Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze sprzęgłem - po chwili postoju zmienia się jego sposób działania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Niedawno zakupiłem a4 b8 3.0tdi quattro z manualną skrzynią i mam problem ze sprzęgłem. Zastanawiam się czy zrzucać od razu skrzynię czy objawy, które opiszę niżej nie sugerują raczej problemu z pompą sprzęgła lub wysprzęglikiem. Jeśli ktoś z Was natknął się na opisany podobny problem do mojego to gorąca prośba o podesłanie linka :) szukałem na forum ale nic podobnego nie znalazłem. Na forach innych marek podobny problem sugerował raczej problem z pompą sprzęgła, ale może w B8 ktoś już się z tym zetknął.

Mianowicie sytuacja jest taka:
Stoję chwilę na skrzyżowaniu z zapiętą jedynką i wciśniętym sprzęgłem. Jak stoję tak dłuższą chwilę (na przykład 2 minuty) to sprzęgło "bierze" bardzo na górze a jak już ruszę i wbijam dwójkę to jak puszczam sprzęgło to sprzęgło spina przy samej podłodze i pedał jakby wolno wraca do góry. Kolejne przepinki już normalnie, sprzęgło bierze normalnie w połowie. Raz sprzęgło zostało mi w połowie wysokości i pomogło podciągnięcie go nogą i potem już było ok.

Gdy stoję na luzie bez wciśniętego sprzęgła, tylko wciskam sprzęgło, wbijam bieg i bez zwłoki ruszam to zawsze bierze normalnie w połowie i nie ma żadnego problemu.

Co może zdychać? Wysprzęglik? Pompa sprzęgła? Może docisk? 

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Cześć,

wracam z tematem  - wymieniłem pompę sprzęgła (770zł z ASO:kox: ) i niestety nadal to samo. Czy ktoś z Was ma pomysł co może być nie tak? Dwóch mechaników raczej wyklucza problem mechaniczny z samym sprzęgłem (obaj stawiali raczej na pompę sprzęgła...). Pozostał ewentualnie do wymiany wysprzęglik. Czy wie ktoś czy do jego wymiany trzeba zrzucać skrzynię? Sam wysprzęglik nie jest drogi, w ASO 350zł, a zamienniki jeszcze mniej.

Może ktoś z Was spotkał się z podobnym tematem i będzie mógł pomóc... :)