Jump to content
IGNORED

[ALL] Co sądzicie o dolewaniu niewielkich ilości MIXOLU do paliwa ?

a4avant
 Share

Recommended Posts

Witam,

Chcialem sie zapytac co sadzicie o dolewaniu MIXOLU do naszego kiepskiego paliwa? Podobno w niewielkich ilosciach(1l na 3 pelne tankowania)dziala bardzo OK. Tez mam zamiar tego dolewac by smarowac i chronic nasz TDI przed tym zasiarczonym paliwem ktore u nas sprzedaja...

Nigdy nie slyszalem o tym zeby dolewac mixolu do paliwa w TDI.Wielu na tym forum nic nie dolewa a ma nalatane grubo ponad 200,000tys km i wszystko jest ok.Wiec nie bawil bym sie w zadne dolewanie :audi:

Guest Michał

Słyszałem o dolewaniu Mixolu ale do opału,ale żeby do normalnego ON :eek:

Trzeba lać dobry ON i jeździc, nie kombinować :twisted:

Wg mnie to zasyfi silnik, użytkuje dwusuwy i widze jak wygląda wnętrze cylindra, wydech, jedna smoła a Pb jest z orlenu(a leje nie byle jaki mixol tylko ori stihla).

Gra nie warta świeczki, lepiej kupić dobre paliwo IMO..

to jest dobre dla starych kondonów ... :twisted:

Ale że niby co,Mixol odsiarczy paliwo? Jaki miałby być wymierny efekt takich zabiegów - 500 tyś km na mixolu - 490 tyś km bez mixolu - do remontu silnika.

Mixol ma za zadanie smarowac iglicie i wtryski.Chodzi mi o dolanie ok 300ml na caly bak. Znajomy szef serwisu Mercedesa tak robi w nowej E-klasie i bardzo sobie to wlasnie w takich ilosciach chwali.Mowi ze w Niemczech ten problem nie wystepuje ale u nas ze wzgledu na jakosc paliwa wymiana pompowtryskow jest coraz czestsza.

Dodam ze ja tankuje tylko na BP i Statoil a ostatnio zalalem na trase BP ULTIMATE.A tego mixolu to chcialbym dolewac zapobiegawczo.

Mixol ma za zadanie smarowac iglicie i wtryski.Chodzi mi o dolanie ok 300ml na caly bak. Znajomy szef serwisu Mercedesa tak robi w nowej E-klasie i bardzo sobie to wlasnie w takich ilosciach chwali.Mowi ze w Niemczech ten problem nie wystepuje ale u nas ze wzgledu na jakosc paliwa wymiana pompowtryskow jest coraz czestsza.

Dodam ze ja tankuje tylko na BP i Statoil a ostatnio zalalem na trase BP ULTIMATE.A tego mixolu to chcialbym dolewac zapobiegawczo.

masz racje .... moim zdaniem mozna zalac mixolu w przypadku zatankowania PB do TDI

( ostatnio przypadek mojego ojca :wink: ) w celu obudzenia smarowania wtryskiwaczy (najbardziej czuły osprzet na zle paliwko) ale w normalnie eksploatowanym TDI (BP Ultimate) nie widze sensu ....

p.s 300 ml/bak to chyba za duzo ... jezeli juz to 100 ml ....

kierowcy w korproacji ***** dolewają do ropki Mobila (Miksol się podobno nie nadaje, bo nie chce się dobrze spalać)

Dodam że są to autka do 5 latek, a bez remontu niektóre mają już przejechane 1,5 mln km.

Więc to raczej nie szkodzi.

Ale kotleta odgrzaliście :gwizdanie:

jaki olej do ropy!!!

Panowie może to i smaruje wtryski i pompę, tyle że spalający olej wydziela dużo tzw nagaru i iglica będzie ładna pampa tez tylko że będzie dużo syfu na głowicy i końcówce wtryskiwacza. Może ktoś z was widział jak wygląda głowica i wtryski po takich zabiegach! Żaden producent samochodów nie zaleca dolewania oleju do paliwa ( chyba że Syrena i Trabant :polew: )

Takie rzeczy możecie sobie robić w zwykłych rzędowych pompach w starym Mercedesie czy Starze jak jeździcie na opale!

augustA4

też mam takie wrażenie że może pozostać nagar, ja dolewam oleju still ok 100 ml. Kiedyś rozmawiałem z kierowcami TAXI którzy mówili że dość często dolewają oleju do ON własnie still

Wszystkie elementy układu zasilania w silnikach TDI smarowane są olejem napędowym. Wiadomo że jakość paliwa nie jest taka sama na wszystkich stacjach. Lecz dolewanie oleju do paliwa zasyfia układ. Rada na to: tankujemy nie u Pana Juzia w stodole tylko na sprawdzonych stacjach. Ja tankuje tylko na Schel-u i jest ok!

