Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Co sądzicie o dolewaniu niewielkich ilości MIXOLU do paliwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chcialem sie zapytac co sadzicie o dolewaniu MIXOLU do naszego kiepskiego paliwa? Podobno w niewielkich ilosciach(1l na 3 pelne tankowania)dziala bardzo OK. Tez mam zamiar tego dolewac by smarowac i chronic nasz TDI przed tym zasiarczonym paliwem ktore u nas sprzedaja...

Opublikowano

Mixol do do dwusuwów :rolleyes:

Opublikowano

Nigdy nie slyszalem o tym zeby dolewac mixolu do paliwa w TDI.Wielu na tym forum nic nie dolewa a ma nalatane grubo ponad 200,000tys km i wszystko jest ok.Wiec nie bawil bym sie w zadne dolewanie :audi:

Opublikowano

Mialem kiedys Forda sierre 2.3D i w tych silnikach zalecali na 60l paliwa dodac litr miksolu ale jak jest w TDI to nie mam pojecia

Opublikowano
zalecali na 60l paliwa dodac litr miksolu

Ale to producent zalecał dolewanie?

Opublikowano

Nie wiem czy producent ale pompiarze tak . Codzilo o leprze smarowanie pompy

Opublikowano

Słyszałem o dolewaniu Mixolu ale do opału,ale żeby do normalnego ON :eek:

Trzeba lać dobry ON i jeździc, nie kombinować :twisted:

Opublikowano

Wg mnie to zasyfi silnik, użytkuje dwusuwy i widze jak wygląda wnętrze cylindra, wydech, jedna smoła a Pb jest z orlenu(a leje nie byle jaki mixol tylko ori stihla).

Gra nie warta świeczki, lepiej kupić dobre paliwo IMO..

Opublikowano

to jest dobre dla starych kondonów ... :twisted:

Opublikowano
to jest dobre dla starych kondonów

I wszystko jasne :twisted:

Opublikowano

Ale że niby co,Mixol odsiarczy paliwo? Jaki miałby być wymierny efekt takich zabiegów - 500 tyś km na mixolu - 490 tyś km bez mixolu - do remontu silnika.

Opublikowano
  • Autor

Mixol ma za zadanie smarowac iglicie i wtryski.Chodzi mi o dolanie ok 300ml na caly bak. Znajomy szef serwisu Mercedesa tak robi w nowej E-klasie i bardzo sobie to wlasnie w takich ilosciach chwali.Mowi ze w Niemczech ten problem nie wystepuje ale u nas ze wzgledu na jakosc paliwa wymiana pompowtryskow jest coraz czestsza.

Dodam ze ja tankuje tylko na BP i Statoil a ostatnio zalalem na trase BP ULTIMATE.A tego mixolu to chcialbym dolewac zapobiegawczo.

Opublikowano

Zrobisz jak chcesz, a widzisz że część jest sceptycznie nastawiona do takich wynalazków

Opublikowano
Mixol ma za zadanie smarowac iglicie i wtryski.Chodzi mi o dolanie ok 300ml na caly bak. Znajomy szef serwisu Mercedesa tak robi w nowej E-klasie i bardzo sobie to wlasnie w takich ilosciach chwali.Mowi ze w Niemczech ten problem nie wystepuje ale u nas ze wzgledu na jakosc paliwa wymiana pompowtryskow jest coraz czestsza.

Dodam ze ja tankuje tylko na BP i Statoil a ostatnio zalalem na trase BP ULTIMATE.A tego mixolu to chcialbym dolewac zapobiegawczo.

masz racje .... moim zdaniem mozna zalac mixolu w przypadku zatankowania PB do TDI

( ostatnio przypadek mojego ojca :wink: ) w celu obudzenia smarowania wtryskiwaczy (najbardziej czuły osprzet na zle paliwko) ale w normalnie eksploatowanym TDI (BP Ultimate) nie widze sensu ....

p.s 300 ml/bak to chyba za duzo ... jezeli juz to 100 ml ....

• 2 lata później...
Opublikowano

kierowcy w korproacji ***** dolewają do ropki Mobila (Miksol się podobno nie nadaje, bo nie chce się dobrze spalać)

Dodam że są to autka do 5 latek, a bez remontu niektóre mają już przejechane 1,5 mln km.

Więc to raczej nie szkodzi.

Opublikowano

Ale kotleta odgrzaliście :gwizdanie:

Opublikowano

jaki olej do ropy!!!

Panowie może to i smaruje wtryski i pompę, tyle że spalający olej wydziela dużo tzw nagaru i iglica będzie ładna pampa tez tylko że będzie dużo syfu na głowicy i końcówce wtryskiwacza. Może ktoś z was widział jak wygląda głowica i wtryski po takich zabiegach! Żaden producent samochodów nie zaleca dolewania oleju do paliwa ( chyba że Syrena i Trabant :polew: )

Takie rzeczy możecie sobie robić w zwykłych rzędowych pompach w starym Mercedesie czy Starze jak jeździcie na opale!

Opublikowano

augustA4

też mam takie wrażenie że może pozostać nagar, ja dolewam oleju still ok 100 ml. Kiedyś rozmawiałem z kierowcami TAXI którzy mówili że dość często dolewają oleju do ON własnie still

Opublikowano

Wszystkie elementy układu zasilania w silnikach TDI smarowane są olejem napędowym. Wiadomo że jakość paliwa nie jest taka sama na wszystkich stacjach. Lecz dolewanie oleju do paliwa zasyfia układ. Rada na to: tankujemy nie u Pana Juzia w stodole tylko na sprawdzonych stacjach. Ja tankuje tylko na Schel-u i jest ok!