turborzeznik Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Jak w tytule, podczas odpalania silnika w temperaturach tak jak widać na filmiku. Około 14 stopni silnik po odpaleniu kiedy zaczyna schodzić z obrotów podczas rozgrzewania w pewnym momencie zaczyna przez bardzo krótką chwilę falować w bardzo szybkim tempie, objaw ten nie występuje przy odpalaniu ciepłego silnika. Nieważne czy na ciepłym silniku czy na zimnym kiedy jadąc samochodem puszczę gaz i po chwili przycisnę go znowu obroty na obrotomierzu delikatnie się zachwieją. Tak na oko jak się patrzy na skale obrotomierza jest to około 30 obrotów na minutę. Wygląda to tak że po przyciśnięciu gazu obroty spadną o te 30 i zaczynają normalnie wzrastać później przyśpiesza samochód najnormalniej w świecie. Zachwianie obrotów jest wyczuwalny ale nie szarpie jest delikatne. Nie wiem czym to może być spowodowane, świece były wymieniane 30000 km wcześniej olej z filtrem plus filtr powietrza wymieniony 5000 km wcześniej. Samochód był sprawdzany komputerem zaraz po wymianie filtra i oleju i mechanik powiedział że nie ma żadnych błędów. Poniżej zostawię link do filmiku z odpaleniem silnika. Bardzo bym prosił o jakieś rady co to może być i od której strony się za to zabrać bo nie chciałbym za jakiś czas mieć całego silnika do remontu. Na pewno będę musiał spróbować takich rzeczy jak czyszczenie przepustnicy. Samochód cały czas jest użytkowany w Niemczech i serwisowany. Co mnie jeszcze niepokoi to że zauważyłem lekkie zużycie oleju około pół litra na 4000 km. Serwis Audi twierdzi że to normalne. Styl jazdy mam mieszany Zazwyczaj jeżdżę spokojnie, ale czasem przycisnę go do końca. Trasa Polska Niemcy autostradą od 160 do 200 km na godzinę czasami ile fabryka dała Ale to tylko w krótką chwilę
Rekomendowane odpowiedzi