Jump to content
IGNORED

Kupno felg zimowych, opon - dylemat + pytanie.

Recommended Posts

Posted

Witam.

Planuję zakup felg aluminiowych do A4 B7 na zimę i nie wiem jaki rozmiar wybrać 15 czy 16... I jaki model zimowych opon jest dobry? Dębica Frigo HP 2 widziałem, że często jest kupowany, ale wolę się poradzić Was. [emoji6]

Zapytam jeszcze o jedną rzecz, a mianowicie: posiadam obecnie 17 z oponami 235 45 17 i chciałbym się dowiedzieć ile w nie wybić powietrza? Jeżdżę prsewaznie z 1 osobą. Wszędzie miałem 2.6 bara, dziś zmniejszyłem do 2,5 z przodu i 2, 4 z tyłu.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Posted

Mam tą samą audi - początkowo myślałam o zakupie nowych opon. Jednak felgi jakie mam to 16. Średnio jestem zadowolona z tej wielkości. Dlatego 15 raczej bym sobie głowy nie zawracała.

Dębica Frigo HP 2 też raczej szału nie robią. Ludzie je kupują bo są nowe a nie rzadko w cenie używek. Jak teraz przeglądam ogłoszenia i piszę do ludzi jakie opony mają na felgach i mi odpisują, że 2010r. (hitem był rok 2008) to na prawdę lepiej kupić Dębice...

Mnie w tej chwili nie stać na zakup felg i nowych opon (a kupowanie na 16 i za rok ich sprzedawanie jest kompletnie nieopłacalne) . Ale jeśli miała bym je kupić to brałabym Nokiany.

Posted

Na 16 na pewno lepiej będzie samochód wyglądać, bo 15 to straszny balon ale za to opony tańsze i za 800zł spokojnie kupujesz markowe gumy :P

Ciśnienie opon masz na wlepce.

Posted

Dzięki za odpowiedź. Wlasnie o to chodzi, że nie mam tej wlepki [emoji14]

Początkowo myślałem na zimę o 16, a nawet 17 ale te większe na zimę to raczej głupi pomysł...

Posted
39 minut temu, Salas_ napisał:

Wlasnie o to chodzi, że nie mam tej wlepki emoji14.png

Połowa obciążenia po 2,3 , a przy pełnym po 2,8

Posted

Witam.

Planuję zakup felg aluminiowych dobrze A4 B7 na zimę i nie wiem jaki rozmiar wybrać 15 czy 16... I jaki model zimowych opon jest dobry? Dębica Frigo HP 2 widziałem, że często jest kupowany, ale wolę się poradzić Was. [emoji6]

Zapytam jeszcze o jedną rzecz, a mianowicie: posiadam obecnie 17 z oponami 235 45 17 i chciałbym się dowiedzieć ile w nie wybić powietrza? Jeżdżę prsewaznie z 1 osobą. Wszędzie miałem 2.6 bara, dziś zmniejszyłem do 2,5 z przodu i 2, 4 z tyłu.

Pozdrawiam

15 nie kupuj bo sa za male i auto bedzie zle wygladac. Min 16” wrzucaj ;) Tylko odpowiednie et dobierz.

Co do opon to ja bym uderzyl w Nokian WR D4, kleja sie zaje**scie. Oceny tez maja bardzo dobre. Osobiscie jezdzilem na roznych oponach i jest to moj nr 1.

2,3-2,4 bara wystarczy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Posted

Mowa jest o tych: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6945494865 tak? Oglądałem je również i widziałem indeksy ma bardzo dobre, testów żadnych jeszcze nie czytałem. Miałem pchać się w używki, ale bez sensu samochód kupiłem i chcę zostać przy min długo. Kupiłem na letnich 17 z przodu Dunlop sport maxx 16r. i Michelin primacy 3 z tyłu 15r.

Więc felgi 16 na zimę szukam, a dokładne wymiary ich jakie mają być?

Z góry dziękuję za pomoc.

