ecobuda Opublikowano 6 Lutego 2017 Opublikowano 6 Lutego 2017 Koledzy posłuchajcie tego, najbardziej słychać po nocy na zimnym silniku Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
k232 Opublikowano 6 Lutego 2017 Opublikowano 6 Lutego 2017 Miałeś wciśnięte sprzęgło jak nagrywałeś filmik ? Ja taki dźwięk miałem w PB, okazało się łożysko sprzęgła, też tak świszczało jak dodawałem gazu przy wciśniętym sprzęgle.
ecobuda Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Opublikowano 6 Lutego 2017 Chyba Skrzynia. Zero błędów. A nie będzie to łożysko na wałki ataku albo na półosi?Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Zawartość dodana 5 minutes later Miałeś wciśnięte sprzęgło jak nagrywałeś filmik ? Ja taki dźwięk miałem w PB, okazało się łożysko sprzęgła, też tak świszczało jak dodawałem gazu przy wciśniętym sprzęgle. Nie kolego nie mam sprzęgła bo to automatWysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Zawartość dodana 31 minutes later skrzynia? podpinałeś do kompa?Przy zmianie silnika poszła nowa dwumasa może być coś nie tak z nią? Słyszałem że jest kilka rodzaji do Multitronik i może mechanik coś innego zamontowałWysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
ecobuda Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Opublikowano 7 Lutego 2017 A czy wałek który łączy skrzynię z silnikiem ma w dwumasowe jakieś łożysko? Na żywo te dźwięki przypominają wywalone łożysko.Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
Musashi Opublikowano 8 Lutego 2017 Opublikowano 8 Lutego 2017 łożysko igiełkowe wałka sprzęgłowego występuje wyłącznie z wałkiem sprzęgłowym. w automacie go nie ma ponieważ nie ma wałka sprzęgłowego. trzeba wejść pod auto i odsłuchać. a nuż coś w wydechu? Zawartość dodana 2 minutes later a i uzupełniam, rozumiem, że hałas występuje na postoju?
ecobuda Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Opublikowano 8 Lutego 2017 Tak. Najbardziej przy porannym rozruchuWysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
ecobuda Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Opublikowano 9 Lutego 2017 łożysko igiełkowe wałka sprzęgłowego występuje wyłącznie z wałkiem sprzęgłowym. w automacie go nie ma ponieważ nie ma wałka sprzęgłowego. trzeba wejść pod auto i odsłuchać. a nuż coś w wydechu? Zawartość dodana 2 minutes later a i uzupełniam, rozumiem, że hałas występuje na postoju?A ten wałek który wchodzi do planetarki w skrzyni biegów? Może tam łożysko się uwaliło
Musashi Opublikowano 9 Lutego 2017 Opublikowano 9 Lutego 2017 Ale to już skrzynia. na biegu jałowym, w skrzyni pracuje na pewno 5 łożysk oraz pompa oleju. Wymieniałeś olej z filtrem?
ecobuda Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Opublikowano 9 Lutego 2017 Nie. Ale przed wymianą silnika nic się nie działo.było cichutko, a po wymianie motora światy się pojawiły. Czasami też jak wracam pod dom,mimo niskich temperatur czuję zapach jakby zgrzanych hamulców, (mimo że heble zimne) może któregoś oleju w skrzyni mało?
Musashi Opublikowano 9 Lutego 2017 Opublikowano 9 Lutego 2017 22 minuty temu, ecobuda napisał: Nie. Ale przed wymianą silnika nic się nie działo.było cichutko, olej w skrzyni trzeba wymieniać wraz z filtrem co 60kkm, pominięcie tego zabiegu bywa bardzo kosztowne. 22 minuty temu, ecobuda napisał: może któregoś oleju w skrzyni mało? no może, ale to ty jesteś użytkownikiem pojazdu i takie kontrole to obsługa bieżąca taka sama jak spuszczanie wody po skorzystaniu z WC. można jedno i drugie pominąć, jednak wcześniej czy później pojawi się większy lub mniejszy... smród. natomiast spodziewam się, (na co wcześniej nie zwróciłem uwagi, że silnik był demontowany), że prawdopodobnie, brakuje tulei osadczych w kołnierzu silnika lub skrzyni przez co nie są zamontowane współosiowo, i stąd pojawiające się naprężenia objawiające się buczeniem przeciążonych przez to łożysk. Jeżeli faktycznie to nastąpiło, zarówno silnik jak i skrzynia pracują w skrajnie niekorzystnych warunkach. co właśnie słychać.
Rekomendowane odpowiedzi