Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Awaria !? Zanik prądu w części instalacji !?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szkoda, że mechanik nie jest w stanie wykonać tak prostej czynności jak auto-scan. Dużo te zdjęcia nie wnoszą.

Sprawdź bezpiecznik od układu kierowniczego bo brakuje mu napięcia z zacisku 30.

Opublikowano

Też żałuje że się nie udało, ale.. spróbuję jeszcze u kogoś innego może się uda. A bezpiecznik na pewno sprawdzę.

Opublikowano

Muskel1 możesz podpowiedzieć mi który to bezpiecznik? nie mogę go zlokalizować. u mnie to sedan 2012 rok. Byłem u elektryka to powiedział że przekładania kierownicza do wymiany, że padł jakiś silniczek. Ale błąd znikł i działa. Już mi ręce opadają i nikt nie ma nawet w okolicy jak zrobić auto-scan... Do tego jeszcze doszło że na lodzie abs czuć na pedale i coś zgrzyta jakby się zębatka łamała, podobnie jak kontrola trakcji się włączy. 

Opublikowano

W podszybiu kierowcy nr 10 i nr 15  (zależne od rodzaju silnika), oraz po środku ściany grodziowej bezpiecznik płytkowy nr 3 na dolnym rysunku.

Screenshot (222).png

Screenshot (223).png

Opublikowano

Ale raczej jak już to nen płytkowy oraz kabel od niego do magla, bo jest zasilany po zacisku 30. Tamte u góry są po zacisku 87.

Opublikowano

Właśnie patrzyłem w tej skrzynce po środku to możliwe że tam nie będzie bezpieczników? bo nie ma ani jednego z tych trzech co na obrazku. Na tym zacisku 30 nie ma płytkowego. A tam co bezpieczniki pod komputerem to syf jak cholera... pełno błota/piachu i liści jutro będę czyścił i patrzył czy zwarć nie ma.. tylko muszę znaleźć odkręcić obudowę wlewu płynu.

Opublikowano

mój model to 2.0 tdi 136 koni, silnik CJCB

Opublikowano

Uzupełnij poprawnie profil bo nie wiadomo o jaki silnik chodzi. Rozmieszczenie bezpieczników jest zależne od rodzaju silnika.

Opublikowano

już uzupełniłem, mój błąd

Opublikowano

Zgodnie ze schematem powinien tam być na pozycji 3 bezpiecznik płytkowy zasilający grubym czarnym 16mm² przewodem elektroniczno-mechaniczne wspomaganie.

Zrób zdjęcie.

Sprawdż przy maglu dokąd biegnie ten gruby czarny przewód zasilający, skoro nie do puszki bezpieczników.

Opublikowano

Kabel sprawdzę jak dorwę mechanika z podnośnikiem. A tu tak jak mówiłem nie widzę bezpieczników.

IMG_20240109_202124.jpg

Opublikowano

No jak to nie widzisz. Masz tam bezpieczniki płytkowe. Ne 3 od wspomagania także.

Screenshot_20240109_203413_Opera.jpg

Opublikowano

To nawet nie wiedziałem że takie występują, patrzę że jeszcze mało widziałem. Na dniach postaram się sprawdzić z mechanikiem ten kabel czy jest cały aż do maglownicy. Bo odbijam się od mechanika do mechanika i każdy ręce rozkłada czemu raz jest czerwony błąd maglownicy a raz nie.

Opublikowano

To są bezpieczniki płytkowe/blaszkowe. Z tego bezpiecznika wspomaganie dostaje zasilanie z zacisku 30. Albo jes mikropęknięcie na bezpieczniku albo coś z przewodem/stykiem przewodu nie tak, skoro sporadycznie brakuje zasilania. 

Opublikowano

To są bezpieczniki płytkowe/blaszkowe. Z tego bezpiecznika wspomaganie dostaje zasilanie z zacisku 30. Albo jes mikropęknięcie na bezpieczniku albo coś z przewodem/stykiem przewodu nie tak, skoro sporadycznie brakuje zasilania. 

Screenshot_20240109_204926_Opera.jpg

Opublikowano

Zalecasz jego wymianę? Dla pewności czy to nie on? I ten przewód idzie z tej skrzynki bezpośrednio do wspomagania? I jeszcze jedno przez braki zasilania/ może zwarcie, może być tak błąd jak na zdjęciu? Bo "elektryk" tylko po tym błędzie stwierdził że maglownica do wymiany bo silnik wspomagania nie działa. 

IMG_20240108_094114.jpg

Opublikowano

Tak, z bezpiecznika do wspomagania. Bezpiecznik można wymienić dla 100% pewności, przewogy i punkty mocowania sprawdzić i wykluczyć. Jeżeli wszystko to wykluczysz, pozostaje sam magiel jako źròdło błędu.

Opublikowano

Posprawdzam i mam nadzieje że coś się znajdzie bo wolałbym uniknąć wymiany magla.. Jeszcze zobaczę bezpiecznik 15 pod kompem. Dzięki za pomoc.

Opublikowano

A jeszcze zapytam się czy przez to że powiedzmy ta maglownica umiera to może być problem z abs-em i kontrolą trakcji? To znaczy że przy hamowaniu na lodzie zgrzyta jak głupi czego wcześniej nie było i pedał odbija 

Opublikowano

Nie wiem o jakie zachowanie ABS Ci dokładnie chodzi, ale ABS tak właśnie działa, przerywa i czuć drgania pod nogą.