Posted

Zazdroszczę, ja kupiłam na 16 i to na oryginalnej feli ;(

Jakie wymiary mają być ? felgi ?  5 x 112, piasta o ile się nie myle 57,1.

Posted
Mowa jest o tych: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6945494865 tak? Oglądałem je również i widziałem indeksy ma bardzo dobre, testów żadnych jeszcze nie czytałem. Miałem pchać się w używki, ale bez sensu samochód kupiłem i chcę zostać przy min długo. Kupiłem na letnich 17 z przodu Dunlop sport maxx 16r. i Michelin primacy 3 z tyłu 15r.

Więc felgi 16 na zimę szukam, a dokładne wymiary ich jakie mają być?

Z góry dziękuję za pomoc.

Tak dokladnie o tych. Jesli chcesz auto miec dluzej to oplaca sie kupic nowe ;)

16” szerokosc miedzy 7-7,5j najlepiej i ET miedzy 45-30. Jakie masz zaciski, ile mm?

Posted

Jakie wymiary mają być ? felgi ?  5 x 112, piasta o ile się nie myle 57,1.

Tak, dokladnie ;) Zawsze mozesz kupic z innym otworem centrujacym i wrzucic pierscienie.

Posted

Tak dokladnie o tych. Jesli chcesz auto miec dluzej to oplaca sie kupic nowe [emoji6]

16” szerokosc miedzy 7-7,5j najlepiej i ET miedzy 45-30. Jakie masz zaciski, ile mm?

Szczerze to nie wiem. Dopiero co nabyłem ten samochód i go poznaję, ogarniam... A felgi i opony muszę na szybko kupić żeby zonka nie było [emoji14]

Skrobnięte z Szajsunga S7

Posted

Ale różnica jest w cenie opon między 16' a 17', masakra. [emoji58] Chciałem kupić opony 17: na zimę i założyć na te felgi co mam, a na wiosnę kupić jakieś kozackie laczki w rozmiarze 17'... Sam nie wiem. 17' + zima + nasze drogi = dobry pomysł?

Posted
Ale różnica jest w cenie opon między 16' a 17', masakra. [emoji58] Chciałem kupić opony 17: na zimę i założyć na te felgi co mam, a na wiosnę kupić jakieś kozackie laczki w rozmiarze 17'... Sam nie wiem. 17' + zima + nasze drogi = dobry pomysł?

Powiem Ci tak. 17” na zime jest okej. Na lato minimum 19”. Sam mialem 18” i zaluje, ze od razu nie wzialem 19”. Poprostu trzeba uwaznie jechac, a nie na kazdej drodze rura :D Jak chcesz miec komfort i nie bac sie o fele to zostan przy 17, tylko 18 wzwyz juz jakos wyglada ;)

Posted

Haha. Jeszcze gorzej mi namieszałeś [emoji16]?[emoji848]

Posted

No dobra Panowie i Panie.

Więc biorę:

- opony: 205/55R16 91T NOKIAN WR D4 2017

Felgi (nadal szukam :( ) rozmiar 16" Szerokość 7-7,5J i ET jakie? Chcę żeby było jak w oryginale koło na równo z budą.

Posted

Na rowno z buda to ciezko cos znalezc. Szukaj et miedzy 29 a 35

Posted

Jutro wymieniać będę płyn wspomagania i chłodnicy to sprawdzę jakie mam teraz oryginalne 17" przy okazji.

Posted
Jutro wymieniać będę płyn wspomagania i chłodnicy to sprawdzę jakie mam teraz oryginalne 17" przy okazji.

:good:

Posted

Oryginalnie jakie ET jest? Piasta felgi ma być 57,1?

Posted
Oryginalnie jakie ET jest? Piasta felgi ma być 57,1?

To zalezy od felgi jakie ma ET. Praktycznie kazda felga ma inne ET ;)

Piasta 57.1mm ew moze byc otwor wiekszy ale wtedy musisz sie zaopatrzec w pierscienie centrujace.