Również słyszałem o tym aby dolewać nieco mixolu do baku , czytając powyższe wypowiedzi nadal nie jestem pewien czy to dobre , podobnie jak wycięcie katalizatora. Od dłuższego czasu staram się tankować shelowskiego power diesla , czasem tylko bywam na orlenie i moim osobistym zdaniem werwa to bardzo słaba ropa , nie dlatego że leję "tuningowaną" ropę, ale na orlenie zaczynałem jeździć na zwykłej ropie gdy pracownik zaproponował mi werwę , po której samochód był jak leniwy muł , więc podsumowując bardzo sceptycznie podchodzę to takich "newsów" i poczekam z mixolem na bardziej wiarygodne wyniki

To żadne "newsy" wątek odkopany z przed dwóch lat.

Dyskusja taka sama jak na temat BIO czy nowego paliwa GTL.

Jedni jeżdżą i mówią że lepiej inni nie widzą różnicy. Ile osób tyle opinii.

widze ze autor postu ma 131 kucy, to wydaje mi sie ze przy pompowtruskach napewno ten mixol nie pomoże, wydaje mi sie ze w tym przypadku dolewanie oleju niema sensu, a szczegolnie mixolu, jezeli juz ktos sie uprze cos dolac to powienien kupic olej syntetyczny ktory stosuje sie do wisilonych dwusuwów husqvarny bądz Sthilla, ja osobiscie nic nie dolewam, tankuje najczesciej na shellu no i staram sie mieszac paliwo żeby nie miec w baku tylko tego samego z jednego zródła.

pozdrawiam

czytalem na forum AKP ze chlopaki do 2,5 TDI dolewają odrobinkę

Wątek stary, temat rzeka a ja napiszę to, co kiedyś już napisałem. Zalecane jest dolewanie niewielkich ilości, przecież przez dolanie 100ml na bak nikomu silnika nie zniszczy. Jak ktoś nie chce to nikt mu nic lać nie każe. Fachowcy od pomp potwierdzają że jest to zabieg całkowicie nieszkodliwy dla silnika a wspomagający pracę i żywotność pompy. Dolewać czy nie dolewać - wybór użytkownika, zawsze zamiast mixolu można się jeszcze wspomóc specjalnymi preparatami.[br]Dopisany: 14 Maj 2009, 07:42_________________________________________________

widze ze autor postu ma 131 kucy, to wydaje mi sie ze przy pompowtruskach napewno ten mixol nie pomoże, wydaje mi sie ze w tym przypadku dolewanie oleju niema sensu, a szczegolnie mixolu,

Pytałem fachowca czy przy pompowtryskach dolewki mixolu dają ten sam efekt i powiedział że jaknajbardziej TAK.

a może taki olej do ON

http://www.ksylon.pl/index.php?products=product&prod_id=257[br]Dopisany: 14 Maj 2009, 08:15_________________________________________________a może taki

http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9024396&contentId=7028801#

jeżeli chcesz już coś dolewać to zamiast tego mixolu na prawie każdej stacji paliw można kupić różne ulepszacze do paliw i myślę że to będzie bezpieczniejsze!

jeżeli chcesz już coś dolewać to zamiast tego mixolu na prawie każdej stacji paliw można kupić różne ulepszacze do paliw i myślę że to będzie bezpieczniejsze!

Pytałem się o te dodatki typu STP itp. znajomego pracującego w branży motoryzacyjnej i mi to odradził. Stwierdził, że pomaga to jedynie ich producentom.

Pytałem się o te dodatki typu STP itp. znajomego pracującego w branży motoryzacyjnej i mi to odradził. Stwierdził, że pomaga to jedynie ich producentom.

Stosuję od czasu do czasu kleen flo i powiem szczerze że różnica w pracy silnika jest, zwłaszcza w zimie i ten dodatek osobiście polecam.