Pablo23 Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Witam, mam problem w mojej audi z turbo. Po pierwsze późno wstaje i nie pompuje tak jak powinno. Czy to świadczy że to jej koniec ? Od czego zacząć ? Co sprawdzić ?
DivaynEays Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Zrob logi dynamiczne, bo przyczyn moze byc conajmniej kilka
Pablo23 Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Opublikowano 6 Lipca 2018 2 godziny temu, elmo814 napisał: logi http://vaglogi.pl/log-115_118_d53li0.html zrobione
Pablo23 Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Opublikowano 6 Lipca 2018 Godzinę temu, DivaynEays napisał: Zrob logi dynamiczne, bo przyczyn moze byc conajmniej kilka http://vaglogi.pl/log-115_118_d53li0.html zrobione
bartez90 Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Po tym widac ze turbo niedoladowuje prakrtycznie w calym zakresie obrotow. Moze to byc spowodowane peknieciami albo np wg. Zrob jeszcze logi 2+33 oraz 3+20 to bedzie lepszy obraz.
Pablo23 Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Opublikowano 6 Lipca 2018 1 godzinę temu, bartez90 napisał: Po tym widac ze turbo niedoladowuje prakrtycznie w calym zakresie obrotow. Moze to byc spowodowane peknieciami albo np wg. Zrob jeszcze logi 2+33 oraz 3+20 to bedzie lepszy obraz. http://vaglogi.pl/log-003_020_rlk7K.html http://vaglogi.pl/log-002_033_K841mfL.html
DivaynEays Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Najpierw sprawdz szczelnosc dolotu, potem zerknij na n75 i wezyki, a potem niestety turbo do wgladu - pekniecia, grucha i WG. Przeplyw tez masz niski, takze slaba seria jest =/
bartez90 Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 Dokladnie, moze byc kilka problemow na raz u Ciebie. Zacznij sprawdzanie od dolotu bo moze byc nieszczelnosc. A potem zobaczymy.
Pablo23 Opublikowano 7 Lipca 2018 Autor Opublikowano 7 Lipca 2018 10 godzin temu, DivaynEays napisał: Najpierw sprawdz szczelnosc dolotu, potem zerknij na n75 i wezyki, a potem niestety turbo do wgladu - pekniecia, grucha i WG. Przeplyw tez masz niski, takze slaba seria jest =/ Szczelność sprawdzana kompresorem i było ok. Nie słychać żadnych nieszczelności. Zerknąć na n75 tzn jak go sprawdzić ? Wężyki które dokaldnie ? Przepraszam za tak proste dla was pytania ale dopiero uczę się cokolwiek przepływ niski ? Nowy filtr powietrza założony i nowa przepływka z bosch ? co zrobić by polepszyć przepływ ?
Pablo23 Opublikowano 7 Lipca 2018 Autor Opublikowano 7 Lipca 2018 1 godzinę temu, bartez90 napisał: Dokladnie, moze byc kilka problemow na raz u Ciebie. Zacznij sprawdzanie od dolotu bo moze byc nieszczelnosc. A potem zobaczymy. Dolot sprawdzany kompresorem i nic nie było słychać prócz bulgotania oleju czyli ok.
Pablo23 Opublikowano 7 Lipca 2018 Autor Opublikowano 7 Lipca 2018 Szczelność sprawdzana ale mogę dla pewności jeszcze raz sam to sprawdzić. Możecie mi napisać co potrzebuje dokładnie ? Tzn jakie wymiary kolanka, jaki dekielek żeby to zamknąć ? I robimy to tak: odkrecam wąż od przepływki i tam wkładam to kolanko w które będę pompowal powietrze ? Odkręcić jeszcze muszę ten " grzybek " znajdujący się w tipie i zatkac go korkiem od wina. I odkręcić korek wlewu oleju ?
DivaynEays Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 mozesz zrobic tak jak piszesz, albo mozesz po prostu wziac spryskiwacz (taki jak masz w plynie do mycia szyb) nalac wody wymieszac z mydlem i psikac na dolot jak bedzie lewe powietrze to na pewno zauwazysz, ze gdzies cos ucieka. A "niski" przeplyw mialem na mysli to, ze seryjne BFB powinno miec 130g/s~ z tego wychodzi, ze masz slaba serie (ale to rownie dobrze moze byc dlawione z innych przyczyn np zatkanego kata ale mniejsza o to narazie). Co do n75 to sprawdzic szczelnosc wezykow no i odpiac go i zrobic logi bez niego (w sensie odpiac wtyczke nie wezyki )
Pablo23 Opublikowano 7 Lipca 2018 Autor Opublikowano 7 Lipca 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, DivaynEays napisał: mozesz zrobic tak jak piszesz, albo mozesz po prostu wziac spryskiwacz (taki jak masz w plynie do mycia szyb) nalac wody wymieszac z mydlem i psikac na dolot jak bedzie lewe powietrze to na pewno zauwazysz, ze gdzies cos ucieka. A "niski" przeplyw mialem na mysli to, ze seryjne BFB powinno miec 130g/s~ z tego wychodzi, ze masz slaba serie (ale to rownie dobrze moze byc dlawione z innych przyczyn np zatkanego kata ale mniejsza o to narazie). Co do n75 to sprawdzic szczelnosc wezykow no i odpiac go i zrobic logi bez niego (w sensie odpiac wtyczke nie wezyki ) Orientujesz się może jakie wymiary potrzebuje tego kolanka itd ? Bo szukałem ale nie mogę trafić na taki temat gdzie będzie opisane co mogę kupic i jakie wymiary. Na poprzedniej przeplywce miałem 110 przepływ, zmieniłem teraz na nową oryginalną i od razu też filtr powietrza i jest niewiele lepiej ? wydaje mi się że to też wina turbo bo słabo popmuje i przez to slaby odczyt. Wężyki sprawdziłem i wyglądają ok, chodzi o te 3 co są w niego wpiete ? Tutaj log z odpieta wtyczka n75 http://vaglogi.pl/log-115_118_W802V.html Edytowane 7 Lipca 2018 przez Pablo23
Pablo23 Opublikowano 7 Lipca 2018 Autor Opublikowano 7 Lipca 2018 A poprzez vaga nie idzie sprawdzić nieszczelności dolotu ?
DivaynEays Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 bezposrednio nie sprawdzisz, jedynie posrednio - w taki sposob jak teraz to robimy
Pablo23 Opublikowano 7 Lipca 2018 Autor Opublikowano 7 Lipca 2018 Rozumiem, wiesz może jakie rozmiary kolanka potrzebuje itd ? Bo nie mam jak teraz tego zmierzyć A wolałbym sprawdzić szczelność kompresorem raz jeszcze. i co z tym logiem z odpietym n75 ?
DivaynEays Opublikowano 8 Lipca 2018 Opublikowano 8 Lipca 2018 3 godziny temu, Pablo23 napisał: Rozumiem, wiesz może jakie rozmiary kolanka potrzebuje itd ? Bo nie mam jak teraz tego zmierzyć A wolałbym sprawdzić szczelność kompresorem raz jeszcze. i co z tym logiem z odpietym n75 ? nie pamietam rozmiaru, a co do logu to jakies gowno wyszlo, szukaj tej nieszczelnosci i turbo do kontroli (grucha, wg i pekniecia)
Rekomendowane odpowiedzi