Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Jak to jest z luzem wirnika w turbo ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Do zadania pytania zainspirował mnie post http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_padla_turbina-t65383.0.html.

Ostatnio kontrolowałem luz wirnika:

- luz na uszczelnieniu wirnika (ruszając za końcówkę w górę i w dół) prawie niewyczuwalny, wnioskuje, iz uszczelnienie trzyma.

- luz polegający na tym, iż cały wirnik przesuwa sie w poziomie (wzdłuż osi) i tu jest jakieś 2,5 mm.

Jak ma się to do zużycia turbiny i czy taki luz jest duży ?? Przepraszam za mało fachowe określenia.

Czy są jakieś powtarzalne symptomy dogorewania turbinki, które pozwolą na czas wyłączyć autko zanim cały olej wyląduje nam w wydechu i narobimy poważniejszych problemów. [ftp][/ftp][br]Dopisany: 13 Luty 2009, 07:45_________________________________________________Na prawdę nikt nie odpowie...... wszyscy jeżdzą z turbinką pod maską ..... a nikogo nie interesuje jak ocenić jej stan :( .

Opublikowano

z moich skromnych wiadomości jakie nabyłem czytając różne fora wiem, że jest dopuszczalny niewielki luz poprzeczny, natomiast jeśli chodzi o luz wzdłużny ośki turbiny to nie powinno go być a taki, który już ma skok 2,5 mm jest bardzo duży.

Jeśli jednak turbo przy tych objawach nie pożera oleju to pewnie bym z tym jeździł dalej a ryzyko rozbiegania silnika przez zasilenie go olejem z turbiny zawsze istnieje.