mojo9_65 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, Po wizycie u lakiernika w celu usunięcia rdzy między innymi z dolnych części drzwi (spod listew) dostałem auto z małymi problemami elektrycznymi. Główny to poszarpana wiązka w drzwiach kierowcy, polutowana byle jak i nieco na odczepnego, oraz co mnie bardziej martwi (nie mogę zamknąć auta) z nie wpiętą kostką pomiędzy drzwiami tylnymi a słupkiem. I tu mam pytanie - czy da się wpiąć kostkę bez rozbierania plastików w słupku b? Paluszkami na razie spróbowałem, ale kostka wewnętrzna nie mieści się w otworze i "ucieka". Czy trzeba się jednak nieco napracować i odpiąć te plastiki ? Jeśli trzeba je odpinać to jak zdążyłem już przeczytać trzeba nieco odczepić górną część osłony plastikowej na styku z dolną a potem dolną wyszarpać nieco w górę - czy tak? Nie ma jednoznacznego opisu (ja nie znalazłem), w książce "sam naprawiam.." pisze o konieczności odczepienia osłony progów z tyłu, a w jednym z postów o odczepieniu osłony progów z przodu. Nie chcę urwać mocowań, plastiki mają swoje lata, jest niezbyt ciepło. Naprawa lub wymiana wiązki w przednich drzwiach po weekendzie majowym, ale tył muszę podłączyć, bo nie zostawia się przecież otwartego auta :(. Pozdrawiam i proszę o pomoc, bo pewnie wielu z Was już to przerabiało. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez mojo9_65 literówki
kdawid Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Kostkę w tylnym słupku łatwiej zamontować po zdjęciu osłony słupka ale moim zdaniem da się ją też założyć bez jego demontażu. Nie mieści się bo pierwsze trzeba wsunąć (od góry) dół tego gniazda (na dole gniazda są takie dwa mocowania) a dopiero później pociągnąć za górę gniazda tak aby zatrzask się zapiął i wtedy przesunąć różową blokadę kostki. Ja jednak zdemontował bym osłonę słupka, to 10 min roboty. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez kdawid
mojo9_65 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) OK Dzięki kdawid, Podejmę próbę "przez dziurkę", Jak się nie uda to powtarzam pytanie co do zdjęcia tej osłony. Trzeba odpinać osłony progów? Czy wystarczy dół górnej osłony? Pozdrawiam. EDIT. Wtyczka wpięta. Dzięki za wskazanie że łatwiej jest zdjąć plastiki. Najpierw mordowałem się z wyciąganiem wtyczki wewnętrznej "przez dziurkę" - drut, szczypce kątowe i inne "macgajwery". Po 10 minutach miałem dość i zabrałem się za plastiki. Rzeczywiście nie minęło następne dziesięć minut jak wtyczka została wpięta a plastiki wciśnięte z powrotem na miejsce. Jak się to robi pierwszy raz - tak jak ja dzisiaj to trwa 10 minut. Odczepiłem najpierw dół górnej osłony - tu było ciężko bo nie wiedziałem gdzie są zaczepy (spinki metalowe) , potem bez odczepiania osłon progów odczepiłem dolną osłonę, podnosząc ją w górę i już był dostęp do kostki. Składanie w sumie też jest łatwe. Trzeba jednak uważać na pas. przy zakładaniu dolnej części osłony. Dzięki jeszcze raz. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez mojo9_65 problem rozwiązany
Rekomendowane odpowiedzi