmej pozycji pojawia się 1 gdy wcisnę pedał hamulca więc czujnik sprzęgła i hamulca działa prawidłowo, zresztą tempomat również chodzi prawidłowo więc potwierdza działanie czujników. Zrobiłem dziś jeszcze adaptację przepustnicy i przeszła ok ale to również nie pomogło nic a nic. Gdzieś tkwi u mnie inna przyczyna ale jaka? Pomoże ktoś z szanownych forumowiczów? Może ktoś wie dlaczego w piątej pozycji pali się u mnie 1 a nie 0 i czy to jest prawidłowe czy wskazuje na jakąś usterkę?
Rekomendowane odpowiedzi