Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

coś stuka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z audi a4b5  97 r silnik afn

problem polega na tym że coś strasznie stuka w zawieszeniu , na małych dołkach jest ok ale gdy wjedzie się na płyty albo trochę szybciej w dołki to jest jak w wozie drabiniastym :)

wahacze górne wszystkie ok , dolne banany ok ,końcówki ok ,drążki sprawdzałem i wydają się ok  stuk dochodzi gdzieś z okolic maglownicy 

do tej pory było cichutko , czy możliwe że przekładnia padła ?

Opublikowano
22 minuty temu, Jacek31 napisał:

Witam mam problem z audi a4b5  97 r silnik afn

problem polega na tym że coś strasznie stuka w zawieszeniu , na małych dołkach jest ok ale gdy wjedzie się na płyty albo trochę szybciej w dołki to jest jak w wozie drabiniastym :)

wahacze górne wszystkie ok , dolne banany ok ,końcówki ok ,drążki sprawdzałem i wydają się ok  stuk dochodzi gdzieś z okolic maglownicy 

do tej pory było cichutko , czy możliwe że przekładnia padła ?

Na kierownicy czujesz te stuki?

Opublikowano

stawiam na któryś z wahaczy albo łączniki stabilizatora, jedz na stacje diagnostyczną i dokładnie sprawdz zawiechę bez tego to wróżenie z fusów bo stukać tez mogą np. amorki itd.

Opublikowano
  • Autor

tak czuć te stuki na kierownicy , każdy wachacz wyjmowałem i są ok ,nie ma w ogóle luzu na kierownicy ,amorki raczej nie bo super się jedzie i wyglądają na to że nie są stare ,nie z ciąga w żadną stronę ,podczas jazdy po drodze asfaltowej  rzadko to słychać .Gorzej jest po nierównościach 

Opublikowano

Mam to samo. Mogę jechac po koleinach, studzienkach, gwałtownie ruszać, hamować, robić slalom i cisza. Wjadę na kostkę i stuka, wszystko sprawdzone, łaczniki nawet w imadle były i mechanik próbował wyrwać tuleje. U siebie obstawiam stuki z magla, albo szybciej z krzyżaka kiery. Jak regulacją ustawie pod samą deskę i gwałtownie ruszam kierą to słyszę te stuki. Wystarczy, że ciut obniżę i na postoju cisza, a na takiej kostce brukowej albo drodze sito stuki na kierownicy.

Edytowane przez mszark

Opublikowano
  • Autor

mam drugą audi a4 i też są stuki na maglu ale tylko na zgaszonym silniku ,podczas jazdy po żadnej drodze nic nie stuka  więc to chyba normalne , tylko czemu w tej tak stuka? czy może to być   silenblock wachacza w bananie ? tej gumy ? nie jest porwana ale jakaś miękka

Opublikowano
Godzinę temu, Jacek31 napisał:

tak czuć te stuki na kierownicy , każdy wachacz wyjmowałem i są ok ,nie ma w ogóle luzu na kierownicy ,amorki raczej nie bo super się jedzie i wyglądają na to że nie są stare ,nie z ciąga w żadną stronę ,podczas jazdy po drodze asfaltowej  rzadko to słychać .Gorzej jest po nierównościach 

Wjeżdzasz na drobne poprzeczne nierówności typu kostka, przejazd kolejowy, płyty betonowe i czujesz stuk na kierownicy i słyszysz z przodu auta, tak? Luz na listwie magla, typowe objawy. Nie musi być luzu kręcąc szybko w miejscu

Edytowane przez Bruuuum

Opublikowano
  • Autor

właśnie coś takiego , ale czy tak z dnia na dzień by się wysypała 

Opublikowano

Możesz zacząć spróbować od samego wyregulowania listwy i zobaczyć czy jest różnica (ale będzie ciężej pompa chodzić)

Opublikowano
  • Autor

to jest ta sruba na klucz chyba 22 albo 24 ,troche to dziwne wczoraj nie stukalo a dzisiaj stuka 

Opublikowano
  • Autor

próbowałem regulować maglownice lecz śruba nawet nie drgnie(omyka się) , w nakrętce jest gumka ,po jej wyjęciu leci olej ........ tak ma być ?

Opublikowano

Panowie, a może klocek hamulcowy w jarzmie ma luz i to jest powodem dolegliwości...

Opublikowano

Jeszcze pozostaje do sprawdzenia gama na kolumnie makpersona.  Może ona wybita ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

panowie dalej stuka i to strasznie , wahacze wszystkie ok tylko łączniki stabilizatora wydają się słabe  ale czy to by tak mocno

stukało  ?

Na dodatek podczas szybkiej jazdy gdy nacisnę hamulec  to czasem ale nie zawsze jest takie bicie i  stukanie jakby było koło luźne 

Edytowane przez Jacek31