Skocz do zawartości
IGNOROWANY

POMOCY PILNE: Nagle Cieknie płyn bokiem chłodnicy od kierowcy, dostaje temperatury i leci, Co2 OK, węże ok, grzanie OK JAKA PRZYCZYNA ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc, jak w temacie, 2 dni temu z kurcze nie wiadomej przyczyny zaczał mi kapać płyn pod autem, dzisiaj w nocy rozebrałem cały przód dostałem się do chłodnic i zlokalizowałem wyciek wzdłuż wysokości chłodnicy od czoła strony kierowcy, nasila się jak temperatura osiągnie wysoką tempereturę,

Co zrobiłem w miedzy czasie,

- Sprawdziłem testerem na obecność CO2 w układzie - płyn po 30 min stale niebieski
- Węże miekkie, tzn są takie jak być powinny,
- Płyn w zbiorniczku między min a max ( różowy)
- Ogrzewanie i klima działa normalnie,
- Silnik także w normalnym czasie łapie temperaturę,
- Chłodnica jest cała ciepła, węże także.

Zrobiłem autem 8 tys km od kupna i do tej pory nie było kompletnie żadnego problemu z płynem,

POMOCY co jest przyczyną wycieku, czy może chłodnica się rozszczelniła ?

Potrzebuję naprawdzę szybkiej pomocy i diagnozy gdyż samochód jest mi mega potrzebny ;/

20180327_003050.jpgWidać stróżkę płyny miedzy tymi "klipsami" przeciek zaczyna sie ok max 10 cm od góry chłodnicy

20180327_004413.jpg20180327_004351.jpg20180327_002939.jpg

Edytowane przez AlexDLU
Opublikowano

Z nieba plyn nie leci, jak znalazłeś wyciek na chłodnicy to znak że to ona przepuszcza. Nic tu nie wymyslisz albo jakieś sztukowanie tej co masz o ile się da albo wymiana na nową.

Opublikowano

Dzieki, chłodnica do wymiany, ktoś już moze wymieniał chlodnice, jakiej produkcji polecacie i gdzie najlepiej szukac ? (nie używka)

Opublikowano (edytowane)

Problem rozwiazany, wymienilem chlodnice, nie ukrywam za troche robity bylo caly ryjek muaialem zdemontowac lacznienze wzmocnieniem etc... ot takie cos20180331_164536.jpg

Ciezko bylo porozpinac wszystkie werze wiec latwiej bylo mi.rozebrac wszystko, przy okazji wymienilem ten odbojnik co go jeszcze.helmuty zakladali ;) nie mowiac juz p wyvzyszczeniu calego silnika od czola ;-)

Edytowane przez AlexDLU