countryFan Opublikowano 25 Maja 2017 Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Witajcie, Mam problem z BNS-em, przy włączaniu pika - trzy lub cztery piknięcia powtarzane 3 razy z krótkimi przerwami pomiędzy seriami piknięć. Do tego chwile gra - huknie coś w głośnikach - jak przepięcie i dźwięk zanika. Całe radio wydaje się, że działa, zmienia stacje, przełącza się na CD, telefon etc. Całość gra z Bose. Wie ktoś co może być przyczyną takiego zachowania BNS-a ? EDIT: Dziś coś huknęło w głośnikach i nastała cisza, przedtem jeszcze wyłączenie i włączenie resetowało odbiornik, dziś już cisza cały czas. Układ sterowania głośnością zdaje się działać bo na kręcenie gałką pokazuje "audio mute" lub przy zgłośnieniu wyświetla np. stację radiową. Wygląda na uszkodzenie w torze wzmacniacza lub Bose? EDIT2: Odpowiem sobie sam - otóż jak wyczytałem pikanie przy włączaniu systemu audio Bose wynika z braku wykrycia mikrofonu przez system audio - a ten wpięty jest we wzmacniacz. Poszedłem tym tropem, wypiąłem wtyczkę wzmacniacza i voila - ukazała się przyczyna problemu. Po wiązkach którąś drogą dostaje się woda i korodują styki. Rozebrałem wzmacniacz i wygląda, że woda nie poczyniła w nim zniszczeń, jednak wtyk wiązki chyba dokończył żywota. Aby to sprawdzić muszę go rozebrać. Nie wiem jak to zrobić aby dostać się do pinów? Pytanie dodatkowe czy złącze 4E0971636 w ASO obejmuje też piny? Kilka zdjęć wzmacniacza, jego wnętrza i złącza. EDIT: Wysłałem wzmacniacz do serwisu specjalistycznego car-audio i diagnoza brzmi : uszkodzony procesor dźwięku DSP we wzmacniaczu. Ponoć częsta usterka w systemach Bose montowanych m.in. w Audi i Maździe. Koszt naprawy ok 400zł. Czekam na naprawę i zobaczymy jaki będzie efekt finalny. Edytowane 27 Czerwca 2017 przez countryFan
Rekomendowane odpowiedzi