Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Ciekawy problem z a4 b7 diesel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, postaram się w miare skrócic:

Od prawie dwóch lat jeżdżę bezawaryjnie 2.0tdi bpw, sam sprowadziłem, jestem-byłem zadowolony. Kilka dni temu zaczął wpadac w tryb awaryjny, wypadac cylinder - błąd 'zawór pompy wtryskowej cylinder 1'. Niekiedy pracował równo i korekcje dochodziły max do 25 (książkowe), niekiedy na postoju korekcja na 1 cylindrze rosła do magicznych 2.99, bip powyżej 100, reszta cylindrów w normie, wtedy wypadał cylinder.

Nauczony doświadczeniem, że może byc pompka, może wałek, może gniazdo, miałem pod ręką sprawdzony (jeździłem nim) avf, wyjęłem go, i wstawiłem wraz z wałkiem i pompkami do b7, osprzęt został z 2.0, dpf out, nowy dwumas, auto odpaliło i...                                           ...i bip na 1 cylindrze 127, korekcja momentami książkowa (+-30mg) momentami 299 i wypadanie cylindra. Zaznaczam, że wjechał cały silnik z wałkiem i pompkami, bez dotykania ich, a tydzień wcześniej jeździłem nim w passacie i było ok, korekcje +-30mg i żadnych problemów.

Podejrzewam zatkane sitko w baku, co powoduje problem z zasilaniem 1 pompki lub problem z ECU?

komentarz moderatora - Musashi: to nie jest miejsce na ogłoszenia!!!! treść usunięta.

Opublikowano

Jeżeli to ten sam cylinder to wygląda na uszkodzoną wiązkę elektryczną.

Opublikowano
12 godzin temu, 900rr napisał:

Zaznaczam, że wjechał cały silnik z wałkiem i pompkami, bez dotykania ich

Jaki sterownik masz ? Oryginał 2.0 TDI czy edc 15 z AVF ?
Bo nie wydaje mi się żeby pompki BA, czy AR ( z 1.9 TDI) pasowały pod soft z BPW

Opublikowano
  • Autor

Sterownik to oryginał 2.0tdi bpw, pompowtryski CB siedzą w avf. Auto 'rwie buty' jedzie dużo lepiej niż na oryginalnym silniku, nie dymi, jednak co jakiś czas niezależnie od obrotów i obciążenia wskakuje błąd 'cylinder 1-pompa wtryskowa przekroczony zakres - nieciągły'. Zapala się sprężynka i trzęsie silnikiem bardzo, brak mocy.

Dzisiaj wyczyściłem sitko w baku, silikon wokół i pod obudowę ECU + czyszczenie wtyczek, doginanie styków na pompce która wywala błąd - nic nie dało.

Na tą chwilę po odpaleniu przez 3sek na 1 pompce korekcja ok. 1.30, spada zaraz prawie do zera i silnik się wyrównuje, trzyma korekcje na wszystkich wtryskach <30. NATOMIAST od razu po odpaleniu bip na felernej pompce jest na wartości 127 (reszta <20) i tak pozostaje niezależnie od dodawania gazu obrotów itd. Myślę, że ma to coś wspólnego z wypadaniem tego cylindra, jednak nie wiem, gdzie szukac, mechanicznie już wiele do roboty nie pozostało :)

Opublikowano

Fakt wyczyszczenia wtyczek, nie świadczy o sprawności wiązki. wiązki są 2 jedna w głowicy, druga od złączki w głowicy do edc.

skoro avf dzialal dobrze a bpw nie i do tego dotyczy to jednego i tego saego cylindra, to logicznie jest ze problem tkwi poza silnikiem. i dotyczy najprawdopodobniej jednego przewodu pomiędzy pompką a edc lub mosfeta w edc.

nie pamiętam czy wtyczkologia edc 15 i edc 15+ jest identyczna. jeżeli tak możnaby zapodać edc z avf oczywiście z licznikiem (immo)

pompka jest w końcu z bpw czy pozostała ta z afv?

13 godzin temu, kuba84 napisał:

Jaki sterownik masz ? Oryginał 2.0 TDI czy edc 15 z AVF ?

BPW to też edc15

Opublikowano

bpw  to edc16u31 i nie ma szans żeby chodził dobrze na seryjnych pompkach z AVF.

gdybym tego nie dotykał to bym się nie sprzeczał ...

bpw  to edc16u31 i nie ma szans żeby chodził dobrze na seryjnych pompkach z AVF.

gdybym tego nie dotykał to bym się nie sprzeczał ...

Opublikowano
  • Autor

Mogę założyc pompki z bpw, ale problem był identyczny na silniku bpw z pompkami bpw, i jest identyczny po zmianie na avf z wałkiem, pompkami avf - z tym, ze silnik jest zauważalnie mocniejszy pewnie przez inną charakterystykę wałka. Problem jak wspomniał Musashi leży więc prawdopodobnie poza silnikiem, bip na 1 cylindrze cały czas 127, niezależnie czy w danej chwili auto pracuje równo bez 'sprężynki', czy wypada cylinder - cały czas 127, a na pozostałych wartości zmieniaja się co sekundę dynamicznie ale cały czas poniżej 20-25. Jutro jeszcze dla świętego spokoju wstawię kawałek przezroczystego wężyka tuż przed głowicę żeby wykluczy powietrze w paliwie, jeśli będzie ok to jedzie do elektryka niech bada wiązkę i kompa. Może ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł, miał podobny przypadek? Ten bip nie daje mi spokoju.

