Dudi1980 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Witam. Od wczoraj jestem właścicielem audi a4 b7 2005 136 km. 1. Nie działa mi tempomat. Naciskam manetkę do siebie i klikam set i gdy puszczam pedał gazu to zwalnia czyli nie działa. - czy możliwe że jest sama manetka a nie ma żadnego podłączenia - czyli nie mam tempomatu? Czy powinny być jakieś kontrolki i jeśli tak to gdzie? 2. Mam w zderzaku tylnym cztery czujniki cofania. Jak włączam wsteczny słyszę długi dziek (choć nie zawsze) czujniki nie działają. - na desce nie widzę nigdzie przycisku park tronik (nie wiem czy powinno być czy nie), komputer pokazał błąd czujników, czy jak wymienię to będą piszczeć jak będę dojeżdżać do przeszkody, czy to powinno się gdzieś świecić? jakaś kontrolka czy coś? Pozdrawiam
hugo911 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Co do obydwóch problemów bez komputera nic się nie dowiesz. 1. Po naciśnięciu przyciusku set powinna zapalić się zielona kontrolka na liczniku. Najczęściej tempomat nie działa bo pada czujnik sprzęgła lub hamulca. Trzeba to sprawdzić komputerem czy te sygnały dochodzą. 2. Jeśli pojawia się długi dźwięk to jest to informacja od sterownika że pdc nie będzie działało. Prawdopodobnie któryś z czujników nie działa. Potrzeba kompa zeby sprawdzić który. Jeśli z przodu nie masz czujników to na desce nie ma przycisku deaktywacji/aktywacji czujników. PDC Żadnej kontrolki nie ma
Dudi1980 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2017 Dziękuje za odpowiedź. W poniedziałek stawiam do mechanika i podpinamy pod kompa. Odezwę się co i jak. Dzięki
Dudi1980 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2017 W dniu 6.12.2017 o 21:36, hugo911 napisał: Co do obydwóch problemów bez komputera nic się nie dowiesz. 1. Po naciśnięciu przyciusku set powinna zapalić się zielona kontrolka na liczniku. Najczęściej tempomat nie działa bo pada czujnik sprzęgła lub hamulca. Trzeba to sprawdzić komputerem czy te sygnały dochodzą. 2. Jeśli pojawia się długi dźwięk to jest to informacja od sterownika że pdc nie będzie działało. Prawdopodobnie któryś z czujników nie działa. Potrzeba kompa zeby sprawdzić który. Jeśli z przodu nie masz czujników to na desce nie ma przycisku deaktywacji/aktywacji czujników. PDC Żadnej kontrolki nie ma 1. Padnięty czujnik sprzęgła - tempomat działa 2. Odnośnie czujników parkowania dowiem się dopiero po nowym roku. "mój" elektryk ma dopiero wtedy czas. Dzięki za info, pozdrawiam
Makale Opublikowano 12 Grudnia 2017 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Podjedź na jakiś spot pewno ktoś będzie miał vag'a ze sobą to Ci sprawdzi, który czujnik leży. Wystarczy w bloki pomiarowe wejść PDC, albo bedzie błąd w samym sterowniku PDC
Rekomendowane odpowiedzi