Malinowa mamba Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Siema panowie, mam problem dziewczyna zakupiła sobie audi a4 b6 jak sie okazało auto było po swapie z 1.8t 180hp na 1.8 150hp pojeździła troche i zauważyła że ma troche za duże spalanie jak na ten silnik oraz że benzyna dostaje sie do oleju. Mechanik sprawdził wszystko i wysłał ją do elektromechanika a ten stwierdził że to na 100% wina komputera bo został z 180 konnej wersji i że trzeba to przeprogramować koszt od 700zł oprócz tego do wymiany przepływka i jakiś czujnik od wału... Czy to może być faktycznie wina sterownika/komputera że paliwo sie dostaje do oleju i ma spalanie z kosmosu? czy elektromechanik leci w kulki
przem8 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 W b6 nie było wersji 180km. Podepnij pod vaga i odczytaj nr sterownika. Jak będzie się zgadzać to należy wykonać logi.
Malinowa mamba Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2018 15 minut temu, przem8 napisał: W b6 nie było wersji 180km. Podepnij pod vaga i odczytaj nr sterownika. Jak będzie się zgadzać to należy wykonać logi. 190km pomyliło mi sie... w chwili obecnej auto jest u elektromechanika i najwcześniej moge go odebrać w piątek
przem8 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Jak był bex i jest wsadzona inna głowica lub nawet słupek to po co ktoś miałby zmieniać sterownik? Co innego jakby chciał zwykłą wersję 150/163 zrobić na bex'a co ma 190km ? 1
Malinowa mamba Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2018 9 minut temu, przem8 napisał: Jak był bex i jest wsadzona inna głowica lub nawet słupek to po co ktoś miałby zmieniać sterownik? Co innego jakby chciał zwykłą wersję 150/163 zrobić na bex'a co ma 190km ? Ok, skoro nie ma to większego znaczenia jaki jest program to elektromechanik leci w wała z tym komputerem i że jest on winny za spalanie i benzynę w oleju? W sumie to dziwne mi to było bo swapa robili Niemcy rok temu więc chyba wiedzieli co robią ?
przem8 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Na początek najlepiej odczytać błędy vagiem, skasować (nawet jak ich nie ma) i zacząć od podstawowej diagnostyki w postaci logów statycznych i dynamicznych, bo to dużo pokaże co się kryje ?
Malinowa mamba Opublikowano 4 Września 2018 Autor Opublikowano 4 Września 2018 No i niby super błędów nie ma jest ok, wtryski sprawdzone kompresja na cylindrach też, a jednak do silnika cały czas dostaje sie paliwo olej śmierdzi benzyną a mechanik rozkłada ręce mówiąc "ten typ tak ma więcej jeździć to benzyna wyparuje" olać że auto codziennie ma +/- 15 km do pracy a z rana po odpaleniu chodzi sobie z dobre 5 min. na bagnecie również zauważyłem że podniósł sie stan. auto było u 2 mechaników i jednego elektromechanika nikt nie wie o co chodzi... dodam że podobny problem miałem i w sumie to dalej mam w swojej a4b5, jednak tam już to po prostu olałem. Już nie mam sił wszystkie Audice mają tą bolączke czy jak?
przem8 Opublikowano 4 Września 2018 Opublikowano 4 Września 2018 Nie mają. Ewidentnie coś jest nie tak. Jak wtryski sprawdzane? Nie leją? Było je wyjąć i próbując odpalać zobaczyć jak działają. Co z logami?
Malinowa mamba Opublikowano 9 Września 2018 Autor Opublikowano 9 Września 2018 Temat można zamknąć, problemem był sam komputer... nie pokazywał żadnych błędów, chyba był uszkodzony? po zamianie komputera i zabawie z immo wszystko wróciło do normy, obroty sie ustatkowały jakby silniczek odzyskał kopa i spalanie spadło i to sporo. Zrobiłem nim trase 200km i nie czuć w oleju benzyny
Rekomendowane odpowiedzi