Opublikowano

A mi nie daje spokoju fakt jak sterownik EDC 16 z BPW pracuje poprawnie na pompkach z AVF'a ...

Opublikowano
  • Autor

W innych tematach o swapie bpw na avf na tym forum też są użytkownicy, którzy zostawili pompki avf i też pracują im poprawnie, więc to pewnie żaden wyczyn:) Problem jest z odpalaniem rano - może przez inne świece żarowe a może właśnie przez inne pompki - dojdziemy do tego w swoim czasie, po naprawie głównej usterki (która nie występuje u innych użytkowników). W najgorszym wypadku korekta programu u tunera napewno załatwi sprawę rozruchu i 'niekompatybilności' pompek avf z ecu bpw

Opublikowano

racja, racja, edc16, zasugerowałem się, że to 8V, :hi:

26 minut temu, 900rr napisał:

bip na 1 cylindrze cały czas 127, niezależnie czy w danej chwili auto pracuje równo bez 'sprężynki', czy wypada cylinder - cały czas 127, a na pozostałych wartości zmieniaja się co sekundę dynamicznie ale cały czas poniżej 20-25.

a 018 co pokazuje? w tym momencie 0?

Opublikowano
  • Autor

Na starym silniku bpw tak właśnie było, na avf jeszcze nie sprawdzałem/lub nie pamiętam, jutro sprawdzę to dokładnie i dam znac.

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem dziś wiązkę pompek w głowicy, mierzyłem multimetrem obie wiązki i wyglądały ok, nic nie pomogło.

Przed odpaleniem na zapłonie parametry wyglądają tak:

Blok 013: 0.0 0.0 0.0 0.0

Blok 0.18 128.0 128.0 128.0 128.0

Blok 023 0.0 0.0 0.0 0.0

Po odpaleniu od razu na wolnych obrotach:

Blok013:   0.35 -0.02 -0.49 0.12

Blok18:   16.0 0.0 0.0 0.0

Blok 23   same zera

Po kilku sekundach w grupie 13 cylinder pierwszy zaczyna stopniowo rosnąc do +2.40, reszta cylindrów w normie (max do +-0.30)

Grupa 18 16.0 0.0 0.0 0.0

Grupa 023 - wtrysk 1 pokazuje cały czas zero, reszta wacha się max +-0.20

Po dodawaniu gazu sytuacja wygląda identycznie - grupa 18 po puszczeniu gazu wskakuje na ułamek sekundy na 128(wszystkie), potem 1 wraca na 16 a reszta na 0, a w grupie 23 1 wtrysk cały czas stoi na 0.

Po chwili korekcja na 1 cylindrze sięga 2.99, grupa 018 wskakuje na tym cylindrze na 128 (reszta dalej zera), a grupa 23 nadal na 1 cylindrze 0 a reszta w normie.

Edytowane przez 900rr

Opublikowano

czyli masz winowajcę, PD 1 jest poza zakresem regulacji przez EDC,

1. skoro wymiana wiązki nie pomogła, pozostaje weryfikacja odcinka pomiędzy złączką w głowicy a EDC. ew. uszkodzone EDC. zresztą już to napisałem wcześniej, nie wiem po co się powtarzam...:eusathink:

2. Drugi trop, zamiana pompki z cyl 1 / 2. jeżeli problem przeniesie się do 2jki uszkodzony PD, jeżeli pozostanie w tym samym miejscu patrz pkt 1.

Opublikowano
  • Autor

Temat rozwiązany - kupiłem zestaw startowy, tj ecu, stacyjka, wkładka zamka, kluczyk, licznik. Auto odpala lepiej, pracuje równiutko, spalanie spadło, trzyma moc nie kopci. Muszę tylko zmienic język z włoskiego, poprawic przebieg i zakodowało mi się radio, czy coś z tych rzeczy mogę zrobic sam vcdsem?

Opublikowano

Język ustawisz VCDSem,

Radia nie rozkodujesz - ASO lub do serwisu zajmującego się radiami.

Przebieg ustawisz jeżeli jest wyzerowany i ma stan 000 km. chyba do 15 km można korygować.

P.S. Czyli miałem rację, aby winy szukać w EDC? :guma:

Opublikowano
  • Autor

Generalnie rację miałeś, przebieg miałem 153tys nowy licznik pokazuje 212:D Problem jest taki, że zestaw pochodzi z wersji quattro i po zatankowaniu do pełna świeci rezerwa i pokazuje 1/3 baku, mam nadzieję, że da się to jakoś adaptowac kompem...

Opublikowano

A mamusia, co znaczy i kiedy używać słowo "dziękuje" nie nauczyła? :guma:

Można licznik adaptować.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 15.02.2017 o 18:06, 900rr napisał:

Temat rozwiązany - kupiłem zestaw startowy, tj ecu, stacyjka, wkładka zamka, kluczyk, licznik. Auto odpala lepiej, pracuje równiutko, spalanie spadło, trzyma moc nie kopci. Muszę tylko zmienic język z włoskiego, poprawic przebieg i zakodowało mi się radio, czy coś z tych rzeczy mogę zrobic sam vcdsem?

super tylko kupiles nowy ecu edc 16 czy edc 15 ? 

Opublikowano
  • Autor

Widziałeś kiedyś edc15 w a4 b7 2.0tdi?

Opublikowano

no moze przełożył jak juz tak kombinował ...