Skocz do zawartości
IGNOROWANY

BOSE - Radio przestało grać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

Sytuacja jest następująca: 

Radio (Concert I) z dnia na dzień przestało grać. Mam system Bose. Radio się włącza, ale w głośnikach cisza. Bezpiecznik z tyłu radia był spalony, ale po wymianie dalej nie ma dźwięku.

Sprawdziłem radio na krótko pod prostownikiem i podłączeniu głośnika - radio gra.

Problem leży więc w samochodzie - we wiązce albo wzmacniaczu?

Czy są gdzieś jeszcze jakieś zabezpieczenia, tzn. bezpieczniki od systemu Bose?

Przewody w kostkach całe. Nic nie wypięte, nic nie urwane. Przejrzałem 'na oko' wiązkę na podłodze. Swojego czasu spotkało mnie to co wielu - czyli zalewało stronę kierowcy, ale mimo to radio zawsze grało i nie było problemu. Niemniej jednak wzrokowo wygląda na to, że wiązka idąca po podłodze jest cała, nigdzie nie przerwana.  Sprawdziłem kostkę wchodzącą do wzmacniacza i napięcie dochodzi. Nie wiem jak przewody sygnałowe.

Obstawiam, że z jakiegoś powodu (może i jednak w jakiś sposób przez tą zalaną podłogę) spalił się wzmacniacz? Czy w takiej sytuacji radio przestałoby grać całkowicie?

Miał ktoś podobny problem? Mogę liczyć na jakieś wskazówki od Was?

Edytowane przez B189
Opublikowano

Witaj w klubie kolego. U mnie dokladnie to samo - "dzis" dziala " jutro " juz nie. Tzn swieci sie, szuka stacji ale cisza w glosnikach. Zmieniarka tez slychac ze dziala ale cisza. A na krotko radio gra.

I wiesz co? Podmienilem radio na identyczne sprawne - nic. Podmienilem wzmacniacz na identyczny sprawny - nic. Rece opadaja.

Opublikowano

Może coś z kodowaniem jest nie tak