osax Opublikowano 28 Lipca 2018 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Cześć, Wczoraj pojawił mi się problem ze stacyjką. Rozrusznik silnika włącza się także podczas przekręcania kluczyka w lewo (zamiast tylko standardowo podczas przekręcania w prawo). Zauważyłem to jak przy zgaszonym silniku miałem kluczyk w ustawieniu takim żeby świeciły się kontrolki i chciałem wyjąć kluczyk. Jak kręciłem kluczykiem w lewo rozrusznik na chwilę zakręcił (dobrze że samochód nie był na biegu bo miałbym zderzak do malowania). Żeby sprawdzić co się dzieje zrobiłem coś takiego jeszcze raz tylko trochę wolniej i silnik po prostu odpalił... Przy przekręcania kluczyka w prawo (standardowa procedura) silnik też odpala bez problemów. Czy do wymiany mam kostkę stacyjki (aktywacja rozruchu silnika w położeniu kluczyka w którym nie powinno go być) czy może to coś innego? Jeśli to kostka to jaki jest symbol części (do sklepu mam 6km i nie chciałbym stracić pół dnia na dojazdy autobusem) i jakich producentów zamienników unikać? Czy mogę tak pojeździć kilka dni czy mogę sobie coś uszkodzić np. rozrusznik ? Dodam że nie ma problemów z wkładaniem, wyciąganiem i przekręcaniem kluczyka. Edytowane 28 Lipca 2018 przez osax
Rekomendowane odpowiedzi