Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Zbyt duże spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam -- to spalanie na odcinkach po 5 kilosów (i spacja) na zimnym silniku raczej mnie nie dziwi ajeśli jeszcze kręcisz go do 4tyś na biegach????

A czy po 3 - 4 kilosach u was też macie 90c jak "v1ck" ????????????????

Opublikowano

Także ostatnio zauważyłem zbyt duże spalanie w mojej A4 (mój pierwszy samochodzik :naughty:)

Fakt faktem, że jeżdże tylko do pracy i od czasu do czasu do znajomych (ok. 10km dziennie), ale żeby spalanie było ok. 16l/100km to już lekka przesada ... przy silniczku 1,6 :wallbash: Biegi zmieniam szybko i staram się nie przekraczać 2tyś. obrotów.

Jak mówicie, żeby jechać na komputer ... ile taka przyjemność mnie będzie kosztowac ??

BTW.... z termostatem chyba wszystko ok, bo po ok. 2km od włączenia silnika temperatura wskakuje na ok. 90 i trzyma.

Opublikowano

Także ostatnio zauważyłem zbyt duże spalanie w mojej A4 (mój pierwszy samochodzik :naughty:)

Fakt faktem, że jeżdże tylko do pracy i od czasu do czasu do znajomych (ok. 10km dziennie), ale żeby spalanie było ok. 16l/100km to już lekka przesada ... przy silniczku 1,6 :wallbash: Biegi zmieniam szybko i staram się nie przekraczać 2tyś. obrotów.

Jak mówicie, żeby jechać na komputer ... ile taka przyjemność mnie będzie kosztowac ??

BTW.... z termostatem chyba wszystko ok, bo po ok. 2km od włączenia silnika temperatura wskakuje na ok. 90 i trzyma.

No i właśnie, ADP bardzo szybko się nagrzewa, czyli silnik wali konkretną dawkę paliwa, żeby szybko osiągnął 90st. Jak już to robi, to zajeżdżasz na miejsce i gasisz go. 16l wydaje się być nieco za dużo, ale ja zauważyłem dość ciekawą prawidłowość.

W moim ADP po zalaniu Shell VPR (Vpower Racing, paliwo za 4,49zł/l aktualnie u mnie), spalanie w mieście spadło o około 1-1,5l/100km.

Osobiście po mieście miałem około 13l, ale często robię troszkę więcej km i silnik dłużej chodzi nagrzany.

Komputer to najlepiej na spocie pogadaj, ktoś na pewno przebada autko, jak masz daleko to bardzo różnie życzą sobie mechanicy, od 20-50 zł aż po 200 niektórzy potrafią zawołać.

Opublikowano

dzięki za info .... spróbuje wpaść na jakiś najbliższy spocik w mojej okolicy, to pogadam z innymi użytkownikami A4 z mojego rocznika, co oni o tym sądzą i jak sobie z tym radzą.

Shell VPR powiadasz ..... :mysli: czyli im więcej oktanów tym lepiej ?? ....

ale przeczytałem tutaj na forum ostatnio, że im "mocniejsze" paliwo tym gorzej dla starszych A4 i żeby używać 95 (teraz nalałem 98 i sprawdzę jak to paliwko zda egzamin)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

tempreratura ma zawsze byc 90c nie wazne jak jezdzisz szybko czy wolno ma stac jak kołek nie ruszac sie :hi:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Sorry za odkop :) Po całkowitym wykręceniu przepływomierza zauważyłem, że silnik pracuje lepiej. Natomiast gdy odpinam samą wtyczkę od przepływki to nic sie nie zmienia. Można jezdzic bez przepływomierza ? Zamias niego wstawic jakąs rurkę lub cos w tym rodzaju ?