Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHL] Wymiana rozrządu + termostat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów i mam kilka pytań odnośnie wymiany rozrządu.

Mianowicie, czeka mnie w przyszłym tygodniu wymiana gdyz na liczniku 90tyś km.

Mam już pasek contitech i napinasz skf szukam tylko termostatu - wymiana ze względu na nietrzymanie temp. Czytając wasze posty i przeglądając ogólnie forum widzę ze każdy pisze o ori, cena u mnie w ASO to koszt obecnie 135,50zł + uszczelka której ceny nie znam. Na allegro znalazłem "niby" ori w cenie 48zł http://www.allegro.pl/item548618431_termostat_oryginal_vw_audi_skoda_seat_benzyna.html pytanie moje czy ten termostat to faktycznie ori czy tylko podróbka udająca ori ?? Cena wydaje się być atrakcyjna jednak nie chciałbym, że tak powiem wtopić i robić dwa razy tą samą robotę.

Z drugiej strony kolega z hurtowni niestety nie ma ori części proponuje mi Vernet, którego mogę mieć za 20zł, w sumie sam mówi ze to nie jest to co ori ale tylko to mają obecnie na stanie i to może mi załatwić, usilnie na to mnie jednak nie namawia jak ma to miejsce w przypadku innych części do których jest przekonany.

Co radzicie warto zamowić to z allegro czy lepiej podjechac do ASO i byc pewnym zakupu??

A i jeszcze jedno czy oprócz tego paska sa w moim silniku jeszcze jakies inne paski bądź inne elementy, które można by przy okazji też wymienić?

dzięki za wszelkie odpowiedzi

pozdrawiam

Opublikowano

Ori uszczelka kosztuje mniej więcej 6zł (nie jestem pewien ile przy obecnym kursie euro bo np. za termostat w styczniu płaciłem mniej niż Ty - 116zł). Wydaje mi się że ktoś na forum niedawno pokazywał tą aukcję i chyba kupił na niej termostat... spróbuj poszukać tego tematu ale nie przypominam sobie żeby pisał czy i jak ten termostat się sprawuje. Wygląda jak oryginalny. Jeśli finansowo dasz radę to zaciśnij zęby i weź z ASO (ja brałem z ASO chociaż na kasie nie śpię).

Nie jestem pewien czy w 1.6 wyglada to tak jak w 1.8 ale niech mechanior sprawdzi Ci przy okazji łożysko wałka wentylatora (nie mylić z łożyskiem samego visco) bo wsadzone jest w strasznie chu...e miejsce i jeśli jest coś z nim nie tak to warto przy okazji wymienić.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Wiesz kolego 100zł różnicy przy samym termostacie nie jest źle a z drugiej strony nie jest mało (stówki na ulicy niestety nie chcą leżeć) :> ale sam wczoraj stwierdziłem ze podjadę do ASO i kupie pewny oryginał bo z allegro rożnie bywa czasami można kupić coś fajnego i tanio a czasami nieźle wtopić.

Z tego co wiem w AHL'u wymiana termostatu nie jest taka prosta wiec raz oryginał i mieć spokój.

Na szczęście dzięki koledze zaoszczędzone pieniądze na pasku i napinaczu pomogą ulżyć kieszeni przy zakupie termostatu :)

pozdrawiam