xBladex Opublikowano 1 Marca 2017 Opublikowano 1 Marca 2017 STI bardzo ładny , ale RS4 to już miażdży wszystko.. bardzo ciekawa historia i cichociemny Passat
was002 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Opublikowano 1 Marca 2017 9 godzin temu, l.e.s.t.e.r napisał: Lepiej powiedz jak taki RS znosi letnie temperatury w okolicach 45-50 C ? nie wiem, widzieliście na wcześniejszych fotach tablice z Arabii Saudyjskiej i Bahrajnu - tam spędziłem ostatnich kilka lat... dopiero co się przeprowadziłem do ZEA, zima cały czas, jeszcze temperatury nie przekraczają 27 stopni. Ale już nie długo... Po doświadczeniach z silnikami turbo wyszedłem z założenia, że wolnossąca benzyna to jest jednak to. Ford, którym wcześniej jeździłem na codzień miał wolnossące, leniwe amerykańskie 300 koni z silnika 3.7 i nigdy nie narzekał jak za oknem było 45 stopni (conajwyżej akumulator miał coś do powiedzenia, bo jak w każdym samochodzie w tym klimacie po prostu przestaje działać z dnia na dzień po skończeniu 2 lat). Po cichu liczę na to, że 4.2 V8 zatankowane 98mką nie będzie miało żadnych problemów z wysokimi temperaturami (w innych krajach zatoki jest tylko 91 i 95, więc o tyle lepiej w ZEA). Za to ma problem ze słońcem: ma tak zryty lakier od słońca i piachu, że w przyszłym miesiącu zafunduję mu kurację odmładzającą z polerką i ceramiką... BTW. aktualna cena litra paliwa w UAE waha się pomiędzy 2 a 2.5PLN/litr więc tak trochę więcej niż litr wody... i zawsze tak było (odkąd pamiętam). Panowie mylicie cywilizowaną Zatokę z Argentyną chyba... albo Arabią Saudyjską (którą i teraz kryzys zmusił do zaprzestania subsydii paliwowych i o której można pisać wiele, ale nie na tym forum). Jedną z ciekawostek - zastanawialiście się kiedyś dlaczego Audi ma (prawie?) zawsze wlew paliwa po prawej stronie dla samochodów z kierownicą po lewej stronie? Nigdy mi to nie przeszkadzało, dopóki nie przyjechałem do Arabii... trochę wiecej o tym tutaj.
l.e.s.t.e.r Opublikowano 1 Marca 2017 Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) W Dubaju jest drogo więc i sklepach woda droższa. Kłócić się nie będę ale z matematyki zawsze byłem dobry O knajpach i hotelach chyba lepiej nie wspominać, szklanka soku pomidorowego w hotelu kosztowała mnie +/-40zł. W Grudniu 2016 byłem w Omanie w części leżącej przy Jemenie i też przewodnik mówił że paliwo jest w cenie wody... Edytowane 1 Marca 2017 przez l.e.s.t.e.r
jozko Opublikowano 1 Marca 2017 Opublikowano 1 Marca 2017 55 minut temu, was002 napisał: nie wiem, widzieliście na wcześniejszych fotach tablice z Arabii Saudyjskiej i Bahrajnu - tam spędziłem ostatnich kilka lat... dopiero co się przeprowadziłem do ZEA, zima cały czas, jeszcze temperatury nie przekraczają 27 stopni. Ale już nie długo... Po doświadczeniach z silnikami turbo wyszedłem z założenia, że wolnossąca benzyna to jest jednak to. Ford, którym wcześniej jeździłem na codzień miał wolnossące, leniwe amerykańskie 300 koni z silnika 3.7 i nigdy nie narzekał jak za oknem było 45 stopni (conajwyżej akumulator miał coś do powiedzenia, bo jak w każdym samochodzie w tym klimacie po prostu przestaje działać z dnia na dzień po skończeniu 2 lat). Po cichu liczę na to, że 4.2 V8 zatankowane 98mką nie będzie miało żadnych problemów z wysokimi temperaturami (w innych krajach zatoki jest tylko 91 i 95, więc o tyle lepiej w ZEA). Za to ma problem ze słońcem: ma tak zryty lakier od słońca i piachu, że w przyszłym miesiącu zafunduję mu kurację odmładzającą z polerką i ceramiką... BTW. aktualna cena litra paliwa w UAE waha się pomiędzy 2 a 2.5PLN/litr więc tak trochę więcej niż litr wody... i zawsze tak było (odkąd pamiętam). Panowie mylicie cywilizowaną Zatokę z Argentyną chyba... albo Arabią Saudyjską (którą i teraz kryzys zmusił do zaprzestania subsydii paliwowych i o której można pisać wiele, ale nie na tym forum). Jedną z ciekawostek - zastanawialiście się kiedyś dlaczego Audi ma (prawie?) zawsze wlew paliwa po prawej stronie dla samochodów z kierownicą po lewej stronie? Nigdy mi to nie przeszkadzało, dopóki nie przyjechałem do Arabii... trochę wiecej o tym tutaj. Siema Marecek Od razu skojarzyłem Paska ze zdjęcia - widzę ze obydwoje zatoczyliśmy koło po tylu latach zaczynajac na vw-passat. Co prawda nie RS ale tez biały polift.
