Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 T Grzechot po dodaniu gazu na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, próbowałem znaleźć już podobny temat, jednak nie trafiłem na żaden pochodny :/

od piątku jestem właścicielem a4 b6 1.8 T AVJ

wszystko śmiga jak powinno poza jednym i nie wiem czy to normalny objaw więc postanowiłem się podzielić na forum.

opiszę sytuację obrazowo.

dojeżdżając do świateł jedziemy powoli na drugim biegu w oczekiwaniu na zielone (aby się nie zatrzymywać)

obroty są poniżej 2K

nagle zapala się zielone światło więc wciskam gaz do oporu i przez 1 sek towarzyszy grzechot który potem ustaje i w trakcie jazdy w ogóle nie jest słyszalny.. dodam że nie używam sprzęgła przy tej operacji. (wiadomo)

ten grzechot minimalnie przenosi się na budę. nie mam problemu z zawieszeniem, nic nie skrzypi nic nie stuka. bardziej obstawiał bym napęd/

podejrzenia padły na dwumas, jednak poza tym objawem, żadnych innych nie ma które by wskazywały, że się kończy.

miał ktoś podobnie ?

Opublikowano

Jest to słyszalne na postoju? Zobacz czy dźwięk nie dobiega czasem z tyłu silnika za pokrywą. Może to być napinacz łańcucha rozrządu.

Opublikowano
9 minut temu, kaman5151 napisał:

Jest to słyszalne na postoju? Zobacz czy dźwięk nie dobiega czasem z tyłu silnika za pokrywą. Może to być napinacz łańcucha rozrządu.

:grin::facepalm:

Dwumas Ci niestety siada Tomek. Nie rób nic, jeździj dopiero jak na jałowym przy odpalaniu bedzie szarpac buda, grzechotac wtedy sie zainteresuj i zrob od razu ze sprzeglem.

Edytowane przez uszol

Opublikowano
  • Autor

to raczej wykluczyłem już przy kupnie ^^

Dwumas Ci niestety siada Tomek. Nie rób nic, jeździj dopiero jak na jałowym przy odpalaniu bedzie szarpac buda, grzechotac wtedy sie zainteresuj i zrob od razu ze sprzeglem.

tak myślałem, no cóż na wszystko przychodzi czas :)

dzięki !

Opublikowano

Sam widziales to auto non stop krecilo kilometry nawet w raporcie Ci tam pisali a wiec po 15 latach eksploatacji mialo prawo pasc prawdopodobnie byla to jedna z przyczyn dlaczego gosc gonil auto -> bo szykowala sie wieksza naprawa eksploatacyjne typowe polactwo cos sie zaczyna dziac to sie goni bubla

Edytowane przez uszol

Opublikowano
  • Autor

hehe być może masz rację jednak jeżeli pogonił auto bo mu dwumas siadł to jest głupi bo kończy się to w każdym aucie które takie coś posiada.

się zrobi :)

a przy okazji. skoro padło na dwumas.

to jakiej firmy kupić dwumas sprzęgło i ten wysprzęglik ?

celuję już tu w górny regał ;)

Opublikowano

nie wysprzeglik tylko sprzeglo i docisk, sachs albo luk

Opublikowano

Siemka ja zamontowałem komplet LUK-as do siebie jak padło mi sprzęgło, takie samo było zamontowane oryginalnie u mnie w aucie :)

komplet obejmuje dwumasę, docisk, tarczę i wysprzęglik

Edytowane przez matisstz

Opublikowano
  • Autor

no to już wszystko jasne :)

dzięki za info

pozdrawiam

Opublikowano

.

Edytowane przez uszol

Opublikowano

Jesteś pewny, że to dwumas?

Ja miałem podobny dżwięk grzechotnika ale tylko przy wrzuconym biegu i niskich obrotach.

Padnięte było sprzęgniełko w rolce alternatora.

Na postoku jak delitanie gazowałem nic nie było słychać, dopiero przy obciążeniu a szczególnie przy delikatnym ruszaniu (z małą ilością gazu) słychać było grzechotanie.

Po wymianie rozrządu ze wszystkimi możliwymi rolkami objaw ustał. Mechanik pokazał wadliwą rolkę ze sprzęgiełkiem i faktycznie było uszkodzone.

Koszt rolki to 100zł + wymiana. Może zamiast wymieniać dwumasę sprawdzić najpierw to sprzęgiełko?

Opublikowano
  • Autor

na razie nie robię nic. orientuje się w cenie i firmach. jeżdżę dalej bo jeżeli to dwumas to dopiero początki początków, dopóki sytuacja się nie pogłębi nie mam zamiaru tego dotykać ;)

zauważ, że Ty mówisz o ruszaniu pod obciążeniem. ja nie mam tego problemu przy ruszaniu tylko przy dodawaniu gazu na niskich obrotach np; 1,5K a nawet niżej i to przez 1-2 sek podczas jazdy., na drugim biegu. na innych jeździ się już na wyższych obrotach więc wiadomo że dwumas ma mniej pracy.

spojrzę jeszcze na poduchę i wydech jutro jak auto będzie na podnośniku.

Opublikowano

Zarówno przy ruszaniu jak i w sytuacji o której Ty piszesz czyli w trakcie wolnej jazdy i dodawaniu gazy z 1,5K lub niżej miałem ten dźwięk. Przywyższych obrotach była cisza.

Nie naciskam, zrobisz jak uważasz ale jak już zaczniesz wymianę to sprawdź sprzęgiełko.

Opublikowano
  • Autor

wiadomo. polecę kompletem.

dzisiaj jadąc do pracy sprawdzałem, u mnie słychać jeszcze na niższych obrotach. to dopiero początki i dopóki nie będzie się nasilać to nie ruszam :)