Opublikowano 18 Marca 20188 l Autor Ale skąd te dawkowanie na biegu jałowy? Coś z wałkiem lub hydraulika? Dodam jeszcze że dzisiaj i wczoraj po odpaleniu (temperatura ujemna) auto kopciło przez około 1-2min takim biało niebieskim dymem. O co chodzi??
Opublikowano 18 Marca 20188 l Ja kiedyś miałem KIA w Dieslu i po odpaleniu kopciło na niebiesko. Wymiana świeć żarowych o dziwo załatwiła tu sprawę. Może warto i tu zerknąć choć zaznaczam że tam był silnik CRDI a tu masz TDI.
Opublikowano 18 Marca 20188 l Cięgno gruchy trzeba skrucić,synchro ewidentnie do poprawy na ok 0,0 z tendencją minusową.
Opublikowano 18 Marca 20188 l 3 minuty temu, A4 B7 2007 napisał: Ja kiedyś miałem KIA w Dieslu i po odpaleniu kopciło na niebiesko. Wymiana świeć żarowych o dziwo załatwiła tu sprawę. Może warto i tu zerknąć choć zaznaczam że tam był silnik CRDI a tu masz TDI. Całkiem możliwe to co pisze kolega.
Opublikowano 18 Marca 20188 l Autor Tylko jak jest ustawione na 0 to dawki paliwa 14-17mg. O co chodzi?
Opublikowano 18 Marca 20188 l Zakres synchro powinien mieścić się w granicach +3,-3 ale najlepiej +1,5,-1,5 i tego się trzeba trzymać,dawka to osobny problem.
Opublikowano 18 Marca 20188 l Autor Tylko tym synchro dawkę ustawiło się na odpowiedni poziom... Co może być przyczyną?
Opublikowano 18 Marca 20188 l Godzinę temu, Leopold27 napisał: Ja kiedyś miałem KIA w Dieslu i po odpaleniu kopciło na niebiesko. Wymiana świeć żarowych o dziwo załatwiła tu sprawę. Może kopcić, ale bardziej na taki biało-siwy dym i raczej w sytuacji jak jest problem z odpaleniem i trzeba dłużej pokręcić... 1-2 min przez świece to raczej za długo... bardziej olej, tym bardziej, że kolega pisze o niebieskawym zabarwieniu dymu... Na próbę synchro na -1.0...+1.0 ustawić i zobacz wtedy czy silnik pracuje w miarę normalnie i jakie ma korekcje. Z drugiej strony jak dasz bliżej 0 synchro to teoretycznie będzie gorzej odpalał...
Opublikowano 18 Marca 20188 l Autor Odpala od strzału. Jak zimno to tak metalicznie odpali. Jest wg mnie dużo głośniejszy i słychać dudnienie z filtra powietrza. Jakies inne pomysły? Uszczelniacze zaworowe? Coś z wałkiem rozrządu? Hydraulika? Edytowane 18 Marca 20188 l przez luuzzaczek
Opublikowano 18 Marca 20188 l Nikt Ci nie powie tego przez neta, to trzeba rozbierac i sprawdzac... Zacznij od pokrywy i stanu walka, potem sprawdzenie rozrządu na blokady, zastanawia mnie jeszcze sam program, czy to tu nie ma problemu... Popros o udostepnienie softu i może chłopaki na forum Ci sprawdzą czy poprawnie dpf usunięty...