Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0 TDI BPW Pytanie do DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie , mam pytanie o dpf , vcds pokazuje mi zapełnienie filtra 48 % , ost. wzrosło do 49 % , wczoraj trasa po autostradzie ok 200 km , prędkość 140-150 nie wypalał się (sprawdziłem ilość km od ost. regeneracji) dziś wjechałem do miasta , korki itp wracam do domu , na kompie dalej zapełnienie 49% i czas od ost. regeneracji 10 km .... totalna kicha ze nie mógł zrobić tego jak miał super warunki czyli autostradę i prędkość , we wrześniu chce jechać na wakacje ok 2000 km , czy nie przejmować się tym czy coś działać ? w trasie powinien się wypalić kilka razy ... albo i nie.... dzięki za pomoc.

Opublikowano

jak masz kompa i kabel to bierz że sobą i jedź, baw się dobrze.

Opublikowano
  • Autor

zawsze :P

Opublikowano
22 godziny temu, krzychuziom napisał:

Panowie , mam pytanie o dpf , vcds pokazuje mi zapełnienie filtra 48 % , ost. wzrosło do 49 % , wczoraj trasa po autostradzie ok 200 km , prędkość 140-150 nie wypalał się (sprawdziłem ilość km od ost. regeneracji) dziś wjechałem do miasta , korki itp wracam do domu , na kompie dalej zapełnienie 49% i czas od ost. regeneracji 10 km .... totalna kicha ze nie mógł zrobić tego jak miał super warunki czyli autostradę i prędkość , we wrześniu chce jechać na wakacje ok 2000 km , czy nie przejmować się tym czy coś działać ? w trasie powinien się wypalić kilka razy ... albo i nie.... dzięki za pomoc.

Sorry ale dopiero dzisiaj przejrzałem pocztę i obejrzałem screeny które podesłałeś :)

Z DPF-em jest wszystko oki :whistling:

Te 49 to nie procenty sadzy tylko gramy popiołu w filtrze ....:P

Sadzy to na zimnym masz 0,8% ( po 20 km ), a na rozgrzanym masz 2,8% sadzy po przejechaniu 50 km :cool1:

Po 240 km masz raptem 12,6% zapełnienia sadzą w DPF-ie ....:glupek2:

Jeszcze trochę i z niewiedzy byś pewnie się targnął na prawie nowy DPF ....:D

P.S.

Z kąt Ty żeś wytrzasnął to auto, że ma tak mało ma popiołu w cegle po tylu latach ?

Ile ma km na blacie ?

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Na blacie 143 tyś powiedzmy że przebieg jest sprawdzony :)

Opublikowano
  • Autor

To wrzucam screeny dla innych ;) 1 foto zimny silnik , 2 foto zagrzany i 3 foto silnik po trasie autostrada.

20180818_092447.jpg

20180818_130834.jpg

20180818_220357.jpg

Opublikowano

Gdzieś Ty wyszarpnął taką perełkę ???:naughty:

Opublikowano
  • Autor

sprowadzona z Niemiec , auto serwisowane , zresztą po samym aucie było widać że nie jest zajechane :) jak kupiłem miała 131 tys. :)

Opublikowano

49% jak na auto z przebiegiem 143kkm to juz jest trochę.. ja mam teraz 40% przy przebiegu 168kkm  a filtr wygląda tak :

IMG_5178.JPG IMG_5179.JPG

Opublikowano
  • Autor

kwestia pozbycia się popiołu to pewnie tylko czyszczenie ?

Opublikowano

a dokładniej prawidłowa regeneracja. Jak słyszysz/czujesz, że się wypala to nie gaś go wtedy dłużej posłuży ;) Ja mam wypalanie co 400km przy programie, przed programem na serii było 250km ktoś mi pisał, że to żle i nieługo dpf powie papa, jak widać jest  czysty . Nie wiem czy wszystkie PD maja ustawione, że załączają wypalnie co 40-45% współczynniku obciązenia :)  

Opublikowano
  • Autor

Już mniej więcej wiem kiedy się czyści,  temp 90 st i charakterystycznie buczy,  ale pewnie też ważny olej, mam zalanego motula wymiana co 12-13 tyś km

Opublikowano

No to jak już wiesz kiedy to staraj się wypalać go do końca ;) Niestety ten wynalazek ustawia czasem życie nam użytkownikom...