was002 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Opublikowano 1 Marca 2017 15 minut temu, jozko napisał: Siema Marecek Od razu skojarzyłem Paska ze zdjęcia - widzę ze obydwoje zatoczyliśmy koło po tylu latach zaczynajac na vw-passat. Co prawda nie RS ale tez biały polift. nic się nie ukryje przed vwywiadem Fajny białas!
was002 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Pierwsze mody... korzystając z chwilowego pobytu w kraju, znalazłem na allegro normalne (czyt. 8K0857535E zamiast amerykańskiego, płaskiego) lusterko od strony kierowcy za przysłowiowe piwo... Strata jest, bo miałem ściemniane, a teraz mam po prostu asferyczne. Ale przynajmniej widzę świat... Na ściemniane asferyczne muszę mieć $399 jeśli bym zamawiał z ecstuning.com, więc chyba nie będę więcej drążył. Porównanie oryginału i stanu obecnego: Lusterko ściemniane z bliska (ale to grube jest). Zdjęcie szkła okazało się prostsze niż się spodziewałem - wystarczy odchylić wkład w skrajne położenie "do wewnątrz" i włożyć paluchy do środka, a następnie delikanie podważyć. Wyskakuje bez problemu. Więcej problemu było z odpięciem wtyczek od grzania... Edytowane 3 Marca 2017 przez was002 literówki 1
skotmen Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) 12 godzin temu, was002 napisał: Pierwsze mody... korzystając z chwilowego pobytu w kraju, znalazłem na allegro normalne (czyt. 8K0857535E zamiast amerykańskiego, płaskiego) z polskiego allegro za przysłowiowe piwo... Strata jest, bo miałem ściemniane, a teraz mam po prostu asferyczne. Ale przynajmniej widzę świat... Na ściemniane asferyczne muszę mieć $399 jeśli bym zamawiał z ecstuning.com, więc chyba nie będę więcej drążył. Porównanie oryginału i stanu obecnego: Lusterko ściemniane z bliska (ale to grube jest). Zdjęcie szkła okazało się prostsze niż się spodziewałem - wystarczy odchylić wkład w skrajne położenie "do wewnątrz" i włożyć paluchy do środka, a następnie delikanie podważyć. Wyskakuje bez problemu. Więcej problemu było z odpięciem wtyczek od grzania... Nie lepiej było kupić mocniejsze okulary Edytowane 3 Marca 2017 przez skotmen
muunv Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Super sie czyta Twoj wstep Jakbys pisal ksiazki, to az bym zaczal czytac Gratki zakupu RS'a. Piekny kolor. Piekna sceneria. Zazdroszcze auta. Bez awaryjnosci i powodzenia w modach Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zawartość dodana 0 minutes later Super sie czyta Twoj wstep [emoji6] Jakbys pisal ksiazki, to az bym zaczal czytac [emoji3]Gratki zakupu RS'a. Piekny kolor. Piekna sceneria. Zazdroszcze auta. Bez awaryjnosci i powodzenia w modach [emoji6]Moj brat nie dawno wrocil z wycieczki do Dubaju. Pokazal mi kilka fot aut.. Juz odkladam na wyjazd tam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
komoornik Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Czemu nie kupiłeś fotochromu w wersji EU? Do 100 PLN można taki dostać na allegro. Mogę zaś tylko potwierdzić, że szkło które jeśli jest takie samo jak w wersji USA - nie da się z niego normalnie korzystać.
was002 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Opublikowano 3 Marca 2017 35 minut temu, komoornik napisał: Czemu nie kupiłeś fotochromu w wersji EU? Do 100 PLN można taki dostać na allegro. podeślij linka kupiłem 8F0857535H, a okazało się, że to E... ale nie będę się z facetem kłócił przecież. Jak trafię gdzieś jeszcze okazję, to kupię. Póki co z moim przyciemnieniem szyb (ori + 30 z przodu i 60 tył) fotochrom w ogóle nie działa (nie ma takiego światła, które by spowodowało że mi się lusterka ściemnią w nocy przy tak ciemnych szybach)
komoornik Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 No jak to się nie kłócić? 8F0857536H swego czasu z małą ryską kupiłem nawet za 50 zł. Trzeba szukać.
