Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obroty 6 biegowy AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nurtuje mnie sprawa wlasciwych obrotow w mojej niuni.Posiadam a4 b6 131km 6 biegow. Jakie powinny byc obroty na ostatnim biegu? Przy 100km/h mam 1.800 obrotow a przy 160km/h 3.000obrotow.  Jadac kolegi identycznym samochodem ale z 5 biegowa przy tych samych prędkościach ma bardzo zbliżone obroty roznia sie moze o 50. Tak powinno byc czy cos jest u mnie nie tak?

Opublikowano

Różne skrzynie mają różne przełożenia. Ja miałem na 5 biegowej skrzyni tak jak mówisz przy 3000 obrotów 160km/h na ostatnim biegu. Teraz mam quattro i 6 biegów i mam jakieś 150km/h przy 3000 obrotów.

Ten dodatkowy bieg to bardziej chwyt marketingowy niż zaleta :)

Opublikowano

Są 5 biegowe skrzynie z krótszym ostatnim biegiem a są 6 biegowe z dłuższym. Najdłuższa to bodajże HCK :) i wszystkie z 2.5tdi

Opublikowano

U mnie przy 160 km/h jest jakieś 3000-3100 obr

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, misiek95 napisał:

Różne skrzynie mają różne przełożenia.

Dokładnie jak pisze kolega. Wszystko zależy od przekładni. Jak twoje auto jest z 2004 to obstawiał bym że skrzynia jest HCF. Jedna z najdłuższych o ile nie najdłuższa to HCK która pochodzi z 2.0 BRD. Ja mam taką u siebie wsadzoną w miejsce starej GBA i przy 3000 mam niemal 180km/h

Opublikowano

Autor posta zaznaczył w profilu że ma auto AWD. Jeżeli to faktycznie quattro- to i tak długi ostatni bieg. Quattro ma krótsze ostatnie przełożenie od ośki zazwyczaj:)

Opublikowano
  • Autor

Nie mam quattro niestety. Zwykly przod napęd.  Rocznik 2004 ;-) przy 180 mam 3200 obrotow. Liczylem ze ten 6 bieg cos da a wychodzi ze te same obrotu sa co w 5 biegowym z 2001... A w miescie więcej machania lewarkiem. No i dodam ze spalanie przy 160k/h u mnie to 6.2litra a u kolegi 6.5 

Edytowane przez Bocian94

Opublikowano
  • Autor

Czyli nie przejmować się tymi obrotami?  Czyli prawdopodobnie tak powinno byc i umierajaca turbina, wtryski, przepływomierz nie ma z tym nic wspólnego?