leganet Opublikowano 19 Lutego 2009 Opublikowano 19 Lutego 2009 Witam, pewnie moim pytanie wywołam śmiech ale trudno. Minął rok jak cieszę się moja audiczką i dzisiaj przeżyłem szok. Otóż otwieram jak zwykle rano kluczykiem drzwi ( otwierają sie wszystkie drzwi)- otwieram a tu załączył się alarm, którego miało nie być :-) Od roku zawsze tak robiłem - zamykałem kluczykiem i wszystkie drzwi były zamkniete) Więc rok po zakupie dowiedziałem się że mam alarm. I okey, tylko mam kluczyk z przyciskiem, który po naciśnięciu zapala diodę, myślałem, że tym alarm zdeaktywyje - naciskam raz dwa i do bólu -alarm wyje i zmienia melodie jak w kalejdokopie. ( dwa inne kluczyki nie mają tego przycisku). Pytanie- czy ten kluczyk z przyciskiem to od alarmu czy tylko poświetlenie aby trafić w dziurkę :-) ? Koledzy róznie mówią, jedni że to od alarmu i centralnego zamka inni, że tylko poświetlenie. Kombinowałem z tym 2 godziny i sie poddałem - trudno zdjąłem klemę alarm cisza i uprzejmy kolega zawiózł mnie do roboty. A ja dalej z problemem. w Dokumentacji znalazłem, mała książeczke od alarmu OTO-ALARM ale cóż z tego skoro to chyba pisane jest po turecku. W necie szukam tej firmy i też stronka turecka. Może ktoś wie czy to alarm fabryczny czu jakaś niezależna instalacja. Może ktoś również powie, czy jest i gdzie wyłacznik alermu wewnątrz - bo przecież jak ktoś zgubi pilota to otwiera drugim i musi być w srodku przycisk wyłaczenia. Dodam, że jak alarm wyje niunia daje zapalic silnik. Akumulator nówka. Proszę o pomoc - bo jak mam jechac do serwisu -elektryka ok 10 km na sygnale :-) Akumulator nówka
domjenick Opublikowano 19 Lutego 2009 Opublikowano 19 Lutego 2009 po wlaczeniu alarmu posluchaj,gdzie jest syrenka,prawdopodobnie w lewym tylnym nadkolu, ale sprawdz,potem ja odepnij i masz cisze,jak nie wiemy ,co to za alarm-ciezko pomoc w rozbrojeniu...popatrzylbym w zamku,moze gdzies byc zwarcie i alarm odbiera to jako probe wlamania,ale jak nie bylo tego rok,to prawdopodobnie gdzies sie teraz kabel dotknal i zaczelo dzialac,bo kiedys mogl byc podlaczony zle i wyl,wiec ktos to odlaczyl,bo mu sie nie chcialo tego wyjmowac i tak zostalo-ale to moja teoria i nie musi byc prawdziwa-odepnij syrenke i jedz do elektryka...
mily Opublikowano 20 Lutego 2009 Opublikowano 20 Lutego 2009 Może ktoś również powie, czy jest i gdzie wyłacznik alermu wewnątrz - bo przecież jak ktoś zgubi pilota to otwiera drugim i musi być w srodku przycisk wyłaczenia. Wewnątrz na pewno nie masz żadnego wyłącznika. Jeżeli już to jest pod maską i to na kluczyk. Obecnie jest cos takiego jak tryb serwisowy i to ten tryb w takich przypadkach trezba włączyć, ale tu już wszystko zależy od modelu. Zaraz poszukam na ten temat coś i postaram się pomóc. Odłączenie syreny może nic nie dać, bo większość lepszych instalacji alarmowych posiada syrenę z własnym zasilaniem, będziesz musiał ją wymontować najprawdopodobniej całkowicie i niech sobie w garażu wyje, aż do rozładowania.
Rafal_ Opublikowano 20 Lutego 2009 Opublikowano 20 Lutego 2009 Awaryjny wyłącznik może być gdzieś ukryty w środku-jak zakładałem alarm to w komplecie był taki wyłącznik. W razie jakby ktoś zgubił pilota można nim rozbroić alarm ale coś mi się wydaję że jeśli jest to będzie ciężko go znaleźć :gwizdanie:
mily Opublikowano 20 Lutego 2009 Opublikowano 20 Lutego 2009 Może to był antynapad, a nie awaryjne wyłączenie alarmu. Przecież to bez sensu. Wchodzi taki złodziej i wystarczy że będzie znał położenie takiego wyłącznika. Po co montować taki alarm?? Jeżeli juz cos takiego jest to przeważnie na kluczyk, a nie zwykły wyłącznik. A może to był alarm bezpilotowy??
Rafal_ Opublikowano 20 Lutego 2009 Opublikowano 20 Lutego 2009 Mówisz że bez sensu... W takim razie zakładając każdy alarm jest bez sensu-odcinasz zasilanie syreny i po kłopocie... A co do tego "guzika"-przecież nie założyłem go przy kierownicy z tabliczką "AWARYJNY WYŁĄCZNIK ALARMU!!
leganet Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor Opublikowano 20 Lutego 2009 Dzięki koledzy za wszelkie sugestie. Zaryzykowałem i odciąłem skorodowany kabel od syreny i wszystko wróciło do normy . Alarm już sie nie właczył i niunia smiga jak poprzednio. Wnioski - kupiłem auto z jakims tam alarmem - dla mnie na szczęście bez odcinania zapłony zasilania itp. nawet nie miał własnego zasilania podtrzymującego. Jakis deutchman - pewnie założył, wył bez powodu to wyłaczył normalnie mi nie dał scyzoryka i teraz kabel skorodowany pewnie zrobił przerwę - alarm się wzbudził i ja ugotowany. Jedyny plus, że się dowiedziałem, ze miałem alarm. Teraz muszę się rozejrzeć za jakimś zakładem co zakladają alermy - ten wywale i wstawię coś w miare dobrego i za nieduża kase bo sami wiecie im więcej bajerów i to za duża kase to czasem większy kłopot. Pozdrawiam wszystkich i szerokości. Wątek można zamknąć.
mily Opublikowano 20 Lutego 2009 Opublikowano 20 Lutego 2009 Mówisz że bez sensu... W takim razie zakładając każdy alarm jest bez sensu-odcinasz zasilanie syreny i po kłopocie... A co do tego "guzika"-przecież nie założyłem go przy kierownicy z tabliczką "AWARYJNY WYŁĄCZNIK ALARMU!! Syreny posiadają własne zasilanie w dobrym alarmie. Gdy odetniesz zasilanie syrena zaczyna wyć.
domjenick Opublikowano 20 Lutego 2009 Opublikowano 20 Lutego 2009 Mówisz że bez sensu... W takim razie zakładając każdy alarm jest bez sensu-odcinasz zasilanie syreny i po kłopocie... A co do tego "guzika"-przecież nie założyłem go przy kierownicy z tabliczką "AWARYJNY WYŁĄCZNIK ALARMU!! Syreny posiadają własne zasilanie w dobrym alarmie. Gdy odetniesz zasilanie syrena zaczyna wyć. i na to sa sposoby,z wiadomych wzgledow prosze o zakonczenie tematu ''w jaki sposob-jaki alarm'',bo nikt niechcialby byc posiadaczem alarmu ''xxx'',ktorego opis rozbrojenia jest na Naszym forum...
Rekomendowane odpowiedzi