Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Odpowietrzenie komory korbowej silnika [?]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podczas montażu instalacji LPG mechanik zauważył pęknięcie w "odpowietrzeniu komory korbowej silnika". Próbował mi to pokazać, ale jako że jest to umieszczone pod silnikiem niewiele zobaczyłem swoimi niewprawnymi w tej materii oczami. Z opisu mechanika jest to "rurka z grubej gumy" która ma gdzieś pęknięcie, tudzież inne uszkodzenie. Wg tego mechanika w związku z tym uszkodzeniem jest pod tą rurką dużo zmieszanego oleju silnikowego z brudu w postaci trudno usuwalnego smaru. Uszkodzenie z oględzin wygląda na starsze niż rok.

Auto to Audi A4 B5, 1995r, benzyna 1.8 125KM, sedan

A teraz pytania do szanownych forumowiczów:

• Jak formalnie nazywa się wyżej opisana część? Czy mam się pytać o "odpowietrzenie komory korbowej silnika"? Nigdzie nie znalazłem tego w necie...
  • Ile taka część może kosztować? (nowa, skoro to guma to nie wiem czy warto pchać się w używaną)
  • Jakie konsekwencje może mieć jazda z takim uszkodzeniem? (załóżmy 5 tys. km podczas których auto nie zachowywało się jak uszkodzone)

Pozdrawiam

V0

Opublikowano

mnie kupno razem z wymiana w serwisie kosztowala 460zl ale to bylo w b6 no i jeszcze jedna rurke mi wymieniali....a czesci dokladnie 208zl[wlasnie rachunek znalazlem] pozdrawiam

Opublikowano

460 zl to rozboj w bialy dzien. Ja wlasnie zamowilem w servisie odme i kosztuje 16f (do B6) w srode odbiore to bede pewny na 100% co do ceny, bo zamawialem kilka rzeczy i moglo mi sie cos pomieszac.

Opublikowano

ja do swojego kupowałem odmę z zamiennika kosztowała niecałe 50 zł

Opublikowano

Kolego , ja wymieniałem tę czesc miesiąc temu , pękła na tym kolanku, w serwisie kosztuje 73zl, z wymianą jest trochę zabawy bo musiałem kolektor odkręcic i od chlodzenia troche , ale da się zrobic za popołudnie, mechanik powiedzial mi za to 200 zł, więc troche zaoszczędziłem .

U mnie objawialo sie to delikatny falowaniem obrotów , po wymianie ustąpiło.

Pozdrawiam