Co do zmiany oleju to zmieniaj maks co 10kkm bo potem to już woda się robi :P  ja zmieniam co 7,5kkm jak w starych dieslach, które jeżdżą do dziś :decayed: Ogólnie jak się zapcha filtr to nie trzeba kupować nowego, wystarczy wysłać do firmy, która zajmuje się profesjonalną regeneracją DPF/FAP (przykładowo bosch) potem aaptacja i można latać znowu. Koszt porównując  z zakupem nowego jest niewilelki ;) 

Opublikowano
  • Autor

Tak , tak to wiem :) to pomyśl o tych co wymieniają oliwę co 30 tyś..... o zgrozo....

Opublikowano

Ja przez dziewięć lat jazdy swoją :Dnie byłem w stanie  wyczuć kiedy cegłę wypala ....

Dopiero ostatnio wiem kiedy to robi , bo coś się zjebało i jak się wypala to nie wiadomo dla czego przeładowuje i łapie notlaufa :P

Już prawie rok się drapie po głowie co to może być :glupek2:

A co do zawartości popiołu to ja mam 71 gr, a przebieg 182 kkm :whistling:

Dla czego tak dużo to tłumaczy ten screen :

20161113_114653.jpg

Opublikowano
  • Autor

To dlaczego w vcds max jest 60 g ? Znjaomy mi tłumaczył że jak dojdzie do 60g to kontrolka i ograniczenie mocy, wtedy zostaje tylko regeneracja. 

Opublikowano
37 minut temu, krzychuziom napisał:

37 minut temu, krzychuziom napisał:

To dlaczego w vcds max jest 60 g ? Znjaomy mi tłumaczył że jak dojdzie do 60g to kontrolka i ograniczenie mocy, wtedy zostaje tylko regeneracja. 

Pic na wodę fotomontaż :)

Osobiście podłączałem VW T5 który miał 88 gramów popiołu i z DPF-em problemów nie było ...

Jedyny mankament to dość częsta regeneracja bo co 180-200 km .

Opublikowano
Godzinę temu, Norbas napisał:

49% jak na auto z przebiegiem 143kkm to juz jest trochę.. ja mam teraz 40% przy przebiegu 168kkm  a filtr wygląda tak :

Następny który prawdopodobnie procenty myli z gramami .....:decayed:

Pokaż z których okienek masz te wartości .... :whistling:

A filtr tak właśnie powinien wyglądać jak silnik i układ DPF-a pracują prawidłowo .

Co do zawartości popiołu to jest to wartość szacunkowa , którą ECU sobie wylicza na podstawie różnych parametrów pracy silnika, podstawowym jest zużycie paliwa. A ono w prostej linii zależy od mocy generowanej przez silnik.

Dla tego nie dziwię się że BRB ma go tak mało :P

Opublikowano

Widzisz tak o procetach pisał, ze sam wpisałem ;) chodzi oczywiście o 40g czyli okienko z carbon mass. Przy 40-45 zapełnieniu współczynnika sadza dep się wypala. Ja akurat mam wersje TDIe a z tego co kiedyś czytałem to on szybciej się wypala... 

Opublikowano
16 godzin temu, Norbas napisał:

Ja akurat mam wersje TDIe a z tego co kiedyś czytałem to on szybciej się wypala... 

To chyba jakaś "EKO" wersja, pewnie ją zoptymalizowali pod kątem ochrony środowiska i nie tyle że się częściej wypala, co po prostu mniej paliwa spala przez co mniej popiołu i sadzy produkuje .... :hi: