Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Check engine, wibracja budy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek zczytane błędy:

VAG-COM Version: Release  311.2-N

Control Module Part Number: 8E0 909 518 M  
  Component and/or Version: 1.8L R4/5VT     G   0002
           Software Coding: 0011501
            Work Shop Code: WSC 63351
7 Faults Found:
17698 - Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83): Signal too Small
        P1290 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
17947 - Clutch Pedal Switch (F36): Implausible Signal
        P1539 - 004 - No Signal/Communication
17951 - Angle Sensor 1 for Throttle Actuator (G187): Signal too Small
        P1543 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
17580 - Angle Sensor 2 for Throttle Actuator (G188) Signal too Low
        P1172 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
16395 - Bank 1: Camshaft A (Intake): Retard Setpoint not Reached (Over-Advanced)
        P0011 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
        P0300 - 001 - Upper Limit Exceeded
16685 - Cylinder 1 Misfire Detected
        P0301 - 001 - Upper Limit Exceeded

Wracam dziś z pracy i zaczyna mi coś telepać (jakoś 2/3 minuty jechałem) - myślałem, że coś na drodze, ale 2/3 razy się to powtórzyło, i zaczął migać check engine. Szybka zmiana na bene i to chyba rozwiązało problem. Przejechałem tak kilkaset metrów i wróciłem na gaz i wszystko było już ok - poza wciąż utrzymującym się stanem przedzawałowym.

Powiedzcie proszę, że to instalacja gazowa trochę przyświrowała (nie mam rezerwy dobrze ustawionej i trochę może wyprułem butle za bardzo czy coś i jeszcze zatankowałem teraz inny gaz w niemczech) i nie ma się czym przejmować - nie jestem gotów na wymianę napinacza :D

Edytowane przez HatefulEvil

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po pierwsze masz wypadanie zapłonu na 1 cylindrze czyli świeca/cewka do wymiany najlepiej zmień komplet jak nie zmieniałeś NGK mi po założeniu lpg cewka padła na 2 dzień świece wymieniłem przed montażem świece radze wymienić od razu bo za chwile padnie reszta a jak wymieniałeś to cewka pada spróbuj zamienić np z 1 na 2 i jak bład sie przeniesie na 2 cylinder to masz pewne że cewka padła a pozostałe błędy wykasuj i sprawdż czy nie powrócą wtedy szukaj reszty coś z przepustnica i czujnikiem wałka i temp.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego ogarnąłeś temat? Bo u mnie stało się podobnie i czytałem na forum, że winowajcom może być czujnik G83... Daj znać co u Ciebie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Przepraszam. Myślałem, że temat umarł bez odpowiedzi i tu nie zaglądałem. Skasowałem błędy i nie wróciły - wprawdzie co parę stówek mam check engine, ale to z innego powodu (źle mi czasem zamiesza).

A co do tego wypadku, to gazownik po kontakcie telefonicznym stwierdził, że zaświrowała mi przepustnica, bo od niej zaczynają się błędy. Świece wszystkie mi wymienili u gazownika.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepnę się tutaj, bo objawy podobne, a i najświeższy z tematów.

1. Błąd 17698 - u mnie pojawia się jedynie po dłuższej jeździe (+100km) i nie w trakcie jazdy, a po postoju i ponownym ruszeniu (po paru sekundach). Wskaźnik temperatury trzyma pion i ani drgnie.

Za dwa dni jadę w trasę 2x 500km i nie będę miał okazji  wymienić czujnika (jedynie mogę skasować błąd jeżeli się pojawi). 
Czy taki wyjazd niesie za sobą jakieś ryzyko skoro to tylko błąd czujnika (sporadyczny)?

2. Trzęsienie budy - zazwyczaj pojawia się przy dodawaniu gazu przy prędkościach 90km/h i więcej i zazwyczaj gdy jest obciążony, np. górka (silnik 1.6 alz bez gazu).

Edytowane przez moreluz

Opublikowano
  • Autor

Czujnik pal licho, ja tak zrobiłem kilka tras polska-niemcy i wymieniłem go dopiero w zeszłym tygodniu. Na forum wyczytałem, żeby szybko zamienić czujniki bez spuszczania chłodziwa i faktycznie się udało; tylko trzeba stary oring wyjąć osobno, bo z czujnikiem  pewnie nie pójdzie, no i ktoś musi trzymać miskę bo pareset mililitrów zejdzie.

Trzęsienie w trakcie jazdy to chyba kwalifikuje się pod obejrzenie zawieszenia, wyważenia kół i takie tam?

Edytowane przez HatefulEvil

Opublikowano

Co do czujnika to zabiorę się za niego jak wrócę (temat z podmianą znalazłem).

Natomiast w drugim przypadku obstawiam przegub wewnętrzny, bo koła wyważone itd.

update:

kontrolkę check wymusza jednak błąd kata, bo jak się okazuje sporadyczny czujnika nie powinien powodować zapalenia kontrolki CE.

Edytowane przez moreluz

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.07.2017 o 22:54, Kary napisał:

Kolego ogarnąłeś temat? Bo u mnie stało się podobnie i czytałem na forum, że winowajcom może być czujnik G83... Daj znać co u Ciebie.

Wymieniłem czujnik G83 i wygląda na to, że nie wpłynął na resztę, Bo miałem nie dawno niemalże tą samą powtórkę z rozrywki; jedynie przepustnica sobie odpuściła tym razem.

Opublikowano
  • Autor

Zamieniłem cewkę 1 z 2 i jak na razie nawet starając się o objawy nie wracają. Czyżby problem leżał w złym styku na wtyczce? :D

Opublikowano
31 minut temu, HatefulEvil napisał:

Zamieniłem cewkę 1 z 2 i jak na razie nawet starając się o objawy nie wracają. Czyżby problem leżał w złym styku na wtyczce? :D

Jest to możliwe.  Ja miałem podobnie to skończyło się na wymianie cewki.

Opublikowano

O których cewkach mowa?

Opublikowano
  • Autor

No o tych na świecach, przed wiązką.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Niestety problem powrócił na cylindrze pierwszym. Próbować zamienić nowe świece boscha miejscami czy szukać problemu gdzie indziej? Zostaje bodajże wiązka albo mieszanka.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie również problem rozwiązany połowicznie.

Trzęsienie budy ustało po wymianie obu poduszek silnika - jedna wylała kompletnie, druga już ledwo się trzymała.

Czyjnik G83 wymieniony, ale błąd po kilkuset km powrócił.

Auto grzeje, wskazówka w pionie po 3-4km jazdy (temperatura otoczenia ok 10C), nie opada podczas jazdy itd.
Rozumiem, że tym razem termostat do wymiany?

Poniżej błędy - i tutaj jeszcze jedno pytanie, bo doszły mnie słuchy, że błąd G83 nie skutkuje zapaleniem check engine. Jeśli tak to który poniższy zapala check engine?

17698 -  Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83): Signal too Small
        P1290 - 006 -  Short to Plus - Intermittent
17831 -  Secondary Air Injection System; Bank 1: Insufficient Flow
        P1423 - 008 -  Implausible Signal
17700 -  Map Controlled Engine Cooling Thermostat (F265): Open Circuit
        P1292 - 009 -  Open or Short to Ground - Intermittent

Edytowane przez moreluz

Opublikowano
  • Autor
W dniu 25.10.2017 o 10:02, moreluz napisał:

U mnie również problem rozwiązany połowicznie.

Trzęsienie budy ustało po wymianie obu poduszek silnika - jedna wylała kompletnie, druga już ledwo się trzymała.

Czyjnik G83 wymieniony, ale błąd po kilkuset km powrócił.

Auto grzeje, wskazówka w pionie po 3-4km jazdy (temperatura otoczenia ok 10C), nie opada podczas jazdy itd.
Rozumiem, że tym razem termostat do wymiany?

Poniżej błędy - i tutaj jeszcze jedno pytanie, bo doszły mnie słuchy, że błąd G83 nie skutkuje zapaleniem check engine. Jeśli tak to który poniższy zapala check engine?

17698 -  Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83): Signal too Small
        P1290 - 006 -  Short to Plus - Intermittent
17831 -  Secondary Air Injection System; Bank 1: Insufficient Flow
        P1423 - 008 -  Implausible Signal
17700 -  Map Controlled Engine Cooling Thermostat (F265): Open Circuit
        P1292 - 009 -  Open or Short to Ground - Intermittent

tu masz o SAI zapewne on daje checka.

A co do wibracji budy to u mnie był to "tylko" efekt jazdy na 3 cylindrach

Opublikowano

Dzięki, widziałem ten filmik, ale nie zabrałem się za to ponieważ nie mam kanału, a mam osłonę do ściągnięcia by się dostać do pompy.