was002 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) 2 godziny temu, komoornik napisał: 8F0857536H swego czasu z małą ryską kupiłem nawet za 50 zł. Trzeba szukać. ustawię alarmy na ebaju i allegro a tymczasem... <szuka pretekstu żeby pojechać gdzieś>mleko mi się skończyło</szuka pretekstu żeby pojechać gdzieś> Zawartość dodana 15 minutes later pojechałem po mleko... zaparkowałem gdzieś pod sklepem i zacząłem focić: Ciekawe, nie zauważyłem do tej pory, że to ma dwie rury w środku tego "jaja" wydechowego... I znalazłem subwoofer... mówiliście, że jest - nie wierzyłem. Musiałem go dotknąć żeby w ogóle coś "poczuć" (bo nie słuchać go wcale). Ale skoro jest, to nie będzie problemu z wpięciem się w oryginalną instalację... Jeszcze precyzyjnie strzelone (a później wyprostowane) ujęcie z przodu: No i najdroższy element eksploatacyjny tego zestawu (jeśli nie liczyć ubezpieczenia): Zawartość dodana 19 minutes later 4 godziny temu, skotmen napisał: Nie lepiej było kupić mocniejsze okulary nie kumasz... płaskie lusterko to wymóg specyfikacji amerykańskiej. Nie stosuje się tego w EU, bo widzisz w nim tyle co nic... w martwym polu takiego lusterka, bez względu na to jakie masz okulary, mieści się tir z przyczepą. Zawartość dodana 24 minutes later ...w drodze powrotnej znalazłem jeszcze to, czego wcześniej nie byłem w stanie dojrzeć: spalanie (ot jeszcze dwa przyciski na manetce są, których do tej pory nie rozgryzłem). Czyli da się Edytowane 3 Marca 2017 przez was002
stifii Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Graty auta marecek Co do manetki to na jej dole masz przycisk do kasowania spalania itp
komoornik Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 13.8 to średnie spalanie przy 120km/h na tempomacie?
Kooga Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Autko mega Tak btw. jakie macie tam ograniczenia predkosci? Zawartość dodana 0 minutes later 1 minutę temu, komoornik napisał: 13.8 to średnie spalanie przy 120km/h na tempomacie? Mysle, ze trasa nie byla dluga na tym tempomacie i dopiero sie "wyrownywalo"
krystian3769 Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Jak piszesz RS ciągle Cię zaskakuje ... Nie widzę na zdjęciu całeg bagażnika. Wiec nie wiem czy Masz to na wyposażeniu ? Ale spróbuj poderwać do góry tą resztę podłogi od strony siedzeń ... To może się jeszcze czegoś dowiesz ? Aaaa I może nie wiesz ale jak odwrócisz ten panel podłogowy to masz eleganckie korytko do przewożenia np. czegoś brudniejszego Edytowane 3 Marca 2017 przez krystian3769
was002 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) 51 minut temu, krystian3769 napisał: Nie widzę na zdjęciu całeg bagażnika. Wiec nie wiem czy Masz to na wyposażeniu ? no mam... teraz już widzę... numer na obudowie to 8K9035382B. Jestem szczerze zaskoczony, że to w ogóle coś gra... nie słychać tego... dopóki się nie przyłoży ręki... nie postarali się 51 minut temu, krystian3769 napisał: I może nie wiesz ale jak odwrócisz ten panel podłogowy to masz eleganckie korytko do przewożenia np. czegoś brudniejszego ge-nia-lne! fajny detal dzięki! Godzinę temu, komoornik napisał: 13.8 to średnie spalanie przy 120km/h na tempomacie? chwilowe przy 120/h wychodzi 10.5-10.8 na płaskim z tego co się przyglądałem... (chwilę). Te 13.8 to dlatego bo się chwilę wygłupiałem, a w sumie prawie pełny bak był (od tankowania 80km). Tutaj ograniczenia są jakie są... w zasadzie nie chodzi o ograniczenia tylko nieuchronność kary - do 20 nic się nie dzieje, +21 i w ciągu kilku godzin dostajesz SMSa z wyrokiem 600AED. Są niesamowicie skuteczni... Radary na głównych autostradach są co 200-300 m, na pustyni raz na kilometr. Limit na autobahnach jest 120, czyli wszyscy mają tempomat nastawiony na 140 i wyprzedzanie się przypomina często wyprzedzanie się ciężarówek (różnica prędkości 1-2km/h ). Nie mniej rzadko jest mniej niż 6 pasów przy tych 120km/h... 3 pasy na pustynnych ścieżkach będą miały ograniczenie 100 lub 90 (odpowiednio 120 i 110). A RS ma ten durny adaptive cruise control... Edytowane 3 Marca 2017 przez was002
muunv Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 To gdzie oni sie wsciekaja super samochodami?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
was002 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) 5 minut temu, dakine0007 napisał: To gdzie oni sie wsciekaja super samochodami? muszę dopytać... kurde, ja tu dopiero od listopada łącznie ze dwa tygodnie we własnym łóżku spędziłem, bo mnie szef ciągle gdzieś wysyła Zawartość dodana 2 minutes later jeszcze jedna fota została: Edytowane 3 Marca 2017 przez was002 literówka
krystian3769 Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Przydatne co nie ? Czyli co jest pod resztą podłogi już wiedziałeś?
Rekomendowane odpowiedzi