Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problemy z bluetoothem Q

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie proszę o pomoc, zainstalowałem w aucie moduł bluetooth Q. 

wiązka p&p kupiłem stąd http://vnsmedia.shoper.pl/pl/p/Wiazka-Bluetooth-PlugPlay-Audi-RNS-E/107

Wszystko zmontowałem wg poradnika malika, zakodowane, bt sparowane wszystko się łączy, dzwoni działa. i teraz problem.

Wychodzę z auta, zamykam samochód, Przychodzę np za godzinę, w telefonie bt włączone i ku mojemu zdziwieniu telefon się nie łączy z audi UHV. 
Próbuje wymusić ręcznie - dalej nic.

Usuwam sparowane urządzenie z telefonu, daje żeby wyszukał ( widoczność mojego tel włączona) nie znajduje Audi uhv. wyjme kluczyk przyjde za pół godziny i jak znajdzie moduł bt to się już połączy. 

O co tu kaman? W adaptacji widoczność ustawiona na 0  czyli cały czas widoczny. Próbowane na różnych smartfonach ten sam efekt. 

Raz zdarzyło się że po pół godzinnej jeździe podczas rozmowy wywaliło bt. Tak jakby nie wiem brakowało mu prądu? i np moduł jest nieaktywny aż do następnego wybudzenia które odbywa się nie wiadomo jak?

Proszę o jakieś wskazówki, Nie wiem może aktualizacja modułu bt rozwiąże problem? a jeśli tak to jak ją przeprowadzić?

Teraz drugi problem

Po podłączeniu wszystkiego w kanale 77 ukazuje się mi taki błąd:

Tuesday,10,July,2018,12:15:49:10074
VCDS Version: Beta 11.6.0

Address 77: Telephone       Labels: 8P0-862-335.lbl
Control Module Part Number: 8P0 862 335 Q    HW: 8P0 862 335 Q
  Component and/or Version: FSE_255x BT     H26 0350
           Software Coding: 0011422
            Work Shop Code: WSC 00485 128 69749
                      VCID: 448348237C5B
1 Fault Found:

00466 - Control Module for Steering Column Electronics (J527) 
            004 - No Signal/Communication
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 01100100
                    Fault Priority: 5
                    Fault Frequency: 1
                    Reset counter: 239

Po skasowaniu od razu wraca. Wychodzi na to jakby było brak połączenia z kierownicą multifunkcyjną?. Sterowanie głośnością zarówno w opcji tela jak i np radia działa.

Po odkodowaniu kiery z bt - bez zmian błąd dalej jest . Czyżby brakowało może jakichś przewodów we wiązce? Jakby to byl problem połączenia to by rns-e też chyba taki błąd wyrzucało?

Ostatni już problem

to podczas połączenia telefonicznego na FISIE nie pokazuje mi z jakim kontaktem jest połączenie lub komunikatu o zakończeniu ( end of call)., Wygląda to tak:

Jest np włączone radio i mamy info nazwy stacji np RMF. dzwonię i w miejscu gdzie była informacja o stacji jest puste pole.

Druga sprawa. 

leci sobie RMF info na fisie. Wciskam przycisk MODE na kierownicy i co również ginie info o stacji i mam puste pole. rolkami sobie moge kręcić i nic się nie pojawia,  ani Tel ani CD Ani NAV.

Brak błędów w kanale 16 17 i każdym oprócz 77.

Mogę również popatrzeć jakie są wartości w adaptacjach w tych kanałach.

Kodowanie w kanale 17 0023111

Kodowanie w kanale 16 03041 ( bez voice control)

Wersja softu RNS-E H44 0750 PL

kodowanie bluetooth 0011402

Jakieś pomysły sugestie, proszę o wsparcie. Czy może być to wina softu RNS-E 0750? może trzeba zejść na 0650?

Opublikowano

Jaki masz telefon - u mnie problemowy był zawsze samsung , oni coś pokręcili w samsungi w specyfikacji bluetooth  i nie współpracuje to zawsze 

Opublikowano
  • Autor

Testowałem to na samsungu galaxy s4, xiaomi redmi note 4 i lg k8 lte. i to samo na każdym.

