Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Olej bez "normy"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Zbliża się wymiana oleju i zauważyłem że Motul wprowadził coś czego mi brakowało a mianowicie MOTUL 8100 X-POWER 10W60 5L. Czy ktoś już może stosował w naszych asn'ach, bo jako tako norm zalecanych przez producenta nie ma. Aktualnie mam xcess, ale z racji częstego kręcenia do czerwonego- silnik lekkiego życia nie ma. :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

A na jakim dokładnie teraz jeździsz ?.

Nie znam karty technicznej tego 10W60 Motula, ale to jest olej do luźno spasowanych silników.

Pomijam moment rozruchu, gdzie będą duże opory i problemy z pompowaniem oleju ale nawet w temperaturze roboczej 125 stopni i chwilowej 150 film olejowy może mieć za dużą lepkość.

W tym silniku dobrze się sprawdza Millers CFS 5W40 /5W30 , MITASU MJ-111 lub MJ-112 , jeśli rzeczywiście go często ekstremalnie przeganiasz.

Opublikowano
  • Autor

Aktualnie mam zalany 5w40 x-cess Motul. 

Opublikowano

Ja mam obecnie Liqui Moly SHT 5W40 zmieszanego dolewkami z X-cessem 5W40, przy najbliższej wymianie chcę przejść na Specol'a Spec Gold 5W40, który kosztuje niecałe 60zł/4l

X-cess to ponoć udawany syntetyk... niestety. Specol niby jest syntetykiem... nawet jeśli nie, to w każdym razie na papierze przebija X-cess'a :hi:

W tym silniku nie ma co kombinować z nienormowanymi olejami... prędzej poszedłbym w stronę 0W40 spełniającego normę VW502.00

Do jakiej temperatury udało Ci się w ogóle zagrzać w misce olej, że tak bardzo się martwisz o wytrzymałość temperaturową 5W40?

Opublikowano

a ja zalałem valvoline 5w50 narazie odpukać jestem zadowolony sporo tańszy i ciszej chodzi autko na nim ale to może dlatego że świeży olej jest zalany co do poboru zobaczymy na razie tylko 300km zrobiłem 

Opublikowano
3 godziny temu, BeyerBrown napisał:

..., przy najbliższej wymianie chcę przejść na Specol'a Spec Gold 5W40, który kosztuje niecałe 60zł/4l

Też jestem ciekawy tego oleju ale do zadbanego silnika nie zalałbym go.

Brak dokładnych danych co do HTHS i jak jest stabilny w czasie eksploatacji.

Ten silnik wymaga HTHS na poziomie 3,5 lub trochę wyżej lecz nie 5,0.

Opublikowano
14 minut temu, Kruk_89 napisał:

a ja zalałem valvoline 5w50 narazie odpukać jestem zadowolony sporo tańszy i ciszej chodzi autko ...

Silnik da radę ale dolałbym coś na zmniejszenie tarcia podczas rozruchu silnika.

Silnik z tym olejem nie może w zimie być pod chmurką, optymalny rozruch do + 10/15 stopni.

Opublikowano

Norma VW502.00 wymaga HTHS na poziomie co najmniej 3,5mPa*s, a ten Specol ją spełnia

Ma też niską odparowalność co rzekomo też świadczy o wysokiej jakości tego oleju.

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Ja używam tego oleju, żadnych problemów nie ma, silnik jest cichy, rano też, bierze go tyle samo co 5w40, nie ma problemów z olejarką po długiej ostrej jeździe.