kazzi Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Witajcie, przyszedł czas i na mnie. Chciałbym pochwalić się nowym nabytkiem (od niespełna tygodnia w moich rękach) Audi A4 B6. Samochodu szukałem ponad 3 miesiące, sprowadzony prywatnie od Helmut'a (z Niemiec), 100% lakier oryginał na całym aucie, szyby, przebieg również udokumentowany. Z ważniejszych rzeczy powymieniane: przy przebiegu 243tys. rozrząd, sprzęgło, dwumasa. Dodatkowo wielki plik faktur z przeprowadzonych napraw. Podstawowe informacje: Rok produkcji: końcówka 2002 Przebieg: 250 000km Silnik: 1.8T 163KM BFB, z podtlenkiem LPG Kolor: LY9B brilliant black Skrzynia: 5 biegowa GDT Na chwilę obecną auto posiada: ABS centralny zamek z pilota podłokietnik przód + tył przednie szyby w prądzie + domykanie i otwieranie z pilota 6x airbag felgi SPORTEC MONO 10 18" (235/40 R18) (SPORTEC - tuner Audi coś jak ABT) ESP climatronic 2 strefowy radio 2 DIN android + kamera cofania elektryczne i podgrzewane lusterka halogeny oil catch tank pakiet chrom pełen kolorowy FIS kierownica multi tempomat automatyczną otwieraną klapę bagażnika z pilota przyciemnione szyby tył diody ambinete wewnętrzne oświetlenie oraz mijanie LED podświetlenie wewnętrzne listw EL WIRE czujniki parkowania tył Plany na najbliższy czas: założenie instalacji gazowej - zrealizowane płukanka + wymiana oleju na Liqui Moly Synthoil 5w40 - zrealizowane wymiana wszystkich filtrów, świec - zrealizowane wymiana wewnętrznego oświetlenia na LED - zrealizowane wymiana oświetlania tylnej rejestracji na LED - zrealizowane założenie tylnej wycieraczki - zrealizowane dołożenie czerwonych diód do wewnętrznego oświetlenia auta + listwy/dekory w LED - zrealizowano wymiana ramki rejestracji na klubowe - zrealizowane wymiana wycieraczek na bosch aerotwin - zrealizowane zaciski w kolor czerwony - zrealizowane chromy + znaczek w kolor nadwozia - zrealizowane dołożenie modułu AUX do oryginalnego radia 2 DIN - zrealizowane Plany na dłuższą metę: wymiana fabrycznych kratek na plaster miodu - zrealizowane zderzak przód + listwy od s-line - zrealizowane dyfuzor od b7 na dwa kominy tył - zrealizowane przyciemnienie kierunków bocznych - zrealizowane korekta lakieru (wydobycie czerni) + zabezpieczenie - zrealizowane montaż parktronica - zrealizowane montaż tempomatu - zrealizowane wymiana przedniego oświetlenia na biel - zrealizowane montaż osłony silnika + skrzyni - zrealizowane kierownica multi od B7 sline - zrealizowane wszystkie tylne szyby w czerń - zrealizowane malowanie wnętrza przednich lamp na BLACK - zrealizowane tylne szyby w prąd wnętrze w czerń (fotele półskóry + boczki, czarna podsufitka, czarna deska rozdzielcza) radio 2din ANDROID + kamera cofania - zrealizowane Wcześniej był Leon: A teraz jest Audi: Edytowane 29 Grudnia 2019 przez kazzi
Exmi Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Znaczków s line nakupiłeś a z s line to auto akurat nie ma nic wspólnego Ale może kiedyś...