Opublikowano

no właśnie u mnie samsung s4 kompletnie nie dawał rady 

a zrobiłeś adaptację w 17 instruments - kanał 62 trzeba dodać 2 do aktualnej wartości 

Opublikowano

aha kodowanie bluetooth powinienieś zmienić na 0011802 - masz diagnozę po linii K

Opublikowano
  • Autor

dzięki za podpowiedź, faktycznie sam podpinałem przecież ten przewód z wiązki do linii K a zakodowałem na CAN. po zakodowaniu na K line błąd o braku połączenia z multikiery zniknął.

Na fisie pojawia się już do kogo się dzwoni oraz jak rozmowa zostaje zakończona.

Póki co 2 razy próbowałem z najważniejszym problemem czyli braku ponownego łączenia z audi uhv po opuszczeniu pojazdu. narazie na 2 próby 2 razy się połączył, mam nadzieję że już tak zostanie.

Banan dzięki wielkie. :)

Opublikowano

no oby działało ;) jak kodujesz na CAN to jakby moduł był w a3 8p - a tam inaczej trochę inne sygnały moduł czeka bo inaczej jest elektronika rozwiązana

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 18.07.2018 o 22:49, Banan napisał:

no oby działało ;) jak kodujesz na CAN to jakby moduł był w a3 8p - a tam inaczej trochę inne sygnały moduł czeka bo inaczej jest elektronika rozwiązana

sorki za odkop z tak dawna, ale moze bedziesz umial mi pomoc. Mam problem z modułem BT 8P0 862 335 Q. Kupiłem dziewczynie A3 8p z 2007 roku, radio RNSe. BT fabryczny ale nie byl zakodowany. po zakodowaniu troche podziałal i od wymiany akumulatora zdechł. Radio wywala bład Telephone not availible. Rozprułem podłoge, wyjałem modul ale wszystko wydaje sie byc ok. Dodam tylko ze vcds nie moze sie połaczyc z modułem 77 Telephone.

Opublikowano

Sprawdz w gateway w blokach pomiarowych czy widzie modul telefonu. Z reguły infotaiment can jest w bloku pomoarowym 140 i dalej , powinno byc telephone 1 

Opublikowano
W dniu 5.04.2020 o 19:19, Banan napisał:

Sprawdz w gateway w blokach pomiarowych czy widzie modul telefonu. Z reguły infotaiment can jest w bloku pomoarowym 140 i dalej , powinno byc telephone 1 

a wiec w grupie 141 jest kolumna Telephone Electronics (R36) i ma wartosc Telepho Slp.Ind. W grupie 142 kolumna Telephone Operation nie ma zadnej wartosci, puste pole.

Opublikowano

czy są jakieś błędy w gateway , Navi? A sprawdzałeś czy na moduł dochodzi napięcie?

Opublikowano
20 minut temu, Banan napisał:

czy są jakieś błędy w gateway , Navi? A sprawdzałeś czy na moduł dochodzi napięcie?

Gateway, radio nie zgłaszają błędów.

Kierownica ma błąd 01301 - Control Module for Voice Recognition (J507) 004 - No Signal/Communication oraz występuje błąd na Bordzie:
00926 - Terminal 30
            011 - Open Circuit

Do modułu 77-Telephone nie mogę się podłączyć, a jeszcze do niedawna działał. Bluetooth ma jakiś bezpiecznik?

Opublikowano

nie wiem jak to w a3 8p wygląda ale jakis musi być raczej 

Opublikowano

Mam info, ze skrzynce pod maska ale w tych miejscach bezpiecznika nie bylo.

Opublikowano

Od wymiany akumulatora to sie zaczeło. Radio wyswietla komunikat telefon jest niedostepny

Opublikowano

sprawdź bezpiecznik nr 9 albo 20 pod maską po stronie kierowcy ( podałem dwa numery bo nie nie wiem którą masz wersje skrzynki bezpieczników ) 

Opublikowano

mam wersje 30 bezpiecznikow. w 9 i 20 miejscu nie ma bezpiecznika, puste miejsca

Cytat

Opublikowano

To może modul dokładany - musisz sprawdzic wiazki i czy dochodzi napiecie itd.

Opublikowano
4 minuty temu, Banan napisał:

To może modul dokładany - musisz sprawdzic wiazki i czy dochodzi napiecie itd.

Może, ale wszystko wyglada oryginalnie. Jak kupiłem to auto to mudl nie byl zakodowany.

Opublikowano

.

Edytowane przez jaras99