Jump to content
IGNORED

Avf jakie sprzęgło problem.

Recommended Posts

Posted

Witam forumowiczów. Mam takie pytanie odnosnie mojej audi a4 b6. Powoli czeka mnie wymiana sprzegła razem z dwumasem bo juz go troszke słychać i problem mam z dobraniem sprzęgła bo kod silnika mam niby AVF a skrzynie mam 5 biegowa. Z tego co sie orientuje 5 biegowa byla AWX a w AVF były 6 biegowe. Czy mam cos kombinowane czy takie Avf też wychodziły? Jeśli ktos moze miec jakas wiedze na ten temat to poprosił bym o opinie :)

Posted

Może masz tylko gałkę od 5b ;) co masz na wlepce serwisowej?

Posted

No własnie wszedzie mam AVF. I to mnie zdziwilo.taki kupiłem i nigdy sie nie zagłebiałem w temat.

Posted

wrzuć zdjęcie naklejki, będzie tam oznaczenie skrzyni. Możliwe, że ktoś coś przekładał..

Posted

Też mam AVF i też skrzynię 5 biegów, jak dokładałem tempomat okazało się, że pierwotnie był multitronic, ale poprzedni właściciel wymienił na 5-cio biegową. Możliwe, że u Ciebie jest tak samo.

Posted

Jutro wrzuce fotke to moze uda sie to ustalic :). Ale jak jest skrzynia 5-tka to raczej sorzeglo bedzie od AWXa.?

Posted

seryjnie AVF nie wychodziło w 5b o ile mi wiadomo. Musiałeś mieć coś grzebane.

Spróboj na wyłączonym silniku wrzucić 6 bieg (max do prawej i do dołu). Może ktoś tylko gałkę z d*py zmienił. Jak nie da rady to masz 5b i kładziesz takie sprzęgło jak do AWX.

A nie zdziwiłbym się gdyby ktoś zmienił skrzynię na 5b po to, żeby założyć tam jednomas :banan: jest i taka opcja :decayed:

Osobiście mam AWX i 5b i mi leży. 3k obr mam przy 150km/h i jest stosunkowo cicho. Przełożenia są troszkę dłuższe i nie trzeba aż tyle "wajchlować" chociaż i tak więcej ruchu niż w PB. ;) 

Posted

Skrzynia napewno 5 biegowa bo tam gdzie powinna byc 6 jest wsteczny. Czyli odpada :) wrzucam fotke tabliczki z pod silnika.

20180117_085137_HDR-2340x3120.jpg

Posted

Mam jeszcze jedno pytanie ostatnio zainteresowałem sie tematem dymienia z pod korka oleju. U mnie jest tak ze jak odkrece korek to sakacze jak szalony ale jak dam gazu to korek juz nie skacze i wszystko jest dobrze. Według niektorych to silnik do wyjebania niektorzy twierdza ze odma a jeszcze inni ze ten typ tak ma. Dodam ze oleju nie bierze e jesli tak to sa to jakieś niezauważalne ilosci. Płyn chlodnicy czysty. Trzyma moc . jest się czym martwić? Zbierać na nowy silnik ? :D

Posted (edited)
10 godzin temu, Fish1991 napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie ostatnio zainteresowałem sie tematem dymienia z pod korka oleju. U mnie jest tak ze jak odkrece korek to sakacze jak szalony ale jak dam gazu to korek juz nie skacze i wszystko jest dobrze. Według niektorych to silnik do wyjebania niektorzy twierdza ze odma a jeszcze inni ze ten typ tak ma. Dodam ze oleju nie bierze e jesli tak to sa to jakieś niezauważalne ilosci. Płyn chlodnicy czysty. Trzyma moc . jest się czym martwić? Zbierać na nowy silnik ? :D

nie zawracaj sobie tym tematem głowy, tak bedzie lepiej bo inaczej w nocy bedziesz miał koszmary :grin:

a jeśli chodzi o sprzęgło to musisz wkładać sprzęgło od AWXa czyli 228mm które na Twoją korzyść jest tańsze :)

wrzuć fote nalepki spod tylnej kanapy, dowiesz się jaka była fabrycznie skrzynia u Ciebie zamontowana

Edited by MemberA4
Posted

Też się zdziwiłem pewnego dnia szukając "jabłka" na którym chodzi lewarek, musiałem wymienić bo jedynka i wsteczny zaczęły się wbijać bez żadnej różnicy. A że nie mógł gościu w serwisie załapać o co mi chodzi poprosił o VIN. I tu się dowiedziałem że przecierz powinienem mieć multitronic. Wychodzi na to że często były wymieniane na manuale.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Posted
Też się zdziwiłem pewnego dnia szukając "jabłka" na którym chodzi lewarek, musiałem wymienić bo jedynka i wsteczny zaczęły się wbijać bez żadnej różnicy. A że nie mógł gościu w serwisie załapać o co mi chodzi poprosił o VIN. I tu się dowiedziałem że przecierz powinienem mieć multitronic. Wychodzi na to że często były wymieniane na manuale.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

To kolego seryjnie miałeś skrzynie 6 hcf ktoś przed tobą przekombinował.74e36e7b594db11f5f8cfab0bee7925f.jpg729987d22b65635a4da130f258a4f87a.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Posted

Ale to nie jest vin mojego auta

Posted

To jest vin mojego auta :) dzięki kolego bo nie mam u siebie naklejki w bagazniku. Teraz juz wszystko jasne :)

Posted

:banan:

Posted
5 minut temu, Fish1991 napisał:

To jest vin mojego auta :) dzięki kolego bo nie mam u siebie naklejki w bagazniku. Teraz juz wszystko jasne :)

nie skojarzyłem vinu ze zdjęciem, a sprawdź czy nie ma naklejki pod kanapą, ja u siebie tam znalazłem