Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

kapitalka 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

prośba o pomoc gdzie mogę znaleźć temat dotyczący remontu kapitalnego silnika 1.8T AWT ( góra i dół silnika ) - lub może polecacie kogoś konkretnie w Poznaniu lub okolic kto się tym zajmuję....  

Opublikowano
  • Autor

i znalazłem

głowica do góry zobaczy co w trawie piszczy....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

mam pytanie do wszystkich za nim poszła czapa do góry zrobiłem jeszcze kompresje i miałem na 2 tłokach sprężanie 9,5 a na dwóch 11,5  - pytanie do was czy wał może być wygięty ?

Edytowane przez Gater

Opublikowano
2 minuty temu, Gater napisał:

mam pytanie do wszystkich za nim poszła czapa do góry zrobiłem jeszcze kompresje i miałem na 2 tłokach sprężanie 9,5 a na dwóch 11,5  - pytanie do was czy wał może być wygięty ?

ciekawi mnie jak na to wpadłeś? kompresja może być inna bo np. pierścienie nie trzymają. ale wygięty wał? chyba Cię poniosło troszeczkę...

Opublikowano
  • Autor

tak mi jeden znajomy mechanik powiedział... stąd moje pytanie... bo się zastanawiam czy nie zrobić odrazu dołu  ( w sumie mam już przejechane prawie 300 tyś z czego czego ja zrobiłem 90 tyś...

Opublikowano

Jak już rozkladasz silnik to dół warto przejrzeć chociaż żeby wiedzieć w jakiej kondycji jest A jeszcze lepiej oddać blok z wałem do dobrej firmy niech powiedzą sprawdza wszystko itp. Ale wiadomo za darmo nikt tego nie zrobi... więc zależy jaki masz budżet i wymagania.

Opublikowano
  • Autor

ale mi polecili mechanika :facepalm: ... brak słów 10 dzień auto na warsztacie i jeszcze głowicy nie ściągnął  porozkręcał wszystko i tak auto stoi.. budżet wysoki bo mogę wydać do 7 K... Rozumie że długi weekend był ale to jakaś porażka - i nie wiem co zrobić chyba mu każe zapłacić za złożenie zabieram auto i nie chce go widzieć więcej.. tylko do kogo ? bo jak dzwoniłem do nie których to kręcili nosem.. a to zwykła kapitalka -

Opublikowano
  • Autor

mechanik się ogarną i robi już jak należy... więc tak 3 tłoki nie utrzymały nafty 5 minut, tłoki czarne z przepalonego olejem.... tuleje jajka? zobaczymy dół leci do sprawdzenia głowica do naprawy.... turbo do sprawdzenia wstępnie zero luzów i sucha jak pieprz tylko obudowa gorąca mi się nie podoba ... chyba pęknięta... jutro zobacze jak sprzęgło i dwumasa... jeszcze takie pytanie do was czy ktoś wymieniał soczewki ? przyznam że robiłem regeneraje lamp 2 lata temu ale nie jestem jakoś specialnie zadowolony z tych światałem owszem kupiłem OSRAMy... ale zastanawiam się czy jak nie nie wymienić soczewki ale czy warto ? ktoś już robił taki zabieg?

Opublikowano
  • Autor

Głowica już gotowa, niestety turbo też puszczało olej po stronie wydechowej oraz obudowa żeliwna była pęknięta... :kwasny: sprzęgło też do wymiany... czekamy teraz na dół silnika...  

Opublikowano
  • Autor

prośba o pomoc ... niestety tuleje wymagają szlifu - jeśli szlif to tłoki nowe nad wymiarowe + pierścienie... proszę o pomoc w tym temacie - jakie polecacie tłoki ? jakiej firmy ? dodam że nie zamierzam podnosić mocy ma być seria i tyle.....

Opublikowano

Jak robiłem 4 lata temu, to brałem tloki motrex, panewki kolbenschmidt. Jak narazie zero jakiegokolwiek problemu (bylem kilka razy w Niemczech i na autostradzie buta nie zalowalem czasami do 220 dobijalem) do tego wymiana szklanek, szlif glowicy, bloku, walu. Całość mnie wyniosla ok 3tyś razem ze znajomym mechanikiem,który wszystko mi rozebrał i złożył za grosze i przysługę. 

Silnik w bardzo dobrej kondycji juz ok 100tys nalatane(zbliża się druga wymiana rozrządu) po remoncie na LPG i mapie 180km. Oleju nie bierze praktycznie w ogóle(przy 8.5tys od wymiany minimalnie zaczyna pobierać śladowe ilości jak mocno depne) 

Edytowane przez qenik

Opublikowano
  • Autor

W dniu 21.05.2018 o 14:08, qenik napisał:

Jak robiłem 4 lata temu, to brałem tloki motrex, panewki kolbenschmidt. Jak narazie zero jakiegokolwiek problemu (bylem kilka razy w Niemczech i na autostradzie buta nie zalowalem czasami do 220 dobijalem) do tego wymiana szklanek, szlif glowicy, bloku, walu. Całość mnie wyniosla ok 3tyś razem ze znajomym mechanikiem,który wszystko mi rozebrał i złożył za grosze i przysługę. 

Silnik w bardzo dobrej kondycji juz ok 100tys nalatane(zbliża się druga wymiana rozrządu) po remoncie na LPG i mapie 180km. Oleju nie bierze praktycznie w ogóle(przy 8.5tys od wymiany minimalnie zaczyna pobierać śladowe ilości jak mocno depne) 

dzięki kolego za cenne informację, zdecydowałem się na kolbenschmidt + pierścienie  ... Autem zamierzam jeszcze jeździć i jeździć - miałem dużo szczęścia wał cały i prosty. Przy rozbieraniu całego silnika znalazłem przyczynę tego remontu - po zakupie 3 lata temu byłą robiona głowica tylko czyli uszczelka i szlif - niestety mechanik który to zrobił okazał się zwykłym oszustem wszędzie był silikon żadnej uszczelki.... ? dalej nie trzeba pisać ani komentować...

Opublikowano

Bo jak dasz silikon to i szlifu nie trzeba bo się wszystko wypełni?

Opublikowano
  • Autor

tak wyglądał silnik po zdjęciu głowicy ?

fa.jpg

Opublikowano
W dniu 17.05.2018 o 20:30, Gater napisał:

Głowica już gotowa, niestety turbo też puszczało olej po stronie wydechowej oraz obudowa żeliwna była pęknięta... :kwasny: sprzęgło też do wymiany... czekamy teraz na dół silnika...  

Ile dałeś za regeneracje głowicy? Bo czeka mnie to samo ??

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, dawowo napisał:

Ile dałeś za regeneracje głowicy? Bo czeka mnie to samo ??

PW

Opublikowano
  • Autor

kolektory już wypiaskowany...

audi.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

nabiera wyglądu - reszta fotek wkrótce

tłoki.jpg

tłoki2.jpg

Opublikowano