Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana silnika z avj na bfb bądź bex.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono. Posiadam silnik avj. Padła mi głowica mianowicie słaba kompresja. Za kilka dni ma mechanik ja zrzucić i zobaczyć czy opłaca się wgl ten silnik remontować czy raczej jego stan już jest opłakanym. I teraz moje pytanie gdyby doszło do tego że będę zmieniał silnik to jak to wygląda w przypadku zmiany na bfb bądź na bex. Jakie są różnice pomiędzy tymi silnikami i co w obu przypadkach oprócz słupków będę potrzebował. Domyślam się że przy opcji bfb będzie prościej ale jednak co w tym i w tym przypadku jest potrzebne prócz oczywiście słupka. Dziękuję że wszelkie info i szczęśliwego Nowego roku wszystkim życzę. ?

Opublikowano

słupek jest taki sam z bfb

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, elmo814 napisał:

słupek jest taki sam z bfb

Czyli w przypadku bfb potrzebuję tylko komputer Tak?

Opublikowano

sam słupek 

Opublikowano

AVJ, BFB, AMB, BEX, wszystkie slupki są identyczne wkładasz i jeździsz. Sam jestem przed wymianą BEX na AVJ :wink:

Opublikowano

Ten sam temat przerabiałem w czerwcu tego roku. Tyle tylko, że ja wrzuciłem kompletny swap bexa z dsmic, turbo, kompem, osprzętem itd, a swój sprzedałem na graty, bo praktycznie na jedno mi wyszło cenowo :-)

Wystarczy jeśli kupisz słupek, może być nawet AWT i przełożysz swój osprzęt.

Różnice na jakie ja trafiłem, to inaczej poprowadzona odma (różni się też jednym króćcem kolektor ssący), żeby nie rozszczelnić układu, zostawiałem swoją sprężarkę klimy i okazało się, że bex ma innej wielkości koło, ale zostawiasz pasek avj i jest ok. Czujnik temperatury w dolocie ma inną wtyczkę, ale po prostu zostawiasz stary..

Te różnice podałem informacyjnie, ogólnie słupki plug&play :-)

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Panowie ale się wyraziłem. Bo jeżeli chciałbym zrobić swaga z avj na bfb lub bex i otrzymać te moc 163 bądź 190km. Co potrzebuję oprócz słupka i jak wygląda taka przekladka?

Opublikowano

Bfb mechanicznie i w osprzęcie, to to samo tylko inny soft.
Bex inne turbo, wtryski, soft, dwa intercoolery.
Dlatego jeśli myślisz o późniejszym modzeniu i szukaniu turbo z bexa, to możesz kupić kompletny swap za około 3500 zł (więcej bym nie płacił), a swój silnik sprzedać na części i trochę się zwróci - pompa wspomagania, sprężarka klimy, alternator, turbo, ic i inne pierdoły. Jak będziesz chciał kupić coolery z bexa oddzielnie, to zapłacisz 600 zł, za turbo pewnie około 600-700 zł, wtryski 150-200 zł.

My już piszemy o zmianie silnika, a jeszcze nie wiadomo co z Twoim tak naprawdę i ile będzie kosztować ewentualna naprawa.. [emoji3]

Niezależnie od tego co wybierzesz, nie kupuj silnika w ciemno! Dużo jest wyjeżdżonych, z klepiącą głowicą. Musisz go posłuchać, zmierzyć kompresję. Dużo jest angoli na części.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie najlepszy temat to chyba silnik z anglika. A w bex jak ze skrzynia podejdzie do mojej czy musi być inna? Z góry powiem że kurde akurat nie wiem jaka mam skrzynie w sensie jakie oznaczanie. Tak to 5 biegowy manual. No i mocowanie całego silnika łapy itp też są takie same prawda? Jutro bądź po jutrze zajmuje się moim silnikiem mechanik dlatego wszystko będzie wiadomo.

Opublikowano

U siebie mam 5b z avj i to teraz najgorsza rzecz w moim aucie, bo jest koszmarnie krótka... Na trasie MASAKRA. Przy 150 KM z quattro miało to sens, ale teraz przy 220 KM brakuje 6 biegu, albo dłuższej 5 :-)

Silniki są jak pisałem plug & play, nic nie trzeba przerabiać.
Licz się tylko z tym, że może się okazać, że poduszki masz rozwalone i będziesz szkoda składać na starych.. że sprzęgło się kończy itp. Zawsze jakieś dodatkowe koszty dochodzą :-)

Opublikowano
  • Autor

No właśnie się zastanawiam czy w razie czego brać tego bex. Kilka aukcji znalazłem silniki do 3000zl jeszcze w samochodach. Narazie poczekam diagnozy wiadomo lepiej wiedzieć co się ma naprawione niż kupić kota w worku jednak.