Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jaka jest róznica w tarczach 22mm a 25 mm grubości ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

planuje zmienic u siebie taracze z przodu w AFNie z 97 roku avant z ABS.

Patrze sobie na allegro i zaczynam watpic, pod ABS sa grubsze (a moze ciensze) tarcze??? znalazlem dwie przykladowe aukcje :

http://moto.allegro.pl/item552966593_nowe_tarcze_przednie_wentylowane_audi_a4_passat.html tu maja 22 mm grubosci oczywiscie sa na przod do a4 i do tdi takze

tu znowu

http://moto.allegro.pl/item551017470_tarcze_hamulcowe_przod_vw_passat_b5_a4_288_25mm.html tarcze maja 255 mm grubosci

Spotkalem sie z takimi roznicami przy innych aukcjach u innych producentow. Ktore sa ktore i wlasnie czy pod ABS sa inne ? Jesli tak to ktore pasuja do mojej A4 ??

pzdr :hi: :hi:

Opublikowano

Witam,

planuje zmienic u siebie taracze z przodu w AFNie z 97 roku avant z ABS.

Patrze sobie na allegro i zaczynam watpic, pod ABS sa grubsze (a moze ciensze) tarcze??? znalazlem dwie przykladowe aukcje :

http://moto.allegro.pl/item552966593_nowe_tarcze_przednie_wentylowane_audi_a4_passat.html tu maja 22 mm grubosci oczywiscie sa na przod do a4 i do tdi takze

tu znowu

http://moto.allegro.pl/item551017470_tarcze_hamulcowe_przod_vw_passat_b5_a4_288_25mm.html tarcze maja 255 mm grubosci

Spotkalem sie z takimi roznicami przy innych aukcjach u innych producentow. Ktore sa ktore i wlasnie czy pod ABS sa inne ? Jesli tak to ktore pasuja do mojej A4 ??

pzdr :hi: :hi:

Każde Audi A4 ma ABS, do Twojego rocznika pasują tarcze z drugiej aukcji.

Nie sugeruj się zdjęciem z aukcji i jeszcze ostatnia rada kup tarcze innego producenta niż te z aukcji.

Opublikowano
  • Autor

Każde Audi A4 ma ABS, do Twojego rocznika pasują tarcze z drugiej aukcji.

Nie sugeruj się zdjęciem z aukcji i jeszcze ostatnia rada kup tarcze innego producenta niż te z aukcji.

czyli do mnie 25 mm :good:

no a tarcze kupie jakies takie ktorych nazwa wpadla mi chociaz w ucho, zastanawiam sie nad ATE :mysli:

Opublikowano

ATE, Bosch, Textar, Zimmermann to sprawdzeni producenci. Sam mam u siebie tarcze ATE, troszkę popiskują przy hamowaniu ale ogólnie jestem z nich zadowolony. Najtańsze z wymienionych będą Bosche. Zapłacisz około 130 zł za sztukę, do pozostałych musisz dopłacić około 50-60 zł od sztuki.

Szukaj tarczy 4A0615301C

Średnica [mm]: 288

Grubość tarczy hamulcowej [mm]: 25,0

Minimalna grubość [mm]: 23

Typ tarczy hamulcowej: wentylowany

Ilość otworów: 9

Przetwarzanie: wysoko nawęglany

średnica otworu [mm]: 112

Wysokość [mm]: 46,5

Średnica otworu centrującego [mm]: 68

Średnica wewnętrzna [mm]: 135

Otwór o śr [mm]: 15,4

Opublikowano

Moge Ci zalatwic ate po 173szt

Bosch 130szt

brembo 165 szt

TRW 145 szt

Opublikowano

Moge Ci zalatwic ate po 173szt

Bosch 130szt

brembo 165 szt

TRW 145 szt

z tymi co jest nie tak? podroby? http://moto.allegro.pl/item561155388_tarcza_brembo_audi_a4_a6_passat_1_8_1_9tdi_2_5tdi.html

Wszystko z nimi ok, może poza miejscem produkcji. Dąbrowa Górnicza lub Częstochowa. :naughty:

Weź od marewela TRW i będziesz miał spokój.

Opublikowano

Na allegro wszystko jest tansze z tym ze polowa czesci niewiadomego pochodzenia a reszta nie pasuje.

Opublikowano

Witam,

Dołącze się do tematu. Jakie tarcze i klocki polecacie do AJM-a przód i tył? Chodzi mi o dane techniczne

(rozmiar/grubość itd.)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Dołącze się do tematu. Jakie tarcze i klocki polecacie do AJM-a przód i tył? Chodzi mi o dane techniczne

(rozmiar/grubość itd.)

Pozdrawiam

Przód taki sam jak u kolegi mrogal, z tyłu masz tarcze:

Średnica [mm]: 245

Grubość tarczy hamulcowej [mm]: 10,0

Minimalna grubość [mm]: 8

Typ tarczy hamulcowej: pełny

Ilość otworów: 5

Średnica otworu [mm]: 112

Wysokość [mm]: 83,6

Średnica otworu centrującego [mm]: 45,2

Średnica wewnętrzna [mm]: 135,5

Wymiar gwintu: M14x1,5

Opublikowano

poszperałem jeszcze w :szukaj: no i myślę że taki komplecik będzie zadowalający

tarcze ATE Power Disc (288mm, nacinane) + klocki ATE z czujnikami, narazie tylko przód,

dzięki za pomoc :notworthy:

Opublikowano

panowie przy okazji tego tematu tez chcialbym sie dowiedziec jaki rozmiar tarcz bedzie pasowal do mojej B5 95rok 1.8 ADR, znalazlem dwa rozmiary srednica 280mm, grubosc 22mm i wysokosc 46.2 oraz średnica zew. 288 mm

grubość 25 mm

grubość minimalna 23 mm

wysokość 46,2 mm

teraz juz sam nie wiem co bedzie pasowac :mysli: ktory z tych rozmiarow bedzie dobry, co myslicie o tym towarze http://moto.allegro.pl/item552529580_ferodo_tarcze_klocki_audi_a4_a6_vw_passat.html

cena chyba calkiem przyzwoita, a jak z jakoscia, pomozcie koledzy :wink4:

Opublikowano

W pierwszych ADR byly tarcze lite.

Opublikowano

tarcze ATE Power Disc (288mm, nacinane) + klocki ATE z czujnikami, narazie tylko przód,

Nie kupuj Powerdisc, kup gładkie.

Tu masz opisane dlaczego.

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_1z_jakie_zaciski_tarcze_klocki_do_mojej_a4-t37386.0.html;msg545203#msg545203[br]Dopisany: 22 Luty 2009, 13:50_________________________________________________

panowie przy okazji tego tematu tez chcialbym sie dowiedziec jaki rozmiar tarcz bedzie pasowal do mojej B5 95rok 1.8 ADR, znalazlem dwa rozmiary srednica 280mm, grubosc 22mm i wysokosc 46.2 oraz średnica zew. 288 mm

grubość 25 mm

grubość minimalna 23 mm

wysokość 46,2 mm

teraz juz sam nie wiem co bedzie pasowac :mysli: ktory z tych rozmiarow bedzie dobry, co myslicie o tym towarze http://moto.allegro.pl/item552529580_ferodo_tarcze_klocki_audi_a4_a6_vw_passat.html

cena chyba calkiem przyzwoita, a jak z jakoscia, pomozcie koledzy :wink4:

Tarcze z linka, który wkleiłeś nie bada pasowały. W pierwszych ADR`ach tak jak napisał marewel wychodziły lite tarcze o wymiarach 288x15mm, nie tak jak napisałeś 288x25mm. W późniejszych modelach zmniejszono średnicę tarczy ale z litej zastosowano wentylowaną tarczę o wymiarach 280x22mm. Zdejmij koło i sprawdź jaką tarczę masz zamontowaną w swoim aucie. Jeżeli masz w swoim aucie lite tarcze warto pomyśleć o zakupie nowych jarzm i wymianie tarcz na mocniejsze. W swoim 1Z z powodu częstej deformacji i przez to bicia tarcz zmieniłem układ hamulcowy na mocniejszy i różnica jest ogromna. Obecna dostępność części z pojazdów sprowadzanych z GB jest ogromna.

Poczytaj wątek o swap`ie układu hamulcowego.

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_1z_jakie_zaciski_tarcze_klocki_do_mojej_a4-t37386.0.html;msg544370#msg544370

Tarcza lita (taką posiadasz):

Średnica [mm]: 288

Grubość tarczy hamulcowej [mm]: 15,0

Minimalna grubość [mm]: 13

Typ tarczy hamulcowej: pełny

Ilość otworów: 5

Wysokość [mm]: 46,5

Średnica wewnętrzna [mm]: 135,5

Otwór o śr [mm]: 15,4

do numeru podwozia: 8D-V-054061

Tarcza wentylowana:

Średnica [mm]: 280

Grubość tarczy hamulcowej [mm]: 22,0

Minimalna grubość [mm]: 20

Typ tarczy hamulcowej: wentylowany

Ilość otworów: 9

Wysokość [mm]: 46,3

Średnica wewnętrzna [mm]: 179

Otwór o śr [mm]: 15,3

od numeru podwozia: 8D-V-054062

Opublikowano

dzieki wielkie, sciagne kolo i zobacze jakie mam tam tarcze

Opublikowano
  • Autor

apropos klockow to jaka jest roznica miedzy tymi z czujnikami z tymi bez? Chodzi mi jaka jest zaleznosc pojemnosci i rocznika do tego czy klocki sa z czujnikami czy bez? Czy do kazdego a4 ida z czujnikami? :hi:

Opublikowano

apropos klockow to jaka jest roznica miedzy tymi z czujnikami z tymi bez? Chodzi mi jaka jest zaleznosc pojemnosci i rocznika do tego czy klocki sa z czujnikami czy bez? Czy do kazdego a4 ida z czujnikami? :hi:

Różnica jest taka, że jedne mają a inne nie mają czujników zużycia ;)

Do Twojego rocznika idą bez czujników. Najczęściej montowany klocek hamulcowy

z czujnikiem zużycia 4B0698151AB był montowany od 1999roku.

Opublikowano

Z czujnikami to poprostu ukłon w stronę użytkowników dla ich wygody