Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zakup 2,5 tdi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

A gdybym natrafił na wersję 180 konną sprzed 2003 to warto się jej przyglądać?

Opublikowano

Tak, ale musisz mieć z tyłu głowy ewentualną wymianę wałków, popychaczy i koników/ kompletnego silnika na taki z nowej serii wraz z rozrządem.  Jeżeli sprzedający pozwoli podnieść pokrywy zaworowe na przeglądzie przedsprzedażnym to jesteś wygrany bo od razu wiesz co czeka w środku. Widoczne zużycie tych elementów nie musi dyskwalifikować auta, wszystko jest kwestią ceny.

Opublikowano

Hej

jakie są objawy zużycia wałków popychaczy ?

Opublikowano

Dopóki zużycie jest niewielkie, wytarcie układu konik-krzywka nie przekracza 1 mm to zazwyczaj nie ma żadnych objawów, hydropopychacz ten luz skasuje. Co najwyżej po odpaleniu zimnego może chwilę grzechotać. Jeżeli wałki i koniki są  mocno wytarte to pogarsza się napełnianie cylindrów, spada moc zwłaszcza w górnym zakresie obrotów, a silnik stuka. Dodatkowo przy dużym luzie i słabych popychaczach jest ryzyko wypadnięcia dźwigienki zaworowej z gniazda.

Opublikowano
4 godziny temu, majkel_majki napisał:

Jeżeli sprzedający pozwoli podnieść pokrywy zaworowe na przeglądzie przedsprzedażnym

Zaden sprzedawca sie na to nie zgodzi, nie licz na to.

Musisz, podjechac, wziasc kogos kto sie lepiej zna o osluchac traktor, dobrze zeby nie byl odpalany przed twoim przyjazdem.

Opublikowano
  • Autor

Czyli po prostu najlepiej wybrać się przy zakupie na wybraną przez siebie stację diagnostyczną i poświęcić 100 cebulionów niż umoczyć lub wziąć kogoś kto jest oblatany w temacie 2,5 tdi

Opublikowano

Ja dodam że "zużyta" hydraulika będzie słyszalna też na ciepłym silniku.

Jako ciekawostke podam że u siebie wymieniniłem szklanki oraz dźwigienki(taki mały plus że w BAU,BCZ, BDH,BDG nie ma tzw. pestek) nie dlatego że klekotały ale że walczę z drgawkami na wolnych obrotach. Oczywiście sporo to pomogło ale idealnie nie jest.

Przy sprawdzeniu dźwigienek i szklanek okazało sie że wszystkie położone wyżej w głowicy  mają luzy i w zasadzie są do wyrzucenia. Podejrzewam że te punkty sa smarowane najpóźniej po odpaleniu bo w dolnej części głowicy zawsze zalega olej.

Wymieniłem wszystkie 24 dźwigienki + 24 popychacze przy 275kkm (szklanki zalecam zalanie olejem mimo ze te z INY są już zalane) . Po tej akcji samochód naprawdę ożył. Wydaje mi się że przybyło kilka może kilkanaście KM.

Co jednak najbardziej mnie cieszy to dźwięk uzdrowionej V6 - stki! To bardzo skutecznie zrekompensowało ból związany z wydatkiem kasyB)

Wiem co piszę bo niedawno miałem przyjemność posłuchać i porównać takie samo BDH kolegi z forum A4-klub.

Edytowane przez wieczmar

Opublikowano
Dnia 22.04.2017 o 11:44, wieczmar napisał:

Cześć,

W manualu z poprawionych 2.5 TDI kupisz tylko:

BDH - 180 KM, Emisja spalin Euro 4, wtyskiwacz dwusprężynowy

BDG -163 KM, Emisja spalin Euro4, wtryskiwacz dwusprężynowy

Z tego co wiem BAU występuje tylko w automacie, ma normę spalin Euro 3 i posiada jednosprężynowe wtryski.

Ja poszedłem w BDH bo nie lubie automatów.

.........................

Witam, tutaj muszę wprowadzić małą poprawkę ponieważ kolega chciał kupić kiedyś B6 2.5TDI Quattro w manualu i znaleźliśmy właśnie taką która fabrycznie wyszła z BAU i manualem, oczywiście Quattro, sam byłem zdziwiony, można napisać biały kruk, pozdrawiam.

Edytowane przez alonso

Opublikowano
Dnia 27.04.2017 o 07:08, wieczmar napisał:

Wymieniłem wszystkie 24 dźwigienki + 24 popychacze przy 275kkm (szklanki zalecam zalanie olejem mimo ze te z INY są już zalane) . Po tej akcji samochód naprawdę ożył. Wydaje mi się że przybyło kilka może kilkanaście KM.

Szklanki o takiej konstrukcji jak w 2.5 z założenia po 200 tys. km nadają się do wymiany, serwis w trybie Long Life zdecydowanie im nie przedłużał życia.