Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Palący bezpiecznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wczoraj jak jechałem w nocy to nagle przestała się świecić jedna żarówka od świateł drogowych dzisiaj postanowiłem zobaczyc czy zarowka jest dobra okazło sie ze nie jest spalona i nadal nie swieci wiec szykalem dalej okazalo sie ze spalil sie bezpiecznik wymienilem go na nowy po chwili wlaczylem swiatla drogowe i znowu sie spalil czy ktos mial taki problem? jaka moze byc tego przyczyna?

Opublikowano

Sprawdź kostkę przy żarowce i przy lampie. Może jest brak styku. Zobacz czy któryś pin nie jest przegrzany. Przegrzany powoduje słaby styk przez co rośnie prąd i pali bezpiecznik.

Opublikowano
9 minut temu, jacek70 napisał:

Sprawdź kostkę przy żarowce i przy lampie. Może jest brak styku. Zobacz czy któryś pin nie jest przegrzany. Przegrzany powoduje słaby styk przez co rośnie prąd i pali bezpiecznik.

Ja bym się nie zgodził, że słaby styk powoduję wzrost prądu w obwodzie wręcz przeciwnie (wzrost oporu elektrycznego powoduje spadek prądu płynącego w obwodzie - światło by się co najwyżej nie świeciło lub świeciło słabiej, ale by się nie przepalał bezpiecznik):). Chyba że któryś styk w obwodzie jest już tak zjechany, że zaczyna iskrzyć to może spowodować spalenie bezpiecznika. Obstawiałbym zwarcie w obwodzie świateł. Przecież bezpiecznik przepala się dopiero po załączeniu świateł.

Mam rozumieć że bezpiecznik wymieniony 1 do 1 i jest takiej wartości prądu zadziałania jakiej powinien być w tym obwodzie?

Edytowane przez 54321

Opublikowano

Nie chciałem się za dużo rozpisywać ale prąd rośnie w momencie zwarcia . A bezpiecznik może się przealić albo od wysokiego Amperażu większego niż wartość bezpiecznika albo z powodu wydzielanego ciepła które jest spowodowane słabym stykiem.      ( Pracuję jako elektryk już prawie 30 lat i wiem co mówię ) 

Ale nie chodzi o racje tylko o to co kolega ma sprawdzić. Dziękuję. 

Opublikowano
  • Autor

Bezpiecznik dałem 10A. To wystarczy jak przeczyszcze styki od zarowki i te kostke od lampy? 

Opublikowano

Tak 10A wystarczy. Taki zresztą jest podany w instrukcji.

Opublikowano
  • Autor
18 godzin temu, jacek70 napisał:

Tak 10A wystarczy. Taki zresztą jest podany w instrukcji.

Wie że taki jest w instrukcji ale założyłem 10A i go spaliło później założyłem kolejną 10A i też ją spaliło a teraz to włożyłem 15A 

Opublikowano

Sorki że dopiero teraz piszę ale coś jest nie tak z instalacją skoro pali bezpieczniki.  Zmieniając bezpiecznik na większy możesz spalić instalacje. 

Opublikowano
  • Autor
Dnia 1.03.2017 o 13:32, jacek70 napisał:

Sorki że dopiero teraz piszę ale coś jest nie tak z instalacją skoro pali bezpieczniki.  Zmieniając bezpiecznik na większy możesz spalić instalacje. 

a moze np byc cos z przekaznikiem? czy mam szukac bardziej na przewodach czy nie ma zadnego zwarcia?