Skocz do zawartości
IGNOROWANY

S4 B5 Avant 2001r. S4ntorinblau by Tasior

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, VRGOOD napisał(a):

Panie ja tam widze zbędne kilogramy na tym wydechu 😎

Te zbędne kilogramy nie są już tak cenne jak kilka lat temu. Chętnie bym się ich pozbył, żeby coś w końcu usłyszeć ten silnik ale wiesz jak jest. 

Swoją drogą zaraz się zaczną dopierniczać do braków w katalizatorach i będę miał tylko problemy. 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie ma to jak zacząć nowy rok z przygodami. Szczęśliwego 13-stego stycznia o 5:00 rano po uruchomieniu silnika słychać było bardzo głośno pompę wspomagania. Po dolewce płynu wszystko ucichło i podjąłem próbę pokonania trasy 10km. Finalnie na tej trasie robiłem z 5 dolewek. W drogę powrotną już nie męczyłem pompy i eska wróciła podczepiona na linie. Po wstępnej diagnozie okazało się, że winowajcą był sparciały wąż idący po podłużnicy od magla do chłodniczki na pasie przednim. Udało się dziada zakuć bo dostępność nowego jest żadna.

yzgo25B.jpeg

kFySPot.jpeg

i4nSgjH.jpeg

Chcąc mieć jeden problem z głowy zacząłem kompletować kolejne węże z układu wspomagania. Pozostał jeszcze do zamówienia jeden idący od zbiorniczka w stronę pompy. Po jego zakupie będzie montaż nowych elementów.

dlrYBge.jpeg

Qr7k5gQ.jpeg

W związku z tym, że po wlaniu płukanki do paliwa pojawiła się pod pełnym obciążeniem jedna czkawka postanowiłem wymienić świece. Zostawiłem już takie jak był założone wcześniej czyli NGK PFR7Q. Szkoda tylko bo stare miałem Made In Japan. Te już są niestety Thailand... Przy wymianie świec sprawdziłem od razu kompresję. Cztery baniaki wykazały 11,5, dwa pozostałe 12,5.

NRzPBx4.jpeg

Zbierane są jeszcze graty na swap przednich hebli. Padło na leciwe już zaciski ale jak dla mnie ładnie pasują do tego modelu. Na półce leżą już:

- zaciski Brembo Z18

- łożyska FAG

- piasty z A6 C5 V8 dłuższe o jakieś 6mm

53AbdEP.jpeg

Do montażu wraz z jednym elektrozaworem wpadnie również taki wężyk powietrzny

xLh2ENI.jpeg

Do lakiernika została zawieziona przy okazji lotka na tylną klapę. Niestety nie jest to oryginał

6QJHCza.jpeg

DUGvVFA.jpeg

Z racji tego, że obecny zbiorniczek robi się już nijaki to dopadłem coś nowego. Jest to duży element pod maską, więc musi ładnie wyglądać.

l3GB1ta.jpeg