Jump to content
IGNORED

[B6 AKE] temperatura silnika

Recommended Posts

Posted

mam problem z temperatura silnika,silnik 2.5 v6 wskaznik temp.po przejechaniu dosc znacznej odleglosci zatrzymuje sie pomiedzy 50 a 90 stopni .idealnie po srodku.jak go trocho pogonie to troche podskoczy do gory ale zaraz potem wraca z powrotem.Nie wiem czy jest problem z termostatem czy ze wskaznikiem temperatury,bo generalnie dosc szybko sie nagrzewa.czujnik temp.jest nowy czyli mozna go wykluczyc,bo na starym bylo to samo.Co o tym zjawisku myslicie.Proszeo pomoc

Posted

Wymień termostat on odpowiada za utrzymanie temperatury.

Posted

Wykluczasz czujnik to pewnie termostat do wymiany.

Posted

Podepnij VAGa najpierw...

Posted

podepnij vag i zobacz co wyskoczy

wydaje mi się że masz problem z termostatem

ja wymieniałem razem z rozrządem i póki co jest git ...

Posted

Niiestety trochę trzeba rozebrać, zeby wymienić termostat, ale w Twoim wypadku to nieuniknione.

Posted

Najpierw podepnij Vag żeby sie upewnić czy to termostat czy czujnik padł.

Posted

Witam

Zanim zdecydujesz się na wymianę termostatu (co w Twoim silniku wymaga sporo pracy) zrób tak jak Ci Flyer

poradził. Podepnij VAG'a i sprawdz jakie informacje z czujnika G2/G62 odczytuje komputer. Bo być może masz uszkodzony wskaźnik temperatury płyny chłodzącego na blacie. (Tak jak to u mnie było)

Poniżej link do post'u który m.in opisuje metodę zweryfikowania działania czujnika G2/G62

http://www.a4-klub.pl/smf/tdi_diagnostyka_aktualizacja_30_vii_2008-t18478.0.html

Powienieneś zacząć czytać od:

termostat oraz G2/G62

niniejsza procedura ma na celu określenie źródła niemożności uzyskania przez silnik temperatury roboczej. ...