Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A5 8T coupe 1.8TFSI 2014

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Panowie zastanawiam się jakie kupić dystanse. Zawias seria, koło 19 255/35 ET33. Jakie powinienem założyć żeby nie było żadnego ryzyka przytarcia?

Opublikowano

Odmierz odległość koła do błotnika, jak na tym filmie i kup dystanse przelotowe z dystomu.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki! :hi:

Opublikowano
21 godzin temu, kon97-72 napisał:

Panowie zastanawiam się jakie kupić dystanse. Zawias seria, koło 19 255/35 ET33. Jakie powinienem założyć żeby nie było żadnego ryzyka przytarcia?

Przy tych samych parametrach kół mam dystanse 15mm na każdym kole i według mnie jest idealnie i chyba więcej już nie wejdzie (u mnie buda sportback)

Opublikowano
W dniu 7.03.2018 o 18:14, Kopter napisał:

Przy tych samych parametrach kół mam dystanse 15mm na każdym kole i według mnie jest idealnie i chyba więcej już nie wejdzie (u mnie buda sportback)

a to masz sporo

ja mam z przodu 10 mm i jest idealnie

z tyłu mam aż 18 mm i mam wrażenie że jest z jakieś 3-4 za dużo

gdzie kupowałeś swoje?

Opublikowano
a to masz sporo
ja mam z przodu 10 mm i jest idealnie
z tyłu mam aż 18 mm i mam wrażenie że jest z jakieś 3-4 za dużo
gdzie kupowałeś swoje?
Dystanse są Eibacha kupowane razem ze sprężynami już dłuższy czas temu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja u siebie w sportbacku mam et29 na 9" opona 265 i max co da się założyć na mocno obniżonym aucie (mam gwint) to 13 mm. Mam tak na przodzie i tyle. Jest super. Początkowo dałem na tył 17 mm ale to było stanowczo z dużo. Na tym samym dystansie śmigam w zimie tyle że na et33 i jak dla mnie jest to akceptowalne tylko na zime. Koła są jednaj zbyt głęboko biorąc pod uwagę niski zawias. Ale to kwestia gustu. 4 mm między letnim kołem a zimowym robi jednak sporą różnicę dla oka. Reasumując przy twoich felgach max możesz wsadzić dystans 17 mm

Edytowane przez kamelus_

Opublikowano
W dniu 13.03.2018 o 21:29, kamelus_ napisał:

Ja u siebie w sportbacku mam et29 na 9" opona 265 i max co da się założyć na mocno obniżonym aucie (mam gwint) to 13 mm. Mam tak na przodzie i tyle. Jest super. Początkowo dałem na tył 17 mm ale to było stanowczo z dużo. Na tym samym dystansie śmigam w zimie tyle że na et33 i jak dla mnie jest to akceptowalne tylko na zime. Koła są jednaj zbyt głęboko biorąc pod uwagę niski zawias. Ale to kwestia gustu. 4 mm między letnim kołem a zimowym robi jednak sporą różnicę dla oka. Reasumując przy twoich felgach max możesz wsadzić dystans 17 mm

Na wiosnę będę zakładał Rotory z RS5 więc będzie ET26 na 9". Opona 255/30/20. Docelowo będzie gwint Eibacha. Jak myślisz jakie dystanse włożyć ? Idealnie byłoby coś ok. 8-10mm ale niestety takich niema. 5mm a potem dopiero 13mm.

Opublikowano

10 mm to max na tym setupie. Jak dasz więcej będzie trało z tyłu o zgrubienie błotnika (od wewnątrz błotnika na łączeniu ze zderzakiem jest takie cudo nie wiedzieć komu potrzebne) :kwasny: P.S. wydawało mi się że DYSTOM ma 10 mm ale niestety bez żołnierza.

Opublikowano
2 godziny temu, kamelus_ napisał:

10 mm to max na tym setupie. Jak dasz więcej będzie trało z tyłu o zgrubienie błotnika (od wewnątrz błotnika na łączeniu ze zderzakiem jest takie cudo nie wiedzieć komu potrzebne) :kwasny: P.S. wydawało mi się że DYSTOM ma 10 mm ale niestety bez żołnierza.

Bez kołnierza odpada, nie "powieszę" tak ciężkiego koła na samych śrubach.

Jeśli wie ktoś czy i gdzie mogę kupić dystanse 10mm z kołnierzem piszcie ;)

Opublikowano
39 minut temu, Kopter napisał:

Bez kołnierza odpada, nie "powieszę" tak ciężkiego koła na samych śrubach.

Jak najbardziej popieram Twoją decyzję ale ze względu na szeroki fabryczny kołnierz w audi nie założysz dystansu 10 mm z kołnierzem. Minimum to chyba 13 mm żeby się dało się założyć.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

W zeszłym tygodniu piątka była w spa na polerce i wosku, niestety foty telefonem.. :(

41274180491_e69b704a37_b.jpg

26402288627_ab8082c24c_b.jpg

26402299847_5fd2c250cf_b.jpg

27400985828_c296f4f035_b.jpg

26402337257_869d83c71a_b.jpg

26402295667_8d20345c7d_b.jpg

Opublikowano
W dniu 15.03.2018 o 21:16, kamelus_ napisał:

Jak najbardziej popieram Twoją decyzję ale ze względu na szeroki fabryczny kołnierz w audi nie założysz dystansu 10 mm z kołnierzem. Minimum to chyba 13 mm żeby się dało się założyć.

Zakładałem 10mm od ECS Tunning z pierścieniem centrującym do B7. Bdb dystanse z twardego duraluminium. Tam otwór był coś około 57mm. Mam chyba gdzieś nawet gdzieś w garażu.

Opublikowano

Do A5 ma inne piasty i standardowo 10 mm z kołnierzem nie istnieje. Jeśli felga ma spory skos w otworze centrującym to np. dystom może dorobić pod konkretną felgę takie 10 mm ale to już trzeba konkretny przypadek z nimi obgadać. Wiem że koledze Kopter dorobili.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Fajnie sie prezentuje ? teraz tylko program ,można uzyskać prawie 250 koni i 400 Nm.  

Opublikowano

Furka super...do mojej A5 mam identyczne felgi i kupiłem dystanse 15mm na wszystkie koła. Jakoś w weekend będę montował letnie koła, więc w razie czego dam znać czy taki rozmiar jest ok.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

@kon97-72 napisz jak się silnik sprawuje.

Przymierzam się do zakupu A5 sportback z tym silnikiem.

Jak spalanie, zużycie oleju i obiektywna ocena ogólna?

• 3 lata później...
Opublikowano
  • Autor

Autem zrobione bezawaryjnie 162 tys, zaczynam myśleć o rozrządzie. Jakie macie doświadczenia? Wymienić zapobiegawczo? ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.06.2023 o 10:03, kon97-72 napisał(a):

Autem zrobione bezawaryjnie 162 tys, zaczynam myśleć o rozrządzie. Jakie macie doświadczenia? Wymienić zapobiegawczo? ?

Ja wymieniałem u siebie przy 170 paru tysiącach. Nie kwalifikował się jeszcze do wymiany, ale oczywiście warto wymienić i mieć spokój. Przy okazji wymiany łańcucha, wymień talerzyki magnesy i zaworki zmiennych faz rozrządu.