Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czerwony wykrzyknik i kontrolka abs po wymianie tarcz i klocków hamulcowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich . Oddałem auto do mechanika ,żeby je przejrzał i naprawił kilka rzeczy. Wymienione zostało kilka elementów w tym tarcze i klocki hamulcowe na tył .   Po odebraniu auta wyskakuje mi czerwony wykrzyknik  na środku,uruchamia się sygnał dzwiekowy oraz świeci się kontrolka abs. Problem występuje po uruchomieniu auta i gdy nabiorę prędkości typu 20 km .  Jeśli uruchomię auto i jadę poniżej 20 km  na godzinę to kontrolki się nie palą ale przy hamowaniu słychać jakiś dziwny dzwiek jakby piszczenie czy tam ocieranie jakiś elementów. 

Co to może być ? Mechanik powiedział żebym pojechał do kogoś kto ma  ma komputer i zeby go podlaczyć pod to i wykasować bład. Bo on już próbował wszystkie wymienił jakiś pierścień i dalej bład wystepuje. 

Odpiełem akumulator na cała noc ale problem dalej wystepuje.

Ps jaki kabel warto kupic aby samemu przeprowadzić taką diagnoze ?  Czy ten bedzie ok ? http://allegro.pl/najlepszy-interfejs-usb-vag-kkl-we-wtyku-obd2-pl-i7200310087.html#thumb/1

Opublikowano

Ktoś pewnie Ci dużo konkretniej odpowie ale uważam że problem tkwi w niewłaściwym odczycie prędkości jednego lub dwóch tylnych kół. Na 100% potwierdzi to zczytanie błędów i sprawdzenie odczytów prędkości kół podczas jazdy. Generalnie, podczas jazdy na prostej , te prędkości powinny być identyczne dla wszystkich kół.

Przy wymianie tarcz mechanik powinien wymienić również pierścienie współpracujące z czujnikami ABS. Można próbować zastosować stare ale zazwyczaj są one w złym stanie i odkształcają się przy zdejmowaniu. Jeżeli mechanik źle nabił nowe pierścienie, zostawił brudny czujnik, lub uszkodził czujnik to sterownik wykryje nieprawidłowy odczyt i wyświetli alarm.

Jeżeli spaprał robotę to żaden komputer Ci nie pomoże do czasu usunięcia przyczyny błędu.

Nie daj się mechanikowi oszukać i każ mu dokończyć robotę. Skoro majstrował przy hamulcach i nie działa to po jego stronie jest sprawdzenie wszystkiego i usunięcie usterki a nie odsyłanie do kogoś innego. Kasę chyba wziął za całą usługę.

Opublikowano

Pewnie uszkodził któryś z czujników ABS, albo przewody. Mogą być uszkodzone zębatki na tylnych piastach. Komputer ci powie który czujnik szwankuje ale nie usunie usterki.

Opublikowano
W dniu 12.04.2018 o 15:03, kamil2227 napisał:

Wymienione zostało kilka elementów w tym tarcze i klocki hamulcowe na tył

I pewnie nie dał nowych pierścieni ABS.

Spytaj czy dał nowe czy przełożył i wszystko jasne będzie.

Można też się zastanawiać czy nowe łożyska dał. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.04.2018 o 14:55, maciucha512 napisał:

I pewnie nie dał nowych pierścieni ABS.

Spytaj czy dał nowe czy przełożył i wszystko jasne będzie.

Można też się zastanawiać czy nowe łożyska dał. 

fakturze widnieje

pierscien abs  1 sztuka ,który był kupiony jako ostatni po tym jak już ten bład zaczął wystąpywać

tarcza hamulcowa 254x84 sztuk 2

klocki hamulcowe sps p115

lozyska kola tyl komplet

2 wahacze

oslona przegubu

Opublikowano
W dniu 16.04.2018 o 14:55, maciucha512 napisał:

pewnie nie dał nowych pierścieni ABS.

Wcale nie musiał , bo niby po co .  Ja u siebie stare pierścienie przeglądałem na nowe tarcze i było ok.

Ważna jest odległość czujników od pierścienia☺

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 17.04.2018 o 23:35, jacek70 napisał:

Wcale nie musiał , bo niby po co .  Ja u siebie stare pierścienie przeglądałem na nowe tarcze i było ok.

Ważna jest odległość czujników od pierścienia☺

Jak można tą odległość sprawdzić/zmiennić/wyregulować ?

Czy ewentualnie ten bład skasuje jak kupie ten kabel WAG z oprogramowaniem ?

Opublikowano

Odległość ma wynosić 0.6-0.8 mm czujnika od koronki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 7.05.2018 o 13:31, jacek70 napisał:

Odległość ma wynosić 0.6-0.8 mm czujnika od koronki.

Czyli muszę podłaczyć samochód pod komputer ,sprawdzić które to koło i je sciągnać i  ustawić czujnik . 

Czy to skomplikowana sprawa czy można samemu ogarnać ?

Opublikowano

Bez kompa też się da. Sprawdź czujnik który był ruszany ,łup po prostu  wszystkie 4.?