Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana licznika przedlift na polift

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Planuję wymianę licznika w B5 z przedlifta na polift. Z tego co wiem to nie pasuje Plug&Play więc zwracam się z pytaniem: co jeszcze trzeba zmienić by wszystko działało?

mój licznik to przedliftowy full FIS i na taki sam chcę zmienić. Mam dostęp do licznika z 1.8T.

Wyprzedzając odpowiedzi "odpuść" proszę was o pomoc :)

z góry dzięki!

Opublikowano
  • Autor

Czyli odpowiedź brzmi: wystarczy kupić sam licznik, tak? :)

Opublikowano

Masz cyferki 3,6,9,12 na blacie zegarka czy same kreski?

Opublikowano
  • Autor

Kreski. Ogólnie moje A4 to pierwszy lift, jeśli to coś zmienia :)

Opublikowano

Witajcie,

Również przymierzam się do wymiany licznika na pełen FIS jednakże ja mam wersję A4 B5 1.9 TDi AFN 1996r. Licznik bez cyfr w zegarku analogowym a interesuje mnie licznik z FIS i zegarem cyfrowym - da rade coś takiego ogarnąć czy trzeba sterownik zmienić?

Opublikowano

Po co zadajesz pytanie na które masz odpowiedź post wyżej... :facepalm:

Opublikowano

Ok licznik juz mam, zamówiłem także kostki 32pin i tu moje pytanie, gdy już je dostanę (za 2dni~) to czy wystarczy, że połączę kabelki kolorami jak pasują(utnę swoje kostki), zamówiłem całą wiązkę i niepotrzebnie byłoby rozbierać kostki.

Pozdrawiam.

2017-02-19 22.46.51.png

2017-02-19 22.50.34.jpg

Opublikowano
Dnia 7.02.2017 o 20:38, Fazii napisał:

Masz cyferki 3,6,9,12 na blacie zegarka czy same kreski?

Jeśli mogę zapytać, czy coś zmienia to że ma się cyferki lub nie?? Ja mam z pełnym fisem i na analogowym cyferki. Kiedyś myślałem o zmianie na wersje z cyfrowym zegarkiem. 

Opublikowano

@up

Gdzieś czytałem że jak są te cyfry to jest immobiliser w liczniku.

Opublikowano

Dokladnie, Immo jest w liczniku i są inne wtyczki niż w liczniku z cyfrowym zegarkiem.

Opublikowano

Ja pierdziu :huh:

Przedlift (zegarek analog. bez cyferek)

Wtyczka niebieska, złota, czerwona. Zmieniając licznik na polift trzeba zmienić kostki na 32pin niebieska, Zielona i szara

Pierwszy lift (zegarek analogowy z cyframi)

Dwi Kostki ( niebieska i zielona) te same co polift. Trzeba zrobić przekladke pinów. Zamiast kostki czerwonej dajemy szarą

Opublikowano

Szczegóły opisane już są na forum...

• 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzewam kotleta

Przymierzam się do wymiany licznika, więc czy przedlift, czy polift - bez znaczenia. 

Auto - A4B5 '95 rok 1.9 TDI, najpewniej 1Z, licznik z zegarkiem analogowym z kreskami. Immo gdzieś z tyłu schowane, odłączone. Wtyczki za licznikiem dwie - niebieska i żółta (i czarna do termometru zewnętrznego) FISa nie ma, cztery kontrolki pośrodku (i termometr), produkcja VDO

Jak mawiają pekapiści - po kolei. 
1 - Podmiana licznika na przedliftowy bez fisa z benzyniaka to dobry pomysł? W sensie - same tarcze bym zmienił, żeby odpowiednio pokazywało. Pytanie, czy elektrycznie podejdzie P&P
2 - Wyżej nie ma zdjęć, więc nie wiem, co miałyby przedstawiać. Powiedzmy, że mam dostęp do licznika z A6B5 od jakiejś V6 (bo tyle ustaliłem). Jeno z tyłu ma jakąś zieloną kostkę, której nie mam u siebie. Zakładam więc, że to jest do FISa. Dużo trzeba by przerabiać, żeby wszystko zabanglało (o ile licznik przypasuje rzecz jasna)
3 - Wyczytałem, że kilometraż zostaje na liczniku, zamiast sczytać sobie automatycznie z ECU. Da się jakoś ustalić wartość bez podpinania do kompa?
4 - Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy podmianie licznika?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.12.2019 o 17:04, Fahren napisał:

1 - Podmiana licznika na przedliftowy bez fisa z benzyniaka to dobry pomysł? W sensie - same tarcze bym zmienił, żeby odpowiednio pokazywało. Pytanie, czy elektrycznie podejdzie P&P

jak zmienisz mapę obrotomierza we wsadzie to ok. 
2 - Wyżej nie ma zdjęć, więc nie wiem, co miałyby przedstawiać. Powiedzmy, że mam dostęp do licznika z A6B5 od jakiejś V6 (bo tyle ustaliłem). Jeno z tyłu ma jakąś zieloną kostkę, której nie mam u siebie (są to za pewne zegary z tzw minilifta). Zakładam więc, że to jest do FISa(źle zakładasz) . Dużo trzeba by przerabiać, żeby wszystko zabanglało (o ile licznik przypasuje rzecz jasna)(zmiana kostek i przekladką pinów) 
3 - Wyczytałem, że kilometraż zostaje na liczniku, zamiast sczytać sobie automatycznie z ECU. Da się jakoś ustalić wartość bez podpinania do kompa?(przebieg zapisany jest w eeprom, który wyświetlany jest przecież na LCD) 
4 - Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy podmianie licznika?

po pierwsze to musisz wiedzieć na jaki licznik chcesz zmienić. Od tego zależy cała reszta 

Opublikowano

Obecny licznik zachowuje się dość dziwnie - nie wszystkie kontrolki się świecą, wskaźnik paliwa leży, po czym wstaje i znowu leży, zależy od humoru. Podświetlenie wskaźnika temp i paliwa raz świeci, raz nie. A na to niedziałający kilometromierz. Więc wymiana tak czy siak wchodzi w grę, ale jeszcze rozważam, na jaki, względem ilości koniecznych przeróbek

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Licznik wymieniony na taki od benzyny. 8DO 190A zamiast 8DO 190. Wartości pokazuje normalnie