kazzi Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Opublikowano 9 Marca 2018 Dziewczyna breloczek miała kupić... a kupiła cały zestaw... pomalutku do celu! ;-)
reganajax Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 O temat założony Powodzenia Kacperku w modach 1
kazzi Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) W ostatnim czasie: - wymieniony akumulator na Centre 72 Ah - wymienione podświetlenie wewnętrzne jak i rejestracji na LED - wymieniony klakson (stary odmówił już posłuszeństwa) - założona tylna wycieraczka od A3 - klubowe ramki - wgrane Polskie MENU/mapy Polski/Czech z ostatniego wypustu (2014) do RNS-D - założone wycieraczki BOSCH aerotwin A933S Pogoda również pozwoliła na głębsze mycie auta góra jak i spód. Edytowane 11 Listopada 2019 przez kazzi
kazzi Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Czas odświeżyć temat. W ostatnim czasie: montaż LPG (instalacja LPG Tech na wtryskach Dragona), butla 62 litry w kole zapasowym, wlew w klapce wymienione wszystkie płyny, oleje, fitry wymienione świece na NGK PFR6Q wymienione wszystkie 4 cewki z "no-name" na BERU 0040102043 wymienione sprzęgiełko alternatora (INA) dołożone własnej konstrukcji diody "ambiente" w lampkę podsufitową Pogoda również pozwoliła na delikatną ręczną "korektę lakieru". Na dniach montujemy parktronica oraz wszystkie tylne szyby w czerń, pytanie tylko na ile%? Edytowane 11 Listopada 2019 przez kazzi
kazzi Opublikowano 29 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Większa aktualizacja: wymieniony filtr paliwa wymieniony czujnik temperatury i tylny króciec wody wymienione klocki + tarcze przód i tył ZIMMERMANN zaciski poszły w krwistą czerwień + FAKE BREMBO zamontowany parktronic pełen serwis klimatyzacji (ozonowanie, nabijanie czynnika, sprawdzanie szczelności) + odgrzybianie samego parownika naprawiony i wzmocnione prętami zawiasy schowka pasażera dolne listwy, kratki przód oraz znaczek poszły w kolor nadwozia, 3 warstwy + bezbarwny Było: jest: Miłego, udanego weekendu! Edytowane 11 Listopada 2019 przez kazzi
kazzi Opublikowano 12 Września 2018 Autor Opublikowano 12 Września 2018 (edytowane) Pogoda dopisała, więc kolejna korekta lakieru Wymienione całe przednie oświetlenie na OSRAMy 4200K, różnica mega. Postaram się wrzucić zdjęcia jak to świeci. Dodatkowo wymienione oświetlenie tablicy rejestracyjnej z chińskich LEDów, które po 2 miesiącach zaczęły dyskotekę na ORI LED z Q7. Udało się również przydymić lekko tylne lampy Edytowane 11 Listopada 2019 przez kazzi
_Andrzej_ Opublikowano 19 Września 2018 Opublikowano 19 Września 2018 Ladnie to wozidelko Twoje wyglada, ale na ZS jeszcze kolegi chyba nie spotkalem... ?
kazzi Opublikowano 3 Października 2018 Autor Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) W dniu 19.09.2018 o 21:18, _Andrzej_ napisał: Ladnie to wozidelko Twoje wyglada, ale na ZS jeszcze kolegi chyba nie spotkalem... ? A w samym centrum się kręcę Kolejny UPGRADE: - dotarło wszystko co potrzebne do montażu tempomatu + kierownicy multi od B7 (kierownica sline, poduszka, wiązka poduszki, moduł Q, zwijak, manetki) - oryginalna dolna osłona silnika + skrzyni Na dniach montujemy i kodujemy! Edytowane 11 Listopada 2019 przez kazzi
kazzi Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Udało się zamontować i zakodować kierownice wraz z tempomatem Serdecznie polecam VAG-TECH https://www.facebook.com/VAG-Tech-1159737820722010) ze Szczecina odnośnie kodowania i elektroniki w Audi. Szybko, sprawie i profesjonalnie Udało się również zamontować osłonę skrzyni + silnika jak i zabezpieczyć nadkola + spód preparatem "Stone Chip". Zbierają się też graty, które poczekają NIESTETY do wiosny (dyfuzor od b7 sline, dokładka przód s line, wszystkie kratki w plastry miodu). Edytowane 11 Listopada 2019 przez kazzi
BlackHazelAudi Opublikowano 13 Grudnia 2018 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Ładnie się prezentuje. Powodzenia w Modach i bezawaryjności
kazzi Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Śmieszna sytuacja, otóż sprzątając dzisiaj auto znalazłem niemieckie papiery poprzedniego właściciela audi, postanowiłem nawiązać z nim kontakt poprzez jeden z portali społecznościowych. Z rozmowy okazało się że poprzedni właściciel był wielkim fanatykiem marki, jako pierwszy samochód posiadał audi 80, a4 b5, a4 b6 (obecnie moje) w chwili obecnej posiada s6. Oczywiście z ciekawości wypytałem o całą historię auta począwszy od napraw, serwisów, modyfikacji po eksploatacje pojazdu który teraz jest w moich rękach. Potwierdzona została bez wypadkowość pojazdu, wszystkie naprawy które są wpisane w książkę serwisową (wymiana rozrządu, sprzęgła wraz z dwumasą, zawieszenie). Auto za jakiego kadencji jeździło tylko i wyłącznie na 5w40, wszystkie filtry wymieniane co 10 tys. km (w tym K&N). Jedyna sytuacja kiedy auto odmówiło mu posłuszeństwa podczas transportu z punktu A do punktu B, była maglownica. Auto uczestniczyło w wielu eventach, spotach na terenie Niemiec. Należało również do jednego z miejscowych klubów audi. Udało mi się również zdobyć sporą ilość zdjęć z przemiany auta (począwszy od wymiany felg, dymienia lamp, oklejania błotników na German Style jak to u nich bywało po demontaż odmy a montaż oil tanka itd.) Auta z obecnego stanu również zostały wysłane, auto się spodobało, cieszy się że trafiło do dobrych rąk a ja tym bardziej że auto posiadam od maniaka marki życzę tego każdemu, który kupuje auto Jedyne czego mi szkoda, to tych felg że nie dostałem w komplecie Oto kilka zdjęć Audi sprzed kilku lat: Edytowane 11 Listopada 2019 przez kazzi
Frond Side Opublikowano 22 Grudnia 2018 Opublikowano 22 Grudnia 2018 jeszcze chrom w lampach na black i będzie bandzior ? Powodzona dobrze działasz
poles10 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Audi fajnie się prezentuje. Mam pytanko w jaki sposób malowales dokladki i progi? U lakiernia w kolor nadwozia?
kazzi Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Godzinę temu, poles10 napisał: Audi fajnie się prezentuje. Mam pytanko w jaki sposób malowales dokladki i progi? U lakiernia w kolor nadwozia? Malowałem osobiście, zakupiłem podwójny zestaw: https://allegro.pl/e-lakiernik-lakier-samochodowy-bezbarwny-2xspray-i6329013012.html oczywiście w kolor nadwozia, wszelkie zadrapania i ryski na progach potraktowałem papierem ściernym aby była jednakowa powierzchnia, następnie poszło 2x baza + 2x bezbarwny. Minęło pół roku a na progach nie ma żadnego zadrapania (auto jeździ po drogach asfaltowych jak i żwirowych/kamyczkowych). Natomiast na znaczku dałem tylko 2 warstwy bazy bez bezbarwnego bo już mi brakło i widać kilka odprysków od kamyczków, na wiosnę chcę to poprawić ? Podsumowując, polecam taki zabieg, + dla wizualności jak i dla portfela ? Edytowane 23 Grudnia 2018 przez kazzi
poles10 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Chyba zrobię tak jak ty. Lakiernicy chcą dużo $$$ za to. Powodzenia w dalszych pracach. Pozdrawiam Edytowane 23 Grudnia 2018 przez poles10
