Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szarpanie podczas ruszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pacjent to A4 B6 1.8T w Quattro BEX po chipie.  Postój wszystko ok, wrzucam jedynkę i próbuję ruszyć z samego sprzęgła. Czuję szarpanie całego auta póki nie ruszy. Podobny objaw jest jak wrzucę dwójkę i auto nie jedzie zbyt szybko, też czuć szarpanie. Sprzęgło bierze dość wysoko i czasami potrafi mi się oślizgnąć. Ogólnie nie czuć wibracji na sprzęgle. 

Docisk, sprzęgło, dwumasa? 

Opublikowano

Sprzęgło do wymiany, a dwumasa do sprawdzenie i jeśli wygląda dobrze to zostawić. Przy okazji sprawdzić uszczelniacz wału od strony silnika i skrzyni, bo lubi pocieknąć. Ile masz KM, bo może lepiej zainwestować w mocniejsze sprzęgło?

Opublikowano
  • Autor

225 koni i ponad 300 momentu. Właśnie zastanawiam się, które sprzęgło kupić. Czytałem o trzech opcjach.

1. Ori z BEX

2. Z diesla AWX

3. To co teraz mam oddać do położenia kevlaru. 

Opublikowano

Ja kupiłem nowke z awx I dałem do obicia kevlarem c43bb15d07a13db50fcbfa73c85ea752.jpg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Dużo Cię szarpnęło? 

Opublikowano

Sprzeglo 524 plus obicie 185, w tym tygodniu bede wymienial

Opublikowano
  • Autor

Czyli dwumasę zostawiasz taką jaka jest? Z AWX pasuje P&P? Powiedz mi jaki producent? LUK czy SACHS?

Kogo polecisz do obijania Kevlarem?

Opublikowano

Jeśli będzie taka potrzeba to wymienie dwumase, sprzeglo kupilem luka a obijalem w Bielsku

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki wielkie. A jakie miałeś objawy,że wymieniasz?

Opublikowano

Objawy...za duża moc;) mam w bexie 315KM i 406nm. Miałem dwa razy poslizg sprzegla(5,6 bieg) wiec dla świętego spokoju wymienię

Opublikowano

http://www.aaronex.pl
Tutaj obijalem, 15 minut i zrobione

Opublikowano
  • Autor

Ja w Lublinie mieszkam także tutaj muszę coś znaleźć. Myślisz,że te objawy jakie napisałem to jest padające sprzęgło?

315KM i 406Nm <3<3 

Opublikowano

U mnie się ślizgalo, ale nic nie szarpalo. Może to dwumasa siada? Za każdym razem masz takie objawy?

Opublikowano
  • Autor

Za każdym razem. Dziś zauważyłem. Ogólnie mam takie objawy,że czasami nie "trafiam" w sprzęgło. Tak jakby mi nie łapało. Ale to się dzieje po podniesieniu mocy właśnie. Jak podskoczyły konie i moment, to nagle zacząłem jeździć jak stary dziadek. 

Opublikowano

Widocznie juz wcześniej sprzeglo było słabe, podniosłes moc i nie daje rady.

Opublikowano
  • Autor

Ktoś mi podpowiadał,że to są poduszki skrzyni i silnika. Ale nie chcę mi się w to wierzyć. 

Opublikowano

Jeżeli auto dostaje drgawek przy ruszaniu to na 100% sprzęgło.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Przepraszam że odkopuję temat, ale mam dokładnie to samo u siebie.  Przy ruszaniu z 1 biegu mam szarpanie i telepanie autem, czasami udaje się to ominąć startując z wyższych obrotów. Niestety po dłuższej trasie lub podczas jazdy w korkach objawy się nasilają. Sprzęgło i dwumasa podobno było zmieniane 1,5 roku temu przez poprzedniego właściciela (mam paragon). Może wystarczyć wymiana samego sprzęgła? 

@devildrum, co u Ciebie wyszło?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Olałem temat sprzęgła. Znikło samoistnie. Byłem w kilku warsztatach związanych z naprawami sprzęgła i powiedzieli żeby jeździć i obserwować. Także tego.

Opublikowano

Dobrze, że na razie się ucywilizowało, ale na Twoim miejscu oswajałbym już siebie i portfel z wymianą w przeciągu jakichś kilkunastu- 30 tys. km.