Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wybór opon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w najbliższej przyszłości czeka mnie zakup nowych opon do audi a4 b6. Myślę nad tymi oponami:http://allegro.pl/4x-opony-letnie-pirelli-p7-cinturato-235-45r17-97w-i6903689461.html

Jak myślicie będą dobre? Może ktoś jeździł na takich?

Proszę o pomoc jakie opony wybrać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Poczytaj,znajdziesz odpowiedź

Opublikowano
  • Autor

Szukałem na temat tych opon nic nie ma. Zapytałem o nie to nikt nie odpowiedział.  Każdy poleca swoje opony. I w końcu nie wiadomo jakie kupić. Może ktoś pomoże na co zwracać uwagę przy kupnie opon? Zauważyłem ze takie same opony na każdej aukcji mają różne klasy co do spalania i przyczepności. Ktoś będzie tak dobry i powie jak to jest?

Opublikowano
Dnia 19.08.2017 o 13:46, Vexart napisał:

Witam, w najbliższej przyszłości czeka mnie zakup nowych opon do audi a4 b6. Myślę nad tymi oponami:http://allegro.pl/4x-opony-letnie-pirelli-p7-cinturato-235-45r17-97w-i6903689461.html

Pozdrawiam

Ja jeżdżę na pirelli p7 cinturaro 225/45 r17 91Y z rantem ochronnym i opona jest świetna i na suchej nawierzchni i na mokrej. Żałuję tylko że nie kupiłem 235, bo takie właśnie mam na zimę i wizualnie lepiej wyglądają właśnie te szersze. Patrząc jednak na cenę tych opon (jeśli kupujesz nowe) to dołóż stówę i bierz Pirelli p zero (samo p zero bez rosso lub nero). Przynajmniej ja bym tak zrobił. Ja kupowałem roczne opony i dlatego wziąłem cinturaro, bo nie mogłem nigdzie znaleźć p zero w dobrym stanie lub z rocznikiem powyżej 2014.Gdybym brał nowe to na pewno P Zero 235/45r17. Z innych firm zastanawiałem się nad Continental Contisportcontact5, ale są droższe, a nie wiem czy lepsze.Pozdro:hi:

Opublikowano

jeśli porównujesz dwie takie same opony i różnią się spalaniem i przyczepnością to sprawdź czy mają identyczne indeksy nośności (np.91,94,97) i prędkości (np.W,V,Y)

Opublikowano
  • Autor

Czyli lepsze będą P Zero Nero GT. Czytałem że się zdzierają dość szybko To brać by miało mniejsze spalanie i przyczepność lepszą czy z lepszą nośnością?

Opublikowano

Są zwykle p zero, po zero Nero, p zero rosso, ale wiem tylko że te pierwsze to taka powiedzmy "topowa" opona Pirelli, a Nero i rosso to chyba gorszy wybór.nośność zależy od profila opony czyli przy tej o której pytałeś 235/45 chodzi o tą wartość 45 (tu nośność wynosi chyba od 88,albo 91 do 97(630kg na oponę)),. Co do indeksu prędkości to W=240, V=270,a Y =300 czyli tu wystarczy nawet W. Ale cenowo prawie bez różnicy. A klasa paliwowa w Pirelli przy szerokości 235 jest przeważnie E. Na zimowkach mam 235/45 97V XL (czyli wzmacniane) FR (rant), klasa E, a lato 225/45 91Y FR i o klasę paliwową wyżej.Wiadomo że spalania w zimę i lato nie da się porównać,  ale przepaści nie ma. Wygląd - napewno bym wybrał 235, jazda po koleinach 225,spalanie różnica minimalna, a typ opony p zero lub cinturaro p7 blue jeśli chodzi o Pirelli na lato 

Opublikowano

Klasę paliwową jak weźmiesz E to nie będziesz płakał, indeks nośności 94 styknie, a indeks prędkości V albo Y 

Opublikowano

Aha nie wiem czy dla 235/45 lato indeks nośności nie jest max 94... Chyba nie ma 97 (jak dobrze pamiętam). W zimowych na pewno jest 97 

Opublikowano

Sprawdziłem i na lato też są 97 tylko pomkesz alembik z indeksami prędkości... V=240,W =270 i Y =300km/h

Opublikowano
Dnia 19.08.2017 o 13:46, Vexart napisał:

Pozdrawiam

Ja na nich śmigam  drugi rok są tak dobre że bez problemu dają radę nawet w zimę ... Powaga

Opublikowano
  • Autor

Czyli brać takie: http://allegro.pl/opony-4x-pirelli-p-zero-235-45r17-97y-i6924055904.html

szkoda że nie mają rantu ochronnego bo się przydaje czasami. To na wiosnę kupie bo tak na koniec sezonu chyba nie ma sensu.

Opublikowano

Z rantem masz rację, ale ja też długo szukałem p zero z rantem i na darmo:( Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał, ja następne opony na lato też na pewno kupuję p zero dokładnie takie jak załączyłeś w linku:kox:co do zakupu oponek na lato myślę, żebyś obserwował ceny we wczesnym okresie zimowym bo wtedy jest najtaniej:hi: