Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam

Klubowicze, przed świętami, na moim osiedlu, miało miejsce niecodzienne zdarzenie - podczas wichury, w moją, zaparkowaną a4 uderzył kontener na makulaturę. Kontener niezabezpieczony w żadnen sposób. Straty niewielkie, bo odprysnął lakier z maski o wielkości paznokcia. Dziwne miejsce odprysku, ale było widać świeżo odprysniety lakier, więc tylko to uderzenie mogło spowodować. Następnego dnia po umyciu auta zobaczyłem że w reflektorze zbiera się powoli woda (drugi suchutki), więc uderzenie mogło wpłynąć na jego rozszczelnienie.

Sprawa zgłoszona zarządcy, notatka służbowa spisana, mail + zdjęcia do ubezpieczyciela. 
Dziś otrzymuję wycenę szkody, w której maska nie została w ogóle uwzględniona, reflektor 50zł za sprawdzenie. W odpowiedzi, osoba prowadząca sprawę napisała

"Witam
Odnośnie maski, zakres i charakter uszkodzenia nie pasuje do zgłoszonych okoliczności.
Reflektor zgodnie z protokołem (po wymontowaniu) do sprawdzenia w warunkach warsztatowych. Jeśli okaże się że jest uszkodzony – wówczas do wymiany"

Z racji tego iż samochód dopiero kupiłem (czas fascynacji :D), mam zdjęcia z dnia przed, na którym maska jest cała - zostało to również wysłane do ubezpieczyciela.
Jak myślicie, jak to ugryźć? Wycena w ASO coś pomoże?
Nie chciałbym "puścić tej sprawy płazem", bo ubezpieczyciel twierdzi, że uszkodzenia nie pasują do opisu zdarzenia. Tak się stało, a ja chciałbym aby konsekwencje zostały poniesione.

IMG_20171219_193135-2304x1296.jpg

IMG_20171219_193124-2304x1296.jpg

SAVE_20171214_134246.jpeg

Edited by jolley
Posted

Temat bardzo trudny. Pierwsza rzecz, to na płaskich powierzchniach trudno o odprysk lakieru bez wgniotki od uderzenia. Ubezpieczyciel będzie więc kwestionował możliwość powstania takiego uszkodzenia w przedmiotowym zdarzeniu. Należało by zatem postarać się o dowód w postaci zdjęcia samochodu z owym kontenerem (porównanie wysokości). Co do reflektora - tu powinna wystarczyć opinia warsztatu, z której będzie wynikać, że reflektor jest rozszczelniony i konieczna jest jego wymiana.

Posted (edited)

Dziękuję za odpowiedź Hak.

Momentu uderzenia kontenera o samochód nie widziałem, więc ciężko coś powiedzieć. Sąsiadka zrobiła zdjęcie z okna, kiedy kontener już stał spokojnie dwa auta dalej - gdyby nie ta fotka, nie wiedziałbym o zdarzeniu i dopiero kiedyś tam zobaczyłbym odprysk.

Jeszcze mogło być tak, że lakier mógł mieć np. jakieś mikro pęknięcie (lakier na masce Ori), a uderzenie kontenera spowodowało zaistniały odprysk. Tylko czy takie tłumaczenie w ogóle może być podstawą? Fskt, faktem tego ubytku nie było wcześniej.

Miał ktoś taką sytuację i udowodnił ubezpieczycielowi swoją rację?

Edited by jolley
Posted
10 godzin temu, jolley napisał:

Jeszcze mogło być tak, że lakier mógł mieć np. jakieś mikro pęknięcie (lakier na masce Ori), a uderzenie kontenera spowodowało zaistniały odprysk

Ja także podejrzewam, że lakier był uszkodzony i odspoił się od podkładu. W takiej sytuacji nawet drgania blachy mogą spowodować oderwanie się fragmentu powłoki i powstanie odprysku.

Posted

Co mogę w tym wypadku zrobić?
Dzwoniłem do ASO. Za oględziny samochodu chcą 699zł netto, chyba, że będę naprawiał u nich.
Moje uszkodzenia będą niewiele więcej warte, więc trochę nie opłaca mi się tyle płacić.

Jeszcze obawiam się, że sytuacja obierze całkiem inny bieg i w ogóle nic nie uwzględnią i będę tylko 1000zł w plecy za wizytę w ASO.

Posted

Każdy warsztat naprawczy (nie tylko ASO) stosujący rozliczenie bezgotówkowe ma możliwość sporządzenia kalkulacji kosztu naprawy. Oględziny i kosztorys może więc kosztować od 200 zł w górę. Tobie jest potrzebna opinia, że reflektor wymaga wymiany. Jeśli na podstawie takiej opinii, ubezpieczyciel przyjmie odpowiedzialność za szkodę i zapłaci za reflektor, to następnym Twoim krokiem może być podjęcie starań, o zakwalifikowanie maski do naprawy lakierniczej. Ubezpieczyciel już ci nie zabierze kasy za reflektor, a być może uwzględnią także maskę.

Posted

Czyli dzwonię do ubezpieczyciela (Uniqa) z prośbą o podanie warsztatów, z którymi mają umowę i wybieram jeden z nich tak?

Posted
12 godzin temu, jolley napisał:

Czyli dzwonię do ubezpieczyciela (Uniqa) z prośbą o podanie warsztatów, z którymi mają umowę i wybieram jeden z nich tak?

A gdzie ja napisałem, że to musi być warsztat współpracujący z ubezpieczycielem?

Jedziesz do jakiegokolwiek warsztatu, który oferuje naprawy z rozliczeniem bezgotówkowym (bo takie warsztaty dysponują /na ogół/ fachowcem, który zrobi kalkulację kosztów naprawy). 

Posted

Ok

Dzięki!

Zdam później relację, co mi się udało załatwić :)

Posted

a to szkoda z OC czy AC??

Posted

A jak dla mnie odprysk nie powstał od uszkodzenia, a lampa mogła być rozszczelniona wcześniej. Ciekawostka, w moim tygodniowym Crafterze także parują lampy, a nikt w niego kontenerem nie uderzył. Popadało i tyle, akurat teraz zauważyłeś.

Posted
4 godziny temu, mistrzugt napisał:

a to szkoda z OC czy AC??

OC zarządcy. AC to byłaby krótka piłka

Jawor36 No comment.

Posted

Jest do najzwyklejszy odprysk od kamienia, który został niezabezpieczony po odprysku lakieru. Plastikowy kontener zrobiłby wgniotkę, a metalowy porysował lakier i także możliwa wgniotka. Rzeczoznawca, który uzna to za możliwe do uszkodzenia przez kontener będzie musiał być ślepy. Jedyną opcją, jest ustawienie tak kontenera, by idealnie stykał się w miejscu uszkodzenia i to pewno bystry rzeczoznawca zrobi, jak nie będzie pasować, to nic Ci z tą maską nie zrobią.

Posted

Sam napisałem wcześniej, że podejrzewam, czym jest to spowodowane. Jednak jedno jest pewne, dzień wcześniej tego nie było. Po w/w akcji pojawiło się. Tego się trzymam.

Posted

To nie ma prawa przejść. Z lampy się raczej nie wywiną, z braku dowodów, ale na maskę głupiego nie znajdziesz.