Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 b7 1.8t bfb bierze olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 28.05.2018 o 19:57, damian8913 napisał:

również mam BFB+lpg w B7 przebieg 175000 km zużycuie oleju 0 dodam że wymieniam olej co 10 tyś km motul 5w40 

Oczywiście, że dużo zależy od stanu silnika i oleju ale zużycie oleju "0" to raczej między bajki.

Opublikowano

Robicie tragedię z 1,5-2 litry oleju na 10 tysi?Może,to i trochę dużo,ale na tyle kilometrów spoko.Każdy bierze mniej lub więcej.To się gubi ten dodatkowy olej w ogólnych kosztach eksploatacji?.Ja bynajmniej jakoś nie odczuwam tego.ASN też do 2 na 10 tysi,a BEX żony okolice 0,5.

Opublikowano

Jak silnik dobry nie ma prawa brac oleju...

Mielismy ibi 1.2 12v i przez 100tys km zmiana co 10 tys km i na bagnecie zawsze to samo.ten motor latal zawsze cos 150km/h co na taka pojemnosc jest duzo.

Mielismy tez ibi 1.6 16v i ona brala jak porypana bo z predosciami jak wyzej potrafila wciagnac pol litra na 800km.

Takze nie pisac ze zawsze musi brac..

Opublikowano

Może i są rzadkie przypadki,że nie i to temat tabu,bo nie zawsze ludzie prawdę powiedzą?.Ja bynajmniej jeszcze takiego auta nie trafiłem.A wspomniane 1,2 tylko,że w Polo u mnie brało do 1 litra na 10 tysi.

Opublikowano
  • Autor

Ja nie przeżywam że musze kupic dodatkowo olej na dolewke bo nie o to chodzi :P

Tylko lubię mieć w aucie wszystko w jak najlepszym stanie i chciałem się doradzić was czy to normalne :)

bo jak wspominałem stara b5 bardzo mało mi brała jak i brata b6 :)

No nic zobaczę wąż od ic jak tam wygląda wszystko, luzu na wirniku też mogą mieć na spalanie oleju wpływ ?

Na co jeszcze spojrzeć jak już będzie to sprawdzane ? 

No i czy teraz zostac w końcu na tej 10 czy płukanka i zdecydowanie 5 ? :)

Opublikowano

Musisz oblukac czy to nie jest turbo.

Strona goraca jak i zimna do obejrzenia.

Zdejmij waz i sprawdz ile jest w dolocie oliwy.tutaj akurat tez zawor odmy moze nie trzymac wiec troche to utrudnia.

Odkrec wydech zaraz za turbo i sorawdz czy tam nie widac sladow oliwy tzn nie szukaj samej oliwy lec nagaru po przepalonym oleju(taki lepki osad)

I oczywiscie pomiar cisnienia na cylindrach by sie przydal ale tego nie zrobisz tak szybko(chodz w sumie nie wiem jakie masz zdolnosci i zaplecze?)

Co do oleju to nigdy w zyciu nie zmieniaj na 10w jak jezdziles na 10w to zrob plukanke i zalej 5w..

Opublikowano
  • Autor

Ok za 3 tyg będę w Polsce to sprawdzę te turbo tak jak piszecie :)

zawór odmy niedawno zmienialem ale mechanik założył mi gowno z toprana a miało być z aso.. 

No ale poprawa jest bo na popsutym miałem wysokie obroty na biegu jalowym i gdy odkrecalem korek to go zasysalo. 

Teraz obroty są ok a korek nie jest zasysany ale też go jakoś nie wypycha jak widziałem na jednym z filmikow na yt to tam aż podskakiwal a u mnie po prostu drga. Czy to prawidłowe działanie ? Czy musi bardziej go wypychac ? 

pomiar ciśnienia będę robił podjadę do mechanika :)

ok, czyli olej też zmieniam :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam problem. W sierpniu wymieniałem rozrząd oraz olej (Motul 5w40). Tydzień temu zauważyłem, że kapie mi olej pod samochodem. Dziś sprawdzam bagnet - 2mm oleju!  Mechanik mówił przy wymianie w sierpniu, że jest mokro za silnikiem, ale nie zagłębiał się w to i w sumie przez te 3 miesiące od wymiany oleju nie ubywało. Skąd to może lecieć i to tak szybko (załóżmy, że w 2 tyg 4 litry oleju)?

Opublikowano

Musialoby lac sie konkret i na bank bys widzial plame pod autem.

Jak bylo wczesniej przed wymiana???

Opublikowano

DELETE.

Edytowane przez Userr