Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klima Działa czy nie :)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie , jako , że nie wyczytałem konkretnej informacji na ten temat , a a4b6 jest moim pierwszym autem z segmentu aut z klimatyzacją .

Otóż nie mogę się dokładnie wczytać jak to w końcu jest z tymi sprężarkami klimatronikami itp, zasadę działania przeczytałem.

Po pierwsze czy wyłączenie przycisku ECON i zgaśnięcie jego diody , jest równoznaczne z WŁĄCZENIEM Klimatyzacji .

Przy jakiej temp powietrza sprężarka klimatyzacji się nie włączy ?

na dworzu było -5 , jechało nas 4 osoby , szyba czołowa zaczęła zachodzić parą , wyłączyłem ECON dioda zgasła , ale nic nie zesżło szyby... czyli nie dawało czynnika

Opublikowano

To co wiem to fakt, że gdy wyłączysz Econ klimatyzacja się włącza i to nawet zimą, u mnie czuć lekki smrodek nie odgrzybionej klimatyzacji nawet przy minusowej temperaturze gdy włączę silniejszy nawiew na przednią szybę i klimatyzacja włącza się automatycznie (wyłącza się econ). Nie wiem jak jest z samą pompą, teoretycznie nie powinna się uruchamiać, ale z drugiej strony z autopsji wiem, że raczej chłodzi przynajmniej tak było w Astrze 2g i moim A4B5 też tak jest. Stwierdzam to tym, że gdy wyłącze econ w 2- 7 sekund mam odparowane szyby, gdzie z econem odparowuje je znacznie dłużej i nie obchodzi się bez wyżej wspomnianego silnego nawiewu przedniej szyby.

Opublikowano

Klima nie załącza się przy tem mniejszej niż 4°

Opublikowano
  • Autor

no właśnie ja czytałem, że w B6 przy jakiejś tam temperaturze , nie gania czynnika czyli nie uruchamia sprężarki , auto z 2004 r

Opublikowano

W B6 z silnikiem TDI poniżej chyba 5 stopni Celsjusza jeżeli wyłączysz ECON dioda zgaśnie to włącza się elektryczna nagrzewnica musi być jeszcze spełniony warunek temp płynu chłodniczego nie może przekraczać chyba 70 C . Sprawdź może filtr kabinowy czy nie jest wilgotny, zasyfiały to często powoduje parowanie szyb. Dodatkowo pytanie czy klimatyzacja w ogóle jest sprawna. Teoretycznie tak ponieważ gaśnie dioda od ECON ale nie wiadomo jak ze sprzęgłem :P, które jak się uwali nie daje żadnego błędu.      

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, Talib13 napisał:

W B6 z silnikiem TDI poniżej chyba 5 stopni Celsjusza jeżeli wyłączysz ECON dioda zgaśnie to włącza się elektryczna nagrzewnica musi być jeszcze spełniony warunek temp płynu chłodniczego nie może przekraczać chyba 70 C . Sprawdź może filtr kabinowy czy nie jest wilgotny, zasyfiały to często powoduje parowanie szyb. Dodatkowo pytanie czy klimatyzacja w ogóle jest sprawna. Teoretycznie tak ponieważ gaśnie dioda od ECON ale nie wiadomo jak ze sprzęgłem :P, które jak się uwali nie daje żadnego błędu.      

Mam rozumieć , że nawet jak jest -5 , -10 , to klima powinna normalnie działać ? I puszczać czynnik ? Bo piszą , że poniżej 5 stopni klima się włączy ale nie będzie podawać czynnika , Wiec tak jak by nie działała 

Opublikowano

Opublikowano

Moja wiedza na ten temat jest trochę inna, ale nie miałem informacji żeby było inaczej. Klimatronik w trybie ECO ma oszczędzać energię, jak jest wyłączony to może załączać układy chłodzenia i ogrzewania inne niż tradycyjne, tzn w trybie ECO steruje tylko wentylatorami i klapami, a jak dioda się nie świeci używa wyposażenia dodatkowego czyli klimy i ogrzewania dodatkowego typu nagrzewnice czy świece w układzie chłodzenia.  Wyłączenie diody nie jest jednoznaczne z załączeniem sprężarki. Działa to tak że jak jest powyżej 5 stopni działa klima, poniżej działa ogrzewanie (w bardzo wielkim skrócie bo algorytm sterowania wygląda na bardziej skomplikowany), ale jest to też zależne od temperatury zewnętrznej a nawet od obciążenia silnika.  W każdym aucie VAG z lat 1995-2005 zauważyłem że przy działającej klime, jak się wciśnie gaz do oporu zostaje ona wyłączona, żeby pełna moc szła na koła (to tak z ciekawostek)

Załączenie klimatyzacji (spięcie sprężarki na sprzęgle) w zimę zauważyłem że jest tylko przy wciśnięciu przycisku odparowywania przednich szyb, w innych pozycjach nie udało mi się uruchomić klimy. Nigdzie nie udało mi się znaleźć pełnego algorytmu sterowania układem, a przeszukałem z wujka google już chyba każdy zakamarek, więc powyższe informacje są udzielone tylko na podstawie własnych testów i informacji zawartych na forach.

Edytowane przez mily

Opublikowano
  • Autor

czyli klima mi działa ;) po prostu jest za zimno jeszcze na to zeby ganiać czynnik :)

dzieki za super odpowiedz !

Opublikowano

Poniżej 4st pomimo tego, że masz WYłĄCZONY ECON (brak diody, czyli załączona klima) kompresor kilmy nie pracuje - takie zabezpieczenie, żeby nie zamarzło. Działa to wtedy tak, jakbyś miał WŁĄCZONY ECON (zapalona dioda)