Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Przyciemnianie szyb - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg. Mnie najładniej wyglądają samochody całe przyciemnione folią o tym samym stopniu przepuszczalności światła. Jednakże nawet na tak przyciemnionych autach szyby w drzwiach przednich będą wyglądać na jaśniejsze. dzieje się tak dlatego , że przez szybę czołową wpada światło które rozjaśnia nam w/w szyby. Jeśli całe auto tą samą folią to najbezpieczniej 35% , natomiast jeśli tylko tył to 20% ( szyby fabrycznie przyciemniane maja takie VLT) . Folia ta pozwala widzieć coś za szybą nie męcząc oczu pasażerom jadącym z tyłu np. dzieciom ciekawym świata , a zarazem żeby zobaczyc dokładnie co się dzieje w środku trzeba podejść dosyć blisko.Natomiast jeśli ktoś wozi taczkę , grabie lub cokolwiek takiego czego się wstydzi :polew: może zamontowac 05 % .

pozdro

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

:hi:

Macie jakis sposob na szybkie,latwe odklejenie foli z szyb kierowca pasazer? :confused4:

Opublikowano

Siemka :)

Wszystko zależy od folii jaka jest tam zamontowana... Jeśli jest dobrej jakości nie bedzie z tym większego problemu. potrzebna Ci będzie opalarka i mały skrobak do szkła ( jeśli nie masz to możesz spróbować skalpelem ). Uchylasz szybę żeby widzieć jej górna krawędź , nacinasz w połowie na długości ok 3-5 cm , następnie bierzesz opalarkę i podgrzewasz szybę w miejscu przecięcia ( grzejesz szybę od zewnątrz , nie folię bo ) . Dotykasz od wewnątrz , jeśli szyba jest gorąca to jedną ręką ciągniesz folię a drugą grzejesz szybę na styku już zerwane - zrywane za chwilę . Jak zerwiesz górę , to zamykasz szybę . Musisz uważać przy uszczelkach aby ich nie przypalić. Skrobak potrzeby jest aby usunąć resztki kleju i ścinki folii właśnie spod uszczelek i prowadnic , jeśli tego nie zrobisz szyba będzie kleiła się uszczelek a przez to może blokować się podczas otwierania.

Natomiast jeśli masz h.... folię to ten sposób wiele Ci nie pomoże , bo folia będzie się rwała na kawałeczki , i mimo że ją zerwiesz to szyba i tak zostanie ciemna. zostanie na niej klej z kolorem . W takim przypadku bez skrobaka się nie obędzie bo musisz klej zeskrobać , wcześniej spryskując go wodą z szamponem. Może nie obejść się bez wyjęcia szyby...

pozdro

Opublikowano

ok

to ide przypuscic atak na te folie.

dzieki za info![br]Dopisany: 27 Marzec 2011, 12:39_________________________________________________no i po zabiegu.szybka robota,dosc latwo poszlo :good:

zostalo troszke kleju na szybie,nie mialem rzadnego specyfiku ale w lodowce mialem zubrowke.piknie zmyla klej :naughty:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tylko licz sie z tym ze nie zrobisz przeglądu, jeśli masz przyciemnione przednie szyby :/

Właśnie kilka dni temu to przechodziłem byłem w 10 stacjach diagnostycznych w lublinie i wszędzie mi odmówili.

Musiałem jechać do znajomego 30km który posiada stacje diagnostyczną. ( juz byłem bliski zrywania foli z przednich szyb :P i miałem plan założenia po przeglądzie 100zł :)

Ja mam przyciemnione tył na 4 przód na 2 i jest git :) ( w skali do od 1 do 5) oczywiście Sedan. :hi:

Opublikowano

a do srebrnego auta ile proponujecie przyciemnić szyby oczywiście autko chce przyciemnić do połowy ...

Opublikowano

zrob na srednio ciemno, walniesz dark black'a i bedzie to slabo wygladalo z samym tylem+ zero widocznosci przy parkowaniu wieczorem

Opublikowano

Folia 20 % jest optymalna , od zewnątrz patrząc widać kontury osób siedzących z tyłu , natomiast w żaden sposób nie przeszkadza kierowcy nocą.

Opublikowano

czy jest powyżej 20 % bo ja to chłop ze wsi nie chce robić festynu :gwizdanie:

Opublikowano

Ja mam w avancie b6 tył przyciemnony folią "5" a przód o 35% tak żeby prawie spełniał normy ale homologacje na to woże zawsze przy sobie :P

Cena to też 600 zł

A z tyłu to możesz nawet zabudować sobie szyby, przepisy mówią tylko o 70% przepuszczalności szyb przednich

Opublikowano

Kolego jakbyś dokładnie poszukał to byś wiedział :naughty: Masz szybę zieloną , i ta 35 % która jak piszesz prawie spełnia normy, przy badaniu przepuszczalności gwarantuje ćwiknięcie dowodu rej. Dlaczego ? Bo szyba zielona ma właśnie przepuszczalność 70 % i jakąkolwiek folii byś nie nakleił to i tak będzie za dużo, i żadna homologacja Ci nie pomoże , bo ten glejt to nic innego jak zaświadczenie o montażu folii czyli papier informujący że zamontowana folia została przebadana i jest dopuszczona do montażu na terenie RP. Wszystko masz opisane w tym i w innych wątkach.

pozdro 600