kazzi Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 (edytowane) Czas na mały upgrade Audi w piątek leci do mechanika na kompletny serwis przed wiosną: - wymiana kompletnego rozrządu wraz z pompą wody - wymiana nieszczęsnego napinacza rozrządu, jednak wsadzony będzie na ten bez fazatora wraz z całym uszczelnieniem i łańcuchem + uszczelką pokrywy - do czyszczenia i sprawdzenia idzie miska wraz ze smokiem, dodatkowo sprawdzona będzie pompa oleju pod względem ciśnienia - zapobiegawczo wymieniony będzie króciec wody z tyłu wraz z zaślepką z tyłu bloku silnika - do wstawienia DP od Tomka K. - wymieniona oleju (Ravenol 5W40) wraz ze wszystkimi filtrami oraz płyn chłodniczy + hamulcowy Cały zestaw przygotowany przez ProChoice Szczecin - POLECAM! Z rzeczy których NIE POLECAM to zamknięcie pokrywy trójkąta zakupione na alledrogo: https://allegro.pl/oferta/zamkniecie-trojkata-audi-a4-b6-b7-a6-c5-avant-7759909257 Pękło podczas samego przykręcania... Edytowane 11 Listopada 2019 przez kazzi
kazzi Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) Kolejna porcja zmian: W pierwszej kolejności Audi zahaczyło o studio przyciemniania szyb, cały tył poszedł na 90%, zmiana na MEGA PLUS! W trakcie jazdy, a raczej postoju na światłach spod maski pojawiał się delikatny biały dymek, po otworzeniu maski połowa silnika zalana olejem, szybka diagnoza i wymiana nieszczęsnego kolanka odmy.. Na początku czerwca postanowiłem zając się serwisem klimatyzacji (odgrzybianie, nabijanie). Przez rok czasu uciekło gdzieś 170g.. w następnym roku w planach jest całkowity serwis i wymiana klimatyzacji. Natomiast od dwóch tygodni, zasłużony urlop i można zabrać się za montaż tego co udało się uzbierać przez całą zimę Środkowa kratka z A6 robiona pod zderzak sline b6 z plastra miodu wymiana progowych listw na sline lampy poszły w delikatnie przyciemnienie wraz z bocznymi kierunkami na tył wpadała dokładka od b7 sline, wycieraczka z q5 oraz emblemat audi w plastidipie oraz końcówki wydechu od naszych serdecznych kolegów "ala" AKRAPOVIC. (na zdjęciu dokładka jak i zderzak jeszcze przed malowaniem) u lakiernika siedzi jeszcze lotka na górę sline :-) cały przód również poszedł w sline + plastry miodu, halogeny żółte, dokładka CUPRA chyba najbardziej "bałem" się tej modyfikacji a raczej rzezania zderzaka, ale w praktyce okazało się najłatwiejszą modyfikacją, przy okazji udało się ustalić powód delikatnego ubywania płynu chłodniczego (zawalona osłona silnika)uciekał wężem od parownika LPG dodatkowo całe wnętrze jak i pozycja, mijania H7 LED od PROMOTOR LIGHT DEVICES. Audi dostała nowe okleiny Do środka wpadło podświetlenie drzwi oraz listwy w EL WIRE Z małych pierdół wszystkie emblematy na aucie zmienione z chromu na czarne, dołożone nowe siłowniki klapy ze sprężynkami które automatycznie podnoszą klapę do góry, są i straty.. podczas mycia na bezdotykowej myjni odleciał kawałek lakieru z lampy co skutkowało całkowitym ściągnięciem go... zostanie nałożona folia Ostatnie paczki kobyłki oraz suwmiarka, no i zestaw do domowego detailingu, który będzie na dniach robiony Z modyfikacji, których nie podołałem to lampy w czerń, po rozklejaniu pierwszych kilku cm zrezygnowałem i podziwiam tego kto to rozkleił , lampy pójdą do specjalisty, który się tym zajmuje i zrobi to tak jak ma być W planach było mapowanie silnika (dołożenie DP, wtrysków), jednak po dłuższym zastanowieniu wolę poczekać i uzbierać większy zestaw (centralny IC, hybryda) i dopiero wtedy robić mapę silnika Obecnie plany lekko się pozmieniały, ze wszystkich planów jakie były dotychczas zostały zrealizowane, doszły też i nowe. radio android + kamera cofania wymiana wnętrza na sline (fotele aklantara + boczki, czarna podsufitka, wymiana wnętrza z granatowego na ciemne) heble 320/288 mapowanie silnika Edytowane 11 Listopada 2019 przez kazzi
Rekomendowane odpowiedzi