Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

TV 4K - Kupno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Koledzy może ktoś z was zna się troszke na TV. Szykuję się do zakupu nowego telewizora ale nie wiem co wybrać i ewentualnie gdzie najlepiej kupić ;)

Interesuje mnie oczywiście telewizor tak 49"-55" w 4K . Wydaje mi się że samsung to najlepszy wybór. Z tym że lepiej celować w zwykły czy w ten curved? i ogolnie jakaś inna marka?  Dodam ze max to 3tys. i oby mial godny ogladania smart TV

Opublikowano

Za 3k to będzie marne 4k w obrazie statycznym. Brednie marketingowe powodują że ludzie biorą tanie TV z 4k i się cieszą. Już lepiej za te pieniądze kupić FHD z lepszą matrycą niż 4k :) Kolejna sprawa to ile masz materiałów w 4k? Chyba że konsola. Ojciec też się kiedyś jarał tym 4k. Teraz ma tv curved bez 4k na dużo lepszej matrycy i różnica kolosalna ;p (poprzedni tv z 4k w drugim pokoju). 

Opublikowano
  • Autor

A no konsola te zjest heh.  Z tym że za 3tys wiem ze bedzie slabe 4K, ale zawsze oko cieszy heh

Chociaz podczas ogladania tych tv 4k do 3 tys obraz tez jest calkiem fajny, napewno nie tak fajny jak ten za 6tys :P Szukam TV do salonu, a ze srednio sie znam to wole dopytac heh.  Z tym curved to sam nie wiem, kiedys slyszalem ze to bubel ale teraz sam juz nie wiem. No i kwestia czy zostac przy samsungu

Opublikowano

Tylko problem polega na tym że ludzkie oko nie ogarnia 4k :decayed:

Opublikowano
5 minut temu, Buba napisał:

Tylko problem polega na tym że ludzkie oko nie ogarnia 4k :decayed:

zalezy od odleglosci z ktorej patrzysz

Opublikowano
1 minutę temu, st4yKool napisał:

zalezy od odleglosci z ktorej patrzysz

I powiedz mi że będziesz siedział kilka cm od telewizora żeby obserwować skrawek ekranu pod odpowiednim kątem ;) ludzki wzrok ma spore ograniczenia i to tylko chwyty marketingowe

Opublikowano
Teraz, Buba napisał:

I powiedz mi że będziesz siedział kilka cm od telewizora żeby obserwować skrawek ekranu pod odpowiednim kątem ;) ludzki wzrok ma spore ograniczenia i to tylko chwyty marketingowe

ja akurat mam dobry wzrok.. i widze roznice miedzy 1080p a 4k siedzac na kanapie w odleglosci 3.5m od TV... najlepiej sprawdzic organoleptycznie w sklepie :) 

Opublikowano
Teraz, st4yKool napisał:

ja akurat mam dobry wzrok.. i widze roznice miedzy 1080p a 4k siedzac na kanapie w odleglosci 3.5m od TV... najlepiej sprawdzic organoleptycznie w sklepie :) 

Oczywiście że będziesz widział ale na to składa się wiele czynników: rodzaj matrycy, katy widzenia, jasność podświetlenia, częstotliwość odświeżania, wielkość tv itp. Jak pójdziesz do jakiegoś saturna albo media markt i staniesz przed ścianą telewizorów to zobaczysz różnice w większości z nich ale wiele czynników na to wpływa. Sama rozdzielczość nie jest priorytetem ponieważ wzrok kończy widzieć różnicę rozdzielczości w okolicy 1080p

Opublikowano
2 minuty temu, Buba napisał:

Oczywiście że będziesz widział ale na to składa się wiele czynników: rodzaj matrycy, katy widzenia, jasność podświetlenia, częstotliwość odświeżania, wielkość tv itp. Jak pójdziesz do jakiegoś saturna albo media markt i staniesz przed ścianą telewizorów to zobaczysz różnice w większości z nich ale wiele czynników na to wpływa. Sama rozdzielczość nie jest priorytetem ponieważ wzrok kończy widzieć różnicę rozdzielczości w okolicy 1080p

zgadzam sie z innymi czynnikami, ale absolutnie sie nie zgadzam ze 1080p to koniec naszego wzroku..  moze za pare lat i troche wiecej siwych wlosow na glowie, bede w stanie sie zgodzic hehe

Opublikowano

Bierz FHD na dobrej matrycy niż kupę ale mającą 4k. A curved po prostu jest. Postawisz i nie widać :D

Opublikowano
  • Autor

Odleglosc ogladania bedzie wlasnie okolo 4m dlatego obstawiam 49"-55" 

A ze nieznam sie na tych tv tak dobrze dlatego wole dopytac ;) a jakies przyklady z modelem tv mozna poprosic?

ogolnie chodzi tez o smart tv tak jak wspominalem wczesniej no i pod konsole tez

Opublikowano

Ja sobie ostatnio kupiłem do sypialni Samsung UE55MU6472 i nie żałuję wyboru. Obraz dobrej jakości, a system Samsung Tizen 2017 daje sobie rewelacyjnie radę z aplikacjami.

Poniżej 3000zł możesz dostać ten sam telewizor z przekątną 49 cali.

Miałem też okazję przetestować Sony  KD-49XE7005, który ma świetną jakość obrazu, ale już autorski system Sony odstaje znacznie od Tizena czy Android TV.

Opublikowano

bierz 55 cali

skąd masz sygnał anteny kablówka, naziemna itp?

Opublikowano

Sprawdź w sklepie dobrze to, czego wymagasz od Smart TV. 

Kupiłem 2 lata temu LG 43'', miał mieć aktualizację WebOS i nigdy jej nie dostał... Menu jest dramat, YouTube jedynie w 720p... Za to matryca IPS jest mega, jak się podłączy klawiaturę czy myszkę to działają bez problemu wszędzie, nie tylko w przeglądarce, DLNA  bezproblemowe i chyba z tego najwięcej korzystam. Gdyby nie to, że był przeceniony na 2k to bym nie kupił.

Dla odmiany miałem okazję się pobawić nowym Samsungiem 65'' . Matryca przekozacka, robi miażdżące wrażenie :D Youtube działa faktycznie w 4K, ale... jeden pilot o 10 przyciskach... ja rozumiem minimalizacja ale bez przesady. Myszka i klawiatura podłączona na USB działały tylko w przeglądarce - słabo... Na Bluetooth nie próbowałem bo nie mam takich. Sama przeglądarka niczego sobie. Czegoś starszego nie podłączysz bo nie ma złącza Scart, to samo nie ma złącza D-Sub, więc laptop tylko po HDMI. Za 5k jednak takie kwiatki wkurzają... 

Opublikowano
59 minut temu, rade napisał:

Sprawdź w sklepie dobrze to, czego wymagasz od Smart TV. 

Kupiłem 2 lata temu LG 43'', miał mieć aktualizację WebOS i nigdy jej nie dostał... Menu jest dramat, YouTube jedynie w 720p... Za to matryca IPS jest mega, jak się podłączy klawiaturę czy myszkę to działają bez problemu wszędzie, nie tylko w przeglądarce, DLNA  bezproblemowe i chyba z tego najwięcej korzystam. Gdyby nie to, że był przeceniony na 2k to bym nie kupił.

Dla odmiany miałem okazję się pobawić nowym Samsungiem 65'' . Matryca przekozacka, robi miażdżące wrażenie :D Youtube działa faktycznie w 4K, ale... jeden pilot o 10 przyciskach... ja rozumiem minimalizacja ale bez przesady. Myszka i klawiatura podłączona na USB działały tylko w przeglądarce - słabo... Na Bluetooth nie próbowałem bo nie mam takich. Sama przeglądarka niczego sobie. Czegoś starszego nie podłączysz bo nie ma złącza Scart, to samo nie ma złącza D-Sub, więc laptop tylko po HDMI. Za 5k jednak takie kwiatki wkurzają... 

on ma budżet tylko 3 tysie

w tej cenie tylko ten samsung co mu podałem

ips fajne matryce lipna czerń

va lepszy kontrast i czern

oled miazga

Opublikowano

Ja kupiłem 4 lata temu LG 49 seria 650V. Aktualizacje tv mi wiszą. Mam kastrata czyli webos 2,5. Złego słowa nie powiem. YouTube w FHD,żadnego problemu z innymi Netflix itd. Obraz nadal każdemu się podoba :) Sygnał NC+

Opublikowano
9 godzin temu, wyzyk83 napisał:

on ma budżet tylko 3 tysie

Właśnie dlatego napisałem o dwóch skrajnych przypadkach dla kontrastu ;) Nie szarpał bym się generalnie na coś większego niż podałeś, a nawet wolał bym mniejszy. 

Opublikowano
1 minutę temu, rade napisał:

Właśnie dlatego napisałem o dwóch skrajnych przypadkach dla kontrastu ;) Nie szarpał bym się generalnie na coś większego niż podałeś, a nawet wolał bym mniejszy. 

ma 4 metry do tv także 55 to minimum

49cali to są okrojone matryce 4K

niech kupi samsunga tego fullhd

Opublikowano
  • Autor

czyli mozna ujac ze te tv 4k do 3 tys to pic na wode.

ogolnie na ta chwile jest zwykla ogolno dostepna telewizja bo malo czasu na ogladanie ale z czasem napewno jakies nc+ sie pojawi. Co do smart tv zauwazylem ze trzeba obczaic go, kiedys kupilem lg ze smartem a tam tylko ipla xD a reszta zbedna. Prawde mowiac do tej chwili w sypialni byl lg 42" i bylo ok z ogladalnoscia dlatego biore pod uwage tez i 49" z racji miejsca gdzie bedzie stal tv.

zalezy mi na smart tv i dobrym obrazie podczas ogladania lub odpalenia ps4.

tez sie zastanawiam na tym curved ostatnio

Edytowane